Mesaj de Craciun – mesaj pentru prieteni si colindatori

Craciun

Crăciun!

Fărâma de copilărie, scânteia din suflet şi geamătul surd din gânduri însoţite de oftat… Casa împodobită, mirosuri îmbietoare din bucătărie, pahare de ţuică, prăjituri, vin de casă…

Trimiterea pioasă spre „ceva”, ceva aproape sfânt… O sfinţenie la care-i ducem lipsa şi o dată pe an simţim golul acesta ca pe ceva nedesluşit, ca o nelinişte care ne strigă pe nume…

O ce veste minunată!… Drumul către casă, kilometri pe hartă, kilometri în suflet…

Acasă! Acasă… Pacea, tihna şi căldura familiei… Hristos se naşte, Domnul coboară…

Colinde! Copii cu ochii mari! Bradul cu dulciuri, globuri şi luminiţe! Luminiţe în ochi, în zâmbete, în gesturi…

Oftat de dor… Dorul de cei cărăora nu le putem arăta şi cu care nu putem împărtăşi bucuria noastră! Dorul de cei care s-au dus şi nu se mai pot întoarce…

Crăciun cu masa întinsă, cu femei înotând printre vase, maldăre de vase… Le mulţumim şi le sărutăm pentru atâta muncă, efort şi dăruire…

Soţi cuminţi care fixează bradul, copii sărind prin casă, globuri care pică şi se sparg…

Cuptoare supravegheate pe ceas, maioneze, soţi săritori, soţii răbdătoare, iubitoare, izvoare de armonie şi tihnă sărbătorească. Colinde şi Crăciun!

Cam aşa ar trebui să fie, dar… este în tot mai puţine locuri!

 

Cum este de fapt în multe locuri?

Televizoare răcnind inepţii, calculatoare cu jocuri care îi ţin prizonieri pe copii, mămici iritate că soţul întârzie şi nu-i cine să prindă bradul pe care l-a cărat cumva EA, mamă, soţie, femeia erotică, gospodina, „cleaning lady” cu servici, lady şi la cărat sacoşe, muiere când e vorba de decizii, doamnă când e vorba să fie prezentată, umăr de pus fruntea când bărbatul e iar băieţel cu mofturi, fiinţă tăcută şi docilă când bărbatul este beat; spălătoreasa familiei, aspirator, fier de călcat, vase, haine, cearşafuri şi evident feţe de masă festive cu mese împodobite, femeia prietenoasă din uşă care primeşete musafirii soţului care vin de Crăciun! Discuţii despre soacre şi socri, despre porcul care l-au ţinut unii dar alţii îl mănâncă. Discuţii despre cumnaţi şi cumnate care iar vor să vină! Discuţii despre costuri şi sticle de vin. Discuţii despre cadouri care nu se potrivesc nici la preţ, nici la gusturi, şi care aduc tristeţe (!!!) Copii certaţi de bunici pentru obrăznicii, bunici certaţi de cei mari că au supărat copiii, oameni care beau şi strică Crăciunul, Crăciunul cu valorile lui necunoscute şi nerespectate, nici de gazde nici de musafiri! Crăciun cu un soi de delir al mâncărurilor, cu alcool, cu ceva lălăieli colindate printe sticle şi pahare, Crăciun cu larmă şi prea multe sarmale, Crăciun cu prunci la desene animate, Crăciun cu bancuri şi cu glume deocheate, Crăciun cu dans (!!!), Crăciun terfelit, Crăciun ratat, Crăciun nedemn, Crăciun fără creştini!

