Viena – informaţii utile

466px-Viena_stemaViena este capitala Republicii Austria şi în acelaşi timp unul din cele nouă landuri (regiuni) ale Austriei. Cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori (2014), Viena este cel mai mare oraş din Austria şi al zecelea oraş ca mărime în Uniunea Europeană. Viena este un important centru diplomatic; datorită statutului de ţară neutră oraşul a atras numeroase instituţii internaţionale: ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite), IAEA (International Atomic Energy Agency), OSCE (Organisation for Security and Cooperation in Europe), OPEC (Organisation of the Petroleum Exporting Countries).
Sute de ani în şir Viena a fost reşedinţa imperială a familiei Habsburg, un important centru cultural şi politic situat în mijlocul Europei.
În anul 1910 Viena era al cincilea oraş din lume ca mărime (peste două milioane de locuitori) după Londra, New York, Paris şi Chicago.

Oraşul vechi (Altstadt) şi castelul Schönbrunn sunt ocrotite de UNESCO.

Printre atracţiile principale se numără Roata Uriaşă – Prater şi domul St. Stephan, aflat în centrul oraşului.

Viena este printre oraşele cu cel mai înalt nivel de trai la nivel mondial. În anul 2009, 2010, 2014, oraşul a fost considerat ca fiind primul dintr-o listă de 221 de alte oraşe. Zürich, Geneva şi Vacouver sunt principalele „rivale” în competiţia pentru oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii.

Oraşul Viena este străbătut de fluviul Dunărea (Donau). Relieful este cel de luncă, însă la marginile oraşului cartierele se ridică pe dealurile înconjurătoare. Vă prezentăm aici un filmuleţ, care arată aşa-numitul Ring – centura care înconjoară centrul cu clădirile lui cele mai renumite. Merită văzut!

Totul despre Viena – Informatii utile în Viena

Teme: gări, autogări, aeroport, primii paşi, numere de urgenţă

Cand sa vizitam Viena?

Viena îşi primeşte turiştii în fiecare sezon cu diverse surprize. În sezonul cald oraşul este plin de grădini şi terase care oferă umbră la o cafea vieneză.  Dacă ajungeţi la Viena nu rataţi cofetăria – cafenea „Demel”. Filmuleţul pe care vi-l prezentăm vă va convinge cu siguranţă să serviţi o cafea şi o prăjitură acolo.

  În preajma Crăciunului târgurile frumos aşezate în culisele istorice ale oraşului au un farmec deosebit.

În seara de  Crăciun Viena are pulsul raportat la evenimentul religios care se desfăşoară la nivel de familie. Nu se întâmplă nimic pe străzi, majoritatea restaurantelor închid şi atmosfera este foarte „liniştită”. În schimb de Revelion oraşul este în mare vervă şi evenimentul se înscrie în lista trăirilor de neuitat.  

La Viena se poate ajunge cu buletinul de identitate; între Austria şi Ungaria nu există poliţie de frontieră; gările principale sunt: Haupbahnhof (Gara Centrală) Gara de Vest şi Gara Meidling. Gara Centrală – Hauptbahnhof (vechea denumire – Südbahnhof) a fost dată în folosinţă în anul 2013.

• Mijloace de transport în comun  de la aeroport în centru – autobuz, tren rapid, tren regional, taxi: Aeroportul din Viena este foarte uşor de accesat, la doar 16 km de centrul oraşului. De la aeroport există legătură spre oraş cu două tipuri de trenuri:

 1. trenul CAT – City Airport Train; e tren rapid – opreşte în Wien Mitte, face 16 minute, preţ 10-11 Euro/pers., 18 Euro tur/retur (in 2013); pentru îmbarcare CAT are avantajul că permite check in direct în oraş, astfel încât la aeroport se poate sta în linişte la o cafea. In cazul ȋn care zburaţi cu Austrian Airlines, dacă faceţi “check in” online, biletul pentru CAT costă 8 euro ȋn loc de 10 (în 2013);
 2. o altă variantă de călătorie de la aeroport ar fi trenul Schnellbahn OBB  – 22 minute,  € 3,60 /pers. opreşte în toate staţiile, deci prezintă avantajul că traversează oraşul şi se poate coborî în staţia dorită

De la aeroportul din Viena transportul în comun este asigurat şi de trei linii de autobuz spre trei direcţii diferite ale oraşului, preţ 8-9 Euro/pers (status 2013):

 1. Gara de Sud, Gara Meidling şi Gara de Vest (Westbahnhof)
 2. Schwedenplatz / Mortzinplatz (practic în centrul oraşului) 
 3. UNO City – cartierul 22.

Autobuzele şi trenurile pleacă la intervale de 30 de minute.

