Oraşul care îşi ascunde secretele iubirii, dar îngăduie vizitatorilor să le descopere, în casa Julietei şi îşi păstrează cu străşnicie istoria străveche în Arena funcţională ce încă uimeşte atât prin acustica sonoră, cât şi prin arhitectura perfectă, îşi deschide larg porţile curioşilor avizi de nou la numai câţiva zeci de kilometri de atractiva Veneţie, promiţând la fel de multe atracţii întrun cadru mai intim şi mai rezervat, demn de patrimoniul UNESCO.

Generalitati

Verona este al doilea mare oraş a regiunii Veneto (ce are capitala la Veneţia) situat în nord-estul Italiei la circa 80km distanţă de Veneţia şi Marea Adriatică.
Populaţia număra acum doi ani 265 368 de locuitori, dintre care 87% italieni , 3,60% români, 2,03% asiatici şi 1,50 africani. Dacă punem la socoteală şi zona metropolitană, atunci avem de-a face cu cifre aproape triple, căci 714 274 de locuitori de diferite etnii (cele mai sus menţionate) şi religii (romano-catolică majoritară, ortodoxă, musulmană şi hindusă în cazul imigranţilor) locuiesc aici în mare toleranţă.
Verona este aşezată la poalele munţilor Altipiano dei Lessini, o prelungire a Alpilor, pe o peninsulă înconjurată de râul Adige, râu ce curge din Alpi în nordul câmpiei italiane, pentru a se revărsa în Lacul Garda.

Graţie aşezării sale geografice, Verona a fost încă din timpul romanilor un important nod geografico-stradal, dezvoltându-şi în timp o structură urbanistică şi o arhitectură aparte, ce au determinat includerea ei în patrimoniul UNESCO. Este, de asemenea, un centru comercial industrial notabil şi numără în prezent 23 de cartiere, 4 în centrul istoric în ansa râului Adige şi pe colina San Pietro, 9 cartiere moderne de la finele secolului XVIII şi 10 frazioni înglobate ariei urbane în anii ’50 şi ’70 datorită creşterii demografice.
Centrul istoric cuprinde cartierele: Citta antica, Citadella, San Zeno şi Veronetta şi înmagazinează două milenii de istorie în ziduri, edificii sau vestigii rămase din perioadele de ocupaţie romană, veneţiană şi austriacă.
Cartierele moderne sunt construite în perioada industrializării, ca urmare a afluxului de muncitori în oraş: Borgo Trento, Valdonega, Borgo Venezia, Porto San Pancrazio, Borgo Roma, Santa Lucia, Borgo Milano ( ce cuprinde localităţile Chievo şi Saval), Golosine şi Ponte Crencano.
Frazioni sunt foste comune adăugate urbei în procesul rapid de urbanizare din ultimii 50 de ani: Avesa, Quinto, Santa Maria in Stelle, Mizzole, Montorio, San Michele, Cadidavid, San Massimo, Parona, Quinzano.
Verona este un oraş curat şi sigur, cu universitate, cu importante vestigii istorice şi monumente remarcabile, cu o populaţie tânără, locuitori civilizaţi, politicoşi şi amabili şi condiţii de viaţă foarte bune.

Vă prezentăm aici un scurt videoclip, doar ca să vă faceţi o primă impresie despre oraş. Cu siguranţă vă veţi bucura să regăsiţi personal, cu prilejul primei dumneavoastră călătorii la Verona, locurile văzute în acest scurt videoclip.

Scurt istoric

Originea oraşului pare îmbrăcată în mister, sigur este că aşezarea a fost locuită din primul mileniu î.e.n., iar romanii au învins în secolul III î.e.n. celţii stabiliţi aici pentru a pune bazele oraşului însemnat de mai târziu. Au urmat invaziile barbare consecutive între secolele V-X, ce au cumulat cu declararea independenţei oraşului în sec XIII. În 1260 familia Scala s-a impus după o grea luptă cu Frederico Barbarossa şi şi-a folosit influenţa pentru a o transforma într-unul dintre regatele cele mai importante şi frumoase din epocă, ce stăpânea o mare parte din Venetia şi regiunile Emilia şi Toscana.
În 1405,Verona a fost înglobată Republicii Veneţiene, în 1796, a fost ocupată de trupele lui Napoleon, iar în 1814 a fost anexată Imperiului Habsburgic. În secolul XIX, Verona a avut un rol administrativ şi militar important, fiind punctul central de apărare ale Lombardiei şi Venetiei în timpul Războiului de Independenţă.
Verona a devenit oficial parte a Italiei în 1866 şi a rămas astfel până în zilele noastre.

Clima

Clima variază mult în timpul anului şi de la o regiune la alta, fiind continentală în câmpie şi mai blândă în zonele deluroase, de-a lungul Mării Adriatrice şi a lacului Garda. Precipitaţiile sunt scăzute iarna din noiembrie până în martie şi mai consistente la sfârşitul lui aprilie, începutul lui iunie şi între octombrie şi începutul lui noiembrie, luna cea mai ploaiasă din an.
Vara domină climatul submediteranean cu umiditate şi temperaturi ridicate, iar în timpul iernii domină climatul continental cu umiditate ridicată, temperaturi constante şi ceaţă în timpul nopţii.
Temperatura medie în luna iulie trece de 24 grade.

Cum ajung la Verona

Sunt mai multe posibilităţi de a ajunge la Verona: cu trenul, cu autobuzul, cu avionul şi în fine, cu maşina personală, în funcţie de posibilităţi sau dorinţe.