Din învăţăturile care ne conduc în viaţă ştim că acest Crăciun aniversează de fapt ceea ce suntem. Faptul că bărbatul îşi ia O (una) femeie şi face cu ea o familie, faptul că în această familie vin copii care au doi părinţi şi nu un trib întreg sau haremuri cu zeci de mămici, faptul că ştim deja aproape instinctiv ceea ce e bine şi ce e rău. Crăciunul înseamnă Iisus Hristos! Crăciunul nu este ocazie de brambureală şi chef, Crăciunul nu este un prilej de escapade alcoolice, de dănţării lăscămbăiate, de reglare de conturi în familie, de numărat bani şi averi, de lipeli ocazionale, de mărturisiri deocheate sau chiar de „împerecheri fericite”…

Crăciunul ne-a făcut pe noi! Aşa cum arătăm respect mamelor noastre arătăm respect Crăciunului! Nu hainele noastre arată respectul, după cum nici ambalajul nu reprezintă conţinutul din pachet. Abordarea noastră interioară face sărbătoarea să existe în noi! Abia când noi avem în suflet sărbătoare putem radia sărbătoare. Abia atunci putem cânta „O ce veste minunată!” Emoţia nu vine de pe buze, plecăciunea nu vine din ochi, mulţumirea nu vine din cuvânt rostit. Toate acestea se petrec în noi şi când ajungem la această fericire interioară care este Crăciunul cu siguranţă cei din jur vor vedea, vor simţi că suntem fericiţi! Fericirea noastră este molipsitoare şi fără să vrem, ea, fericirea, prin măreţia şi nobleţea ei impune respect; pentru că îşi are izvorul în suflet, iar sufletul nu este supus legilor cunoscute de matematici şi fizici… sufletul are fir direct la Divin. Lăsaţi Crăciunul să intre în voi şi redaţi acestei sărbători valoarea ei sfântă!

Vă doresc Crăciun Fericit!

Mihai Nae

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

5 Comentarii de tot felul

 • Stanciulete 3 ani ago

  Esti tare,imi place tot ce tine de comedie.Macar sa zambim,cred ca nu vom ajunge sa platim impozit si pentru asta.Cand un om stie sa-l faca pe altul sa zambeasca,inseamna ca acel om are ceva special.
  De multe ori zambetul e ca o terapie si poate sa ascunda dureri si suferinti.De aceea e bine ca exista oameni,care stie sa aduca zambete pe fata altor oameni si unul dintre ei esti dumneata,domnule Mihai Nae.Sarbatori fericite alaturi de cei dragi si pline de zambete.

  • Mihai Nae 3 ani ago

   Dragă Dinu, nu ştiu dacă am mai zis, poate doar printre cuvinte, dar noi doi avem o comunicare dincolo de vorbe! Îţi mulţumesc încă o dată pentru aprecieri! Sincer!

 • agnezia 3 ani ago

  Chiar daca tv si net-ul fac parte din viata noastra, copilul din fiecare din noi spera si il asteapta pe Mos Craciun. Si fiind ca „copilul” nu dispare niciodata, Mos Craciun ii aduce un colind, un mesaj neasteptat de la cineva uitat, un zimbet de la cineva drag, un dar mic gen ciocolata de la vecin ….si multe altele. De Craciun, chiar daca ne grabim, privim in jur si descoperim lucrurile mici care ne aduc atita bucurie.
  Eu iti doresc sa vina Mos Craciun, pe la mine a trecut….

  • Mihai Nae 3 ani ago

   Narcisa, tare frumos mi-ai scris! 🙂 Îţi mulţumesc pentru gândul bun, pentru efortul de a-mi lăsa aici câteva impresii! Un an nou fericit!

 • Cornelia 2 ani ago

  Multumesc frumos ptr. prezentarea pe care ai facut-o !.In sfarsit un om care stie semnificatia Craciunului , in aceste timpuri cand majoritatea au doar grija ,,burtii „, uitand ca ni s-a facut , noua oamenilor de pe planeta Pamant , cel mai minunat cadou …S-a nascut pentru noi Maiestatea cerului !
  Felicitari d-le Nae! Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va pazeasca de orice rau !
  Craciun fericit si binecuvantat !

Categorie:

Uncategorized