Pentru grupuri de două sau trei persoane se recomandă călătoria cu TAXI, ţinând cont de faptul că de la staţia de tren sau de autobuz mai este o etapă de parcurs până la hotel pentru care trebuie cumpărat separat bilet. Taxi spre Viena se comandă la ghişeul „airport driver” şi costă 37 de euro. Acesta se poate rezerva din timp şi atunci costă doar 33 de euro (www.airportdriver.at). La cursele comandate şoferul aşteaptă în hala de sosire cu numele pasagerului; bacşiş recomandat – 2 Euro. ATENŢIE: Taxiurile din faţa aeroportului sunt mult mai costisitoare pentru că taxează şi pentru retur; diferenţa de preţ poate ajunge până la 15 – 20 de euro.

O altă modalitate de a ajunge la Viena este călătoria cu autobuzul (EUROLINES; ATLASIB; etc.) Autogara din Viena se găseşte la următoarea adresă: Erdbergstraße 200A, 1030 Wien. Autogara este bine plasată, pe linia metroului U3, staţia Erdberg.

Mijloace de transport în comun de la gară în centru – tren regional, metrou, tramvai, autobuz, taxi: este bine de ştiut că Viena are (după unele aprecieri) cel mai bun sistem de circulaţie în comun din lume! Pentru turistul care vrea să vadă oraşul prin toate colţurile lui este bine ca acesta să-şi cumpere un bilet pe mai multe zile; acest bilet permite circulaţia cu toate mijloacele de transport care aparţin de „Wiener Linien” (pentru mai multe amănunte vezi rubrica transport). Se consideră centrul oraşului staţia Stephans Dom. Se ajunge aici cu linia de metrou U3 – portocaliu sau U1 – roşu.

Hauptbahnhof – gara centrală – metrou U 1

Gara de Vest (Westbahnhof) oferă acces direct la U3 şi U6

Gara Meidling este pe linia metroului U6, (maro) – staţia Philadelphia Brücke.

Gara de Nord – Praterstern deserveşte destinaţii dinspre şi înspre Cehia şi Slovacia, precum şi trenuri de naveta – liniile de metrou U1 (roşu) şi U2 (mov).

Alte gări: pe direcţia vest – gara Hütteldorf, pe direcţia sud – gara Liesing, pe direcţia nord – gara Floridsdorf. 

Nu căutaţi linia de metrou U5! Nu există doar liniile: U1, U2, U3, U4, U6).

Călătorii individuale – pentru cei care se deplasează la Viena cu autoturismul se recomandă vigilenţă la respectarea regulilor de circulaţie şi parcare; se aplică amenzi usturătoare şi adesea chiar pe motive „confecţionate”. Amănunte la rubrica călătorie cu maşina personală.

Maşini dispărute, maşini ridicate în Viena – NU INTRAŢI ÎN PANICĂ! Maşina nu e furată! Maşina se găseşte pe Jedletzbergerstrasse 1., cartierul 11: Se merge pe autostrada A4, direcţia Budapesta şi se părăseşte la ieşirea Simmeringer Haide.  Numărul de telefon: 0043 1 76043 (dacă sunaţi cu un telefon local formaţi doar 01 76043). În cazul în care maşina nu este acolo se încearcă la următoarea adresă: Tenschertstraße 5, 1230 Wien., tel: 0043 1 61414. Dacă nici acolo nu e de găsit, puteţi intra în panică, aveţi motive! Cele două locuri sunt greu de accesat cu mijloace de transport în comun; cu taxiul costă 15 – 20 de euro (din centru)

Prefixuri telefonice în Viena – prefixul pentru Austria este 0043. Pentru reţeaua fixă la Viena mai adăugăm cifra 1 iar dacă sunăm de la un telefon anunţat în Austria formăm 01 după care urmează numărul. Dacă numărul la care sunăm este un nr. de mobil, nu se mai formează acel 01. Principalele reţele mobile din Austria au următoarele prefixuri: 0699 (LINIA 3 – fosta orange), 0664(A1), 0650, 0676, 0660, 0688, 0680(bob), 0681

Servicii medicale în Viena – Krankenhaus der Barmherzigen Brüder Wien, Johannes von Gott Platz 1, A-1020 Wien – un spital finanţat de biserică; AKH Algemeine Krankenhaus der Stadt Wien (Spitalul policlinic) – Währinger Gürtel 18 – 20, 1090 Wien, telefon 01 4060366

Numere de urgenţă în Viena, ambulanţă tel. 144, pompieri 122, doctori de urgenţă 141, poliţie 133, telefon de urgenţă european 112, probleme sufleteşti 142 (când apar probleme de genul „to be or not to be”)

Alte urgenţe: s-a terminat berea la chef – 0676/4322363; se livrează bere rece la adresă; www.biernotruf.at sau www.bierher.at

Farmacii de gardă în Viena noaptea şi weekend – info la numărul 1455; pentru căutare în google: apotheken nachtdienst wien

Orarul magazinelor: la Viena magazinele se închid de regulă la ora 18:00. Magazinele alimentare au program pana la ora 19.00, unele chiar pana la ora 20.00 (Magazinele Merkur – zilnic, iar Billa-vineri); unele centre comerciale au deschis până la ora 21:00. Duminica este închis. Există totuşi două magazine Billa ȋn aeroport şi două ȋn oraş (unul la staţia de metrou Praterstern şi unul pe Julius Tandler Platz, ȋn cartierul 9) care sunt deschide şi duminica.  Atenţie! Nu există aşa numitele chioşcuri NON – STOP. Singura posibilitate de a mai cumpăra ceva este la benzinărie unde preţul este de regulă aproape dublu. Automatele de ţigări solicită cardul bancar. Nu se solicită coduri, nu se iau bani de pe cartelă; e o procedură pentru verificarea vârstei.

Serviciul de coletarie ATLASIB – Colete dinspre Viena spre România – Se pot preda direct la autobuz în zilele de marţi. vineri şi duminică, între orele 17:30 – 18:30. Adresa: Erdbergstrasse nr. 200, cartierul 3. Pentru detalii suplimentare puteti suna la 0043 6766133481. Pentru orice greutate pana la 10 kg. se percepe un tarif fix de 10 euro. Coletele cu destinaţia Bucureşti pot fi ridicate de la adresa: Soseaua Alexandriei 164; pentru mai multe informaţii puteţi contacta agenţia din Bucureşti la 0741 194061. ATENTIE! ATLASIB NU PREIA COLETE CU MEDICAMENTE! Şoferul este obligat să verifice conţinutul pachetelor!

Cum planific o calatorie la Viena – Sfaturi practice

Informaţii despre cum economisim bani – telefonie mobilă, bilete speciale, Viena Card, etc.

 Mâncare: Spre deosebire de alte oraşe mari, Viena oferă variante pentru orice formă de buget. În timp ce la Paris sau Roma (ca să nu mai vorbim de Londra) preţurile la restaurante au darul de a tăia pofta de mâncare, la Viena se poate mânca convenabil. La ora prânzului localurile oferă meniuri între 8 şi 12 euro (statut 2013). Cunoscutul şi îndrăgitul şniţel vienez se poate servi şi la preţuri mai mici. Băutura aferentă la o masă de prânz mai poate costa încă aprox. 4 euro (sucul este mai ieftin, un pahar de vin sau bere ceva mai scump. Pentru bugetul minim Viena are la tot pasul magazine Billa, Spar, Zielpunkt, Hofer (cunoscut în Germania ca Aldi), unde se pot cumpăra de pe raft sandwichuri şi băuturi. După ora închiderii se mai pot face unele cumpărături la benzinării, însă acolo preţul este adesea  mai mare.

Este bine de ştiut că la Viena s-a cultivat obiceiul de a servi cârnaţi la chioşcul de la colţ. Nu e nicio surpiză să vedem oameni ieşiţi de la operă,  în ţinuta de gală, cu cârnaţii şi cu paharul de vin la colţ de stradă. Cei mai populari cârnaţi sunt aşa-numiţii Käsekrainer (se pronunţă cheze-crainer); aceşti cârnaţi au în compoziţia lor şi caşcaval care se topeşte în interior şi când muşcă lumea din ei sar stropi de jur împrejur, deci atenţie la vestimentaţie.

Renumitul şniţel vienez este pretutindeni bine gătit însă cel mai cunoscut restaurant este Figlmüller cu două locaţii: Wollzeile şi Bäckerstrasse, ambele în centru, în apropiere de Stephansdom.

Tradiţia vieneză impune o cină la aşa numitele locale Heuriger, se pronunţă ho(a)iriger. Aceste restaurante se găsesc de regulă în zonele de pe dealurile din împrejurimi. Cele mai cunoscute locuri sunt Grinzing (cartier ocrotit de UNESCO) şi Neustift am Walde.

Pentru turistul român acest tip de restaurante rămâne o surpriză adesea neplăcută. Trebuie să ştim că aceste localuri se deosebesc de restaurantele tipice în care stai confortabil şi eşti servit la masă. La Heuriger mâncarea este expusă întro vitrină şi clientul îşi alege ce doreşte, după care se plimbă cu farfuriile de colo-colo. Băutura se serveşte la masă şi în general se comandă vin. Denumirea de Heuriger vine de la vinul din anul respectiv. În trecut producătorii de vin din jurul Vienei primeau o autorizaţie temporară de a deschide pentru câteva săptămâni un fel de cârciumă în care se serveau propriile produse (pâine cu untură şi vin). Primirea oaspeţilor se făcea în curte cu mobilierul rudimentar pe care îl aveau gospodarii. În zilele noastre tradiţia s-a păstrat şi adesea oaspeţii trebuie să şadă pe bănci de lemn, înşiraţi unul lângă celălalt. Vinul servit este de calitate bună şi după câteva pahare oamenii au chef de cântat. Apropo cântece, muzica vieneză tipică acestor localuri este străină de gusturile şi aşteptările românului. Acolo unde se cântă avem de regulă doi muzicanţi şi un acordeon. Cântecele au în general texte cu trimiteri umoristice sau sunt inspirate din filozofia existenţei cu toate frământările ei. Limba în care se cântă este un dialect vienez, adesea greu de înţeles pentru vorbitorul de germană cultă. Aceste localuri merită văzute chiar dacă e vorba doar de un pahar de vin.

Telefonie: Mulţi turişti comunică cu cei „de-acasă” de pe telefonul lor. Este mai costisitor . Cel puţin deocamdată. Se recomandă achiziţonarea unui cartele cu număr local. În felul acesta putem suna şi putem fi sunaţi mai ieftin decât cu telefonul personal. Dintre cele mai ieftine oferte amintim Yesss!, Drei, Bob, Telering. Preţurile actuale se pot verifica la adresa: http://prepaid-vergleich.at/wertkarten-tarife-vergleich.html Există însă şi alte variante. Buticurile de telefoane (unde vând şi schimbă telefoane, etc.) au diverse variante.

Sightseeing: Oraşul Viena merită văzut vara, însă şi iarna înainte de Crăciun există atracţii deosebite. Pentru turiştii interesaţi de cultură oficiul de tursim oferă aşa-zisul Viena Card; peste 200 de reduceri de preţ la bilete de intrare la diverse obiective turistice şi circulaţie nelimitată cu toate mijloacele de transport în comun, timp de 72 de ore; preţ 18,50 euro/pers (statut 2013). La fiecare bilet de tip Vienna Card este permisă circulaţia gratuită a unui copil de până la vârsta de 15 ani. Aceste carduri se pot obţine la recepţia hotelului, la ghişeele Wiener Linien, la aeroport şi la gări. ATENŢIE: valabilitatea lor începe cu data şi ora compostării biletului (valabil 72 de ore). Vienna Card oferă reduceri şi la biletele de CAT (CityAirportTrain) şi la autobuzele de aeroport. Odată cu cartela Vienna Card primiţi şi un caiet  de cupoane cu descrieri amănunţite – 120 de pagini. Despre obiectivele turistice aflaţi mai multe detalii la rubrica Ce să vizitezi în Viena

Vizitaţi Viena cu bicicleta

Evenimente: Viena fără o seară de muzică rămâne ca o… îngheţată fără frişcă. Concerte cu cele mai cunoscute lucrări din creaţia lui Mozart şi Strauss sunt oferite turiştilor la tot pasul. Recomandăm oricare dintre aceste oferte întrucât nivelul de prezentare răspunde chiar pretenţiilor cunoscătorilor. O după-amiază plăcută în acest sens o oferă grădina de vară de Kursalon, Johanesgasse 33, 1010 Wien. Cine doreşte o seară romantică în acordurile muzicii vieneze poate lua cina chiar aici, la Kursalon, la preţul de 69 euro/persoană (VIP 119 sau 124 euro – trei sau patru feluri de mâncare (pret in 2013)

Plimbarea cu trăsura: Pentru mulţi turişti această plimbare este o atracţie irezistibilă. Ar trebui totuşi să spunem aici că preţul este relativ mare (90 -100 euro) şi că plimbarea are loc printre maşini, tramvaie şi autobuze. Farmecul acestei plimbări rămâne o chestiune la aprecierea fiecărui turist. Traseul acestor trăsuri este oricum centrul oraşului care se parcurge pe jos pentru vizitarea diverselor obiective turistice.

Mijloace de transport în comun – Metrou, tramvai, autobuz – vezi: Mijloace de transport în comun la Viena.

TAXI: preţul călătoriilor dintr-un cartier în altul ajunge rareori la 20 de euro. În general deplasările costă cam 10 – 15 euro. Taxa de pornire este de 2,50 euro (2013) şi se marchează iniţial. Dacă taxiul este comandat se mai percepe o taxă de 2,50 euro care apare afişată pe taxametru sub preţul de cost al deplasării. Toate taxiurile au acelaşi tarif; unele maşini au posibilitatea de a încasa cu cartea de credit. Călătoriile cu TAXI se recomandă pentru trei sau patru persoane în cazul în care biletele de metrou au expirat (trei bilete de metro costă aproape tot atât cât călătoria cu Taxi)

Transport în comun la Viena

Serviciul public de transport în comun este evaluat la Viena ca unul dintre cele mai bune sisteme de transport în comun din lume – metrou, tramvai, autobuz, schnellbahn (tren care traversează oraşul şi face legătura cu localităţi limitrofe).

Bilete:

 • bilet, pentru o singură călătorie costă  2,20 euro. În unele autobuze se poate cumpăra de la şofer dar costă 2,30 euro (statut 2014)
 • bilet de 4 călătorii, costă euro 7,20 (statut 2012); se poate folosi pentru mai mulţi călători (max.4). ATENŢIE! La compostarea biletului se începe cu poziţia 1. Dacă din greşeală s-a compostat poziţia 4, se consideră că biletul a fost folosit pentru o călătorie mai lungă, în afara oraşului . Cartonaşul se pliază la fiecare călătorie şi se compostează în ordinea numerică.
 • bilet de cumpărături – Wiener Einkaufskarte – preţ 5.60 euro (statut 2013), valabil de la ora 08:00 până la ora 20:00. Biletul este transmisibil.
 • bilet valabil 24 de ore – preţ euro 5,70; transmisibil (2012)
 • bilet valabil 48 de ore.- preţ euro 10, transmisibil (2012)
 • bilet 72 de ore – preţ euro 13,60, transmisibil (2012)
 • bilet de 8 călătorii – preţ euro 28,80 transmisibil; are avantajul că valabilitatea se prelungeşte până la ora 01:00 a zilei următoare
 • bilet Viena Card – Wien Karte – preţ 18,50 (2012), valabil 72 de ore; se recomandă pentru turişti întrucât posesia acestui bilet conferă reduceri la biletele de intrare de la diverse obiective turistice; un copil până la 15 ani circulă gratuit (împreună cu posesorul Viena Card)
 • abonament pe o săptămână (Wochenkarte) – preţ 16,00 euro, valabil până luni dimineaţa la ora 09:00
 • abonament pe o lună (Monatskarte) – preţ euro 47 de euro valabil până în data de 2 a lunii următoare

La Viena nu există porţi de intrare la metrou (cu bare rotative, cu uşi rabatabile, etc.), lumea intră şi iese fără piedici. Există uneori control şi pentru cei surprinşi fără bilet amenzile sunt piperate (70 euro). Nu se acceptă nici un fel de „scuze”.

Calatorie la Viena cu masina

Circulaţie, parcare, informaţii utile

Mulţi turişti se hotărăsc să ajungă la Viena cu maşina. Este convenabil. Drumurile prin Ungaria sunt bune, se pot vizita pe traseu şi alte oraşe (Budapesta) şi comfortul de a putea urca oricând în maşină rămâne un avantaj major. Viena are însă reguli stricte şi uneori „inexplicabile” sau foarte greu de înţeles. Pădurea de semne cu parcarea interzisă şi cu maşini parcate chiar lângă aceste semne ridică semne de întrebare alături de multe alte chestiuni „ciudate”. Să vedem cum ajungem în oraş:

 1. Dinspre est, de la Budapesta, autostrada A4 – se ajunge uşor în oraş; practic la ieşirea de pe autostradă , drumul se continuă pe lângă canal (un braţ al Dunării) şi până în centru sunt exact 4 semafoare.
 2. Dinspre sud, de la Graz, autostrada A2 – indicatoarele cu direcţia centru (Zentrum), conduc circulaţia pe o stradă aglomerată (Triesterstrasse). Nu recomandăm aici utilizarea acestei ieşiri. Se merge mai departe (direcţia Praha) şi se părăseşte autostrada la ieşirea Gürtel. La al doilea semafor, se virează la dreapta. Drumul coboară o uşoară pantă şi la următorul semafor se face la stânga, pe strada Rennweg. De aici şi până în centru mai sunt 4 semafoare (Schwarzembergplatz / Ring). O altă variantă la fel de utilă este ieşirea (Zentrum), cam la 2 kilometri după ieşirea Gürtel; această ieşire conduce circulaţia pe strada de intrare folosită de cei care sosesc din est (A4).
 3. Dinspre vest, de la Linz, Salzburg, autostrada A1 – este una din intrările cele mai „drepte”. Se merge drept înainte până în centru, pe lângă castelul Schönbrunn; se ajunge la Opera de Stat din Viena pe vestita stradă Ring (Opernring).
 4. Dinspre nord, de la Praga, Brno – autostrada A22 – nu e nimic complicat nici aici, indicatoarele conduc spre centru şi drumul merge iar pe lângă canal, dar de data aceasta în sens opus celor care vin de pe A4, din est.

Atenţie mărită la limitările de viteză. Se aplică amenzi! O particularitate semnificativă în acest sens o reprezintă tunelul de pe A22 care are un sistem de supraveghere a vitezei bazat pe camere de luat vederi la intrare şi la ieşire; se calcuează automat viteza de parcurgere a tunelului şi amenda vine acasă cu poşta. Limita este 80 km/h fără nici un fel de „rotunjire”. Amenzile sunt trimise şi în România!!!

Parcare: Viena, ca şi alte mari oraşe, se confruntă cu problema parcărilor. Pădurea de semne cu staţionarea şi parcarea interzisă ridică mari întrebări când vedem maşini parcate chiar lângă aceste semne. Ce înseamnă toate acestea, cum ne descurcăm, cum ne protejăm? Este bine de ştiut că regulamentele de parcare rămân o dilemă şi mulţi participanţi la trafic plătesc amenzi sau se pomenesc cu maşinile ridicate. De aceea, pentru turistul neavizat, informaţiile din această rubrică prezintă maximă importanţă pentru a nu transforma vacanţa întro corvoadă de griji pentru maşină.

  • Şicana nr. 1: La Viena sunt mai multe cartiere cu parcare limitată la maxim două ore pe baza unui tichet care se completează şi se pune în parbriz. Partea nebuloasă o reprezintă „linia albastră”. Această magică linie albastră trasată pe carosabil marchează, teoretic, intrarea întro zonă cu reguli specifice de parcare. E răspunderea conducătorului auto să ţină minte dacă el a mai trecut o dată peste linia albastră sau, de două ori, sau deloc. Altfel spus, trebuie omul să ghicească dacă tocmai intră în zona respectivă sau dacă iese de-acolo! Este de prisos să mai dezbatem faptul că noaptea liniile albastre nu se văd.
  • Şicana nr. 2: Tichetele de parcare se pot cumpăra la chioşcurile de tutun. Acestea închid la ora 18:00. Parcarea limitată este însă în vigoare până la ora 22:00 şi intră în vigoare dimineaţa la ora 09:00. Există tratative cu reţeaua de benzinării şi unele oferă deja tichete de parcare; o întrebare la benzinărie poate fi de folos; de asemenea există şi automate în staţiile de metrou care eliberează tichete de parcare sau mai sunt şi unele automate de ţigări care au introdus comercializarea tichetelor de parcare. Aceste automate trebuie doar… găsite!
  • Şicana nr. 3: Şi în cartierele în care parcarea nu este limitată sunt anumite zone unde se percep taxe..
  • Pentru vorbitorii de germană indicaţii mai amănunţite la următorul link:

http://www.wien.gv.at/tv/detail.aspx?mid=181917&title=Parken-in-Wien

Repere de sprijin:

cartierele în care parcarea este limitată: Bez. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 , 9 (Bez. = Bezirk = cartier), Bez. 20 şi o parte din Bez. 15. (mai ţineţi minte linia albastră?)

la intrarea pe fiecare stradă avem o tablă cu denumirea străzii şi numărul cartierului

nu întotdeauna ajută să aruncăm o privire în parbrizul celorlalţi; vienezii au taxe anuale de parcare, maşinile sunt înregistrate în sistem

nu ajută calculul probabilităţilor (exemplu: stăm doar 10 minute, nu are ce să se întâmple); agenţii de supraveghere sunt pretutindeni. A nu se confunda cu agenţii de poliţie; echipajele de intervenţie au nevoie de cinci minute pentru a ajunge la adresă şi de două minute pentru a ridica o maşină parcată greşit

parcarea interzisă este marcată de regulă cu semnele Anfang şi Ende (începutul şi încheierea zonei de parcare şi staţionare interzisă) Lângă aceste tăbliţe avem adesea alte tăbliţe cu excepţiile de la regulă; aceste excepţii permit staţionarea anumitor autovehicule între anumite ore.

staţionarea pe locurile dedicate persoanelor cu handicap este valabilă doar pentru autovehicule care au autorizaţii eliberate de Magistratura oraşului Viena.

ATENŢIE! COMPLETAREA TICHETELOR DE PARCARE TREBUIE SĂ FIE CORECTĂ! Nu se acceptă tichete corectate sau cu ştersături. Agenţii au la ei lanterne speciale cu care constată orice fel de falsificare, inclusiv „falsurile perfecte”.

 1. tichet violet, parcare gratuită  – 10 minute
 2. tichet roşu, 30 de minute – 1 euro
 3. tichet albastru, 60 de minute – 2 euro
 4. tichet verde, 90 de minute – 3 euro
 5. tichet galben, 120 de minute – 4 euro

Exemplu de completare a unui tichet: cu un pix se face un „x” peste luna, ziua lunii, ora şi minutele; la minute se poate rotunji (câte un sfert de oră). Tichetul se pune în parbriz astfel încât vizibilitatea să fie garantată. Atenţie la închiderea portierelor; curentul de aer poate sufla tichetul! Tichetul de 10 minute nu se poate combina cu celelalte; este permisă utilizarea combinată a tichetelor până la maximum 2 ore (ex: 4 tichete de o jumătate de oră). După cele două ore de staţionare se pot completa alte tichete pentru alte două ore (presupune deplasarea la maşină)

Un sistem avantajos de parcare îl reprezintă garajele PARK & RIDE.  În Viena sunt 10 garaje de acest tip. Acesea sunt amplasate la capete de linii de metrou. Parcarea pe o zi întreagă costă 3 euro, pe o săptămână 14,80 (în 2012). Pentru cei care au abonament săptămânal se acordă o mică reducere (12,50 euro).

 Particularităţi semafoare:

 • pericol 1: viraj dreapta – ATENŢIE LA PIETONI!     Faza „verde” se  cuplează concomitent şi pentru trecerea de pietoni; pietonii traversează!
 • pericol 2: viraj dreapta – ATENŢIE LA TRAMVAI!   Tramvaiul are prioritate!
 • pericol 3.:viraj dreapta – ATENŢIE LA BICICLIŞTI!  Şi ei au verde!

Unele intersecţii au semafoare verzi cu săgeată; când avem verde la săgeată avem „verde cu prioritate”; nu trec nici tramvaie, nici bicilişti, nici pietoni. La viraj stânga (cu săgeată verde) nu avem de aşteptat după circulaţia din sens opus. Deci săgeata verde înseamnă că intrăm în intersecţie fără să ne aşteptăm la surprize.

Faza verde se încheie cu 2 secunde intermitente. Conducătorul auto vede de la distanţă că faza verde se apropie de final şi are timp suficient să încetinească pentru a opri la roşu.

Semafoarele cu lumină galbenă intermitentă marchează intersecţii la care sunt valabile semnele de circulaţie, cedează trecerea, stop sau prioritate de dreapta.

Lumina galbenă intermitentă lângă cea verde înseamnă atenţie sporită la pietoni.

Traversarea intersecţiei pe faza galbenă este interzisă; mulţi vienezi nu respectă această regulă şi mulţi dintre ei primesc pe adresa personală un „souvenir” în valoare de 45 de euro!

Semafoarele în Viena nu sunt corelate pentru a realiza fluxuri cursive de circulaţie. Coloanele de maşini sunt oprite mereu la roşu! No comment!

Alte informaţii legate de trafic:

Circulaţia cu farurile aprinse pe timp de zi nu este obligatorie.

Atenţie la liniile de tramvai. Circulaţia nu este pretutindeni permisă pe şinele de tramvai. Regula aceasta se respectă îndeosebi acolo unde terasamentul dedicat tramvaielor este despărţit de restul benzilor de circulaţie prin borduri şi alte mijloace de separare vizuală sau fizică. NU DEPĂŞIŢI TRAMVAIE!

Atenţie la autobuze! Autobuzul părăseşte staţia fără să ţină cont de traficul din jur.

Păstraţi viteza legală! Oraşul are peste tot radare montate care supraveghează viteza non-stop.

Probleme cu poliţia:

Trebuie subliniat faptul că regimul de amenzi în Austria este foarte riguros. Problemele care pot să apară cu poliţia sunt legate de parcări nepermise, nerespectarea vitezei, chestiuni legate de starea tehnică a autoturismului şi, desigur, centura de siguranţă. Se mai fac şi controale de rutină în cadrul cărora se verifică triunghiul de pană, cutia de prim-ajutor (atenţie la data expirării acesteia!), starea şi profilul pneurilor. Nu încercaţi să „trataţi” cu poliţiştii; o atitudine neutrală şi serioasă este cea mai indicată; comportamentul temperat determină şi suma care o vom plăti. Odată constatată neregula, nu există nici un fel de „iertare”. Amenda vine cu siguranţă. Aceasta este de regulă cam 50 de euro. Nu este nici un secret faptul că nu suntem foarte îndrăgiţi de poliţiştii austrieci. Dar nici cetăţenii germani nu se bucură de un tratament preferenţial. În principiu este bine să nu avem complicaţii cu ei. În sensul acesta nu se recomandă obiceiul de „a întreba un poliţist”. Nu opriţi ca să puneţi întrebări; în loc de răspuns vă puteţi trezi cu o amendă pentru oprirea într-un loc nepermis (chiar dacă a fost vorba de o întrebare..). Nu le zâmbiţi, nu le faceţi cu mâna, nu fiţi „prietenoşi”. Costă!

Probleme tehnice cu maşina

Se pare că între ACR şi ÖAMTC există un acord. Dacă are cineva detalii despre acest acord, şi felul în care funcţionează, aşteptăm amănunte.

Ştie cineva vreun autoservice unde se vorbeşte româneşte?

Accidente

În caz de accident se completează un raport; se recomandă printarea a două exemplare înainte de plecare (pentru a le avea la îndemână în caz de nevoie).pdf

 

Cazare în Viena – Viena Hotels

Hoteluri, pensiuni, moteluri, recomandări (hoteluri convenabile, moteluri, pensiuni, hostel, camere în regim hotelier, chirii temporare, oferte actuale, camping)

Viena oferă locuri de cazare de toate felurile, de la hoteluri de 5 stele, la hosteluri prietenoase, dar ieftine. Printre hotelurile de 5 stele se numără Fleming’s Deluxe Hotel Wien-City, care se află în spatele Primăriei, Radisson BLU Palais Hotel, care se află în apropierea faimoasei catedrale Sf. Stefan şi Grand Hotel Wien, care se află lȃngă Operă. Preţurile pe noapte la aceste hoteluri variază între 99 şi 180 de euro (2012)
In materie de hosteluri, preţurile variază între 12,90 euro pe pat la Labyrinth Hostels şi 54 euro (2012) pentru o cameră privată la Meininger Vienna City Center. Cea mai uşoară varintă de a găsi cazare într-un hostel, e de a vizita pagina de internet Hostelworld.
O altă variantă de cazare sunt apartamentele de închiriat. Exista apartamente la preţuri decente care pot fi închiriate în regim hotelier). Pentru perioade mai lungi de timp, pe Jobwohnen, se pot găsi camere de sub-închiriat (e drept că în cazul acesta, camera este într-un apartament în care locuiesc şi alte persoane, dar poate fi un lucru bun). In funcţie de mărimea şi locaţia apartamentelor, preţul camerei poate varia între 250-500+ euro pe lună.
Pentru cei care vor să cunoască localnici şi să viziteze şi altceva în afară de atracţiile turistice bine cunoscute, Couchsurfing este varianta optimă. Comunitatea de couch surferi din Viena este foarte activă şi membrii ei sunt mereu dispuşi să îşi pună la dispoziţie o cameră sau o canapea pentru turişti şi să le ofere acestora informaţii sau, daca le permite timpul, chiar să le arate oraşul. (informaţii culese de Oana Luminiţa Cornea)

Tratament medical la Viena

Viena este unul dintre oraşele cu cel mai ridicat nivel de trai din lume. Factorii care determină această clasificare ţin cont şi de sistemul de asigurări sociale, de îngrijiri medicale şi de performanţele obţinute de medicii vienezi. În ultimii ani oraşul şi-a consolidat un puternic renume în plan de tratamente speciale, oeperaţii dificile şi recuperări post-operatorii. Lista personalităţilor care vin la Viena să se trateze este extrem de bogată. Un exemplu din România îl avem în persoana doamnei Teodora Trandafir – Teo, care a trecut printr-o serie de operaţii şi tratamente la spitalul AKH. Pacienţii din România care doresc să se trateze la Viena se lovesc însă adesea de lipsa unei recomandări competente, de bariera pe care limba germană o ridică, dar mai ales de aspecte practice care ţin de aranjamentul întregii călătorii. Dorim aici să dăm o informaţie utilă tuturor celor care nu ştiu „de unde să pornească” în aranajarea unui tratament la Viena.

Pacienti români la Viena

Organizarea unei călătorii în scopuri terapeutice are nevoie în primul rând de intermediarul care stabileşe legătura dintre pacient şi medic iar în planul al doilea este nevoie de aranjamente cu privire la transportul pacientului. Pagina pasager.eu recomandă în acest sens companiaiMER – International Medical Evaluation & Referral. Reprezentantul român al acestei companii, domnul Liviu Ionce, ne-a dat amănunte cu privire la demersurile organizate pentru pacienţi. Aflăm aşadar că lucrurile sunt preluate în întregime de iMer:

 • organizarea transporturilor internaţionale cu carcater medical şi de terapie intensivă
 • asistenţă medicală în timpul transporturilor cu echipe special calificate
 • zboruri urgente cu avion privat dotat cu aparatură medicală
 • organizarea investigaţiilor şi a consulturilor medicale la medici specialişi din Viena
 • organizarea internărilor şi a operaţiilor la clinci private sau la spitale din sistemul social de stat (AKH – clinica universitară de medicină – Viena)
 • asistenţă personală dedicată nevoilor pacientului prin intermediul domnului Liviu Ionce sau a unor studenţi pregătiţi pentru tipul acesta de acitvitate socială

Date de contact:

Liviu Ionce – Medical Consultant and Senior Partner for Romania

Mariannengasse 14/10 1090 Vienna

0043 (0) 699 194 264 32

liviu.ionce@gmx.at

Turist în Viena

Muzee în Viena

Obiective turistice în Viena

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

Categorie:

Transfer