Gări, Autogări, Aeroporturi

Dacă alegeţi să călătoriţi cu trenul, trebuie să ştiţi următoarele: gara principală a Veronei, Porta Nuovo, este situată în Piaţa 25 aprilie, este considerată una din gările mari ale Italiei şi cel mai important nod feroviar din nordul ţării. Pe lângă multele legături naţionale şi internaţionale care se efectuează aici, ea mai are avantajul ei de a fi localizată la doar 15 minute mers pe jos de centrul istoric al oraşului, vizavi de intrarea principală fiind staţiile de autobuze Intermunicipal şi de taxiuri. E construită pe mai multe planuri, are un centru de informare turistică, ce vinde carduri de transport în comun, un magazin universal, o librărie mică şi un MacDonald’s. Biletele se pot procura atât de la ghişeul de bilete cât şi de la automatele aflate la vedere, cu instrucţiuni de folosire în engleză şi în alte limbi de circulaţie internaţională, ce acceptă şi carduri. Nu folosiţi celelalte două staţii mici de tren Porta Vescovo şi Parona, deoarece sunt departe de centru şi nu coborâţi nici la Villafranca, căci este la 20 minute de mers cu maşina.

Dacă doriţi să călătoriţi cu autocarul, atunci va trebui să vă interesaţi la agenţiile particulare ce organizează transport de persoane pe plan internaţional din oraşul în care locuiţi, deoarece preţurile şi timpul călătoriei diferă în funcţie de localitate. Preţ orientativ, cam 100 de euro.
Veţi ajunge în staţia de autobuze aflată în faţa gării principale, de unde ajungeţi foarte uşor în centrul istoric sau la hotelul unde sunteţi cazaţi, în funcţie de adresa acestuia.

Dacă veniţi cu avionul, veţi ateriza pe aeroportul Verona, unul mic dar aglomerat, găzduind multe curse charter. De aici ajungeţi uşor în Verona fie cu taxiul, în doar 20-25 minute, fie cu autobuzele expres, ce au curse la fiecare 20 minute către gara din Verona, la un preţ de 4,50 euro biletul sau închiriind o maşină la unul din ghişeele din incinta aerogării. Multe hoteluri asigură transportul la aeroport, aşa că nu ezitaţi să cereţi informaţii dinainte.

Călătoria cu maşina la Verona

Să ajungi cu maşina în oraşul eroilor lui Shakespeare e destul de uşor, accesul făcându-se din toate direcţiile şi din aeroporturi diferite. Distanţa de la Nădlac la Verona, de exemplu, este de 1033 km se parcurge în 10-11 ore dacă vă alegeţi ruta Szeged-Budapest-Szekesfehervar-Maribor-Trieste-Treviso-Vicenza.

Două autostrăzi importante se intersectează în Verona: A22 (Brennero-Modena), ce traversează Italia de la nord la sud şi A4 (Milan-Veneţia) ce tranzitează Italia de la est la vest, pe lângă drumurile naţionale. Autostrăzile se plătesc la punctele de plată, în funcţie de kilometri parcurşi şi viteza maximă admisă e de 130 km/h, pe cînd pe şoselele naţionale puteţi circula cu doar 90 sau chiar 70 km/h.

Ieşirea de pe autostradă se face prin punctele Verona Sud, Verona Est şi Verona Nord, toate aflate în suburbiile oraşului, de unde ajungeţi uşor în centru. Aici o problemă ar fi parcarea, şi pentru asta trebuie să fiţi cu ochii pe indicatorele cu parcare, toate cu plată, căci amenda e mare iar veronezii nu glumesc cu amenzi pentru parcare sau cu ridicarea maşinilor neparcate corespunzător. Aşa că unde vedeţi linii albastre să ştiţi că trebuie plătită parcarea în zilele lucrătoare (adică de luni până vineri de la 9 am la 8 pm, cam 1 euro pe oră), iar bilete de parcare pe care le puneţi apoi pe bordul maşinii găsiţi ori la tutungerii sau chioşcuri de ziare ori la tonomatele de pe trotuarul din zona respectivă. Reţineţi că în general mai mult de două ore consecutive nu vă puteţi lăsa maşina aici, iar pe bilet va fi printată ora sosirii, aşa că va trebui să vă dozaţi bine timpul pentru a nu depăşi cele două ore la dispoziţie.
De asemenea, nu parcaţi unde vedeţi liniile galbene, destinate persoanelor cu handicap, în faţa vreunui garaj sau a unei porţi, căci imediat vă va fi ridicată maşina. În genere, unde vedeţi liniile albe, puteţi parca fără grijă; fiţi atenţi în schimb la restricţiile de timp, dacă acestea sunt menţionate. Insistăm asupra acestor lucruri, deoarece sunt camere de supraveghere 24/7 instalate peste tot , gata să facă poze la minut maşinilor parcate necorespunzător.

Urmează o listă utilă cu parcările din Verona: Parcheggio Cittadella (Piazza Cittadella) cu plată 750 locuri, Parking Arena (Via M. Bentegodi 8) 870 locuri libere şi cu plată, Parking Italia ( Porta Nuova 91) cu plată, Autorimessa Paradiso (Via Paradiso 13/a) cu plată, Parcheggio Piazza Isolo (Via Ponte Pignolo 6/c) 489 locuri libere şi cu plată, Parcheggio Arsenale Amt (Piazza Arsenale 8) 430 locuri libere şi cu plată, Parcheggio Metropark (Piazzale XXV Aprile) cu plată, Parcheggio Saba Italia (Viale Università, 4) cu plată, Parcheggio Tribunale Amt (Via dello Zappatore) 163 locuri cu plată Parcheggio Porta Palio (Stradone Porta Palio) liberă, Parcheggio Piazzale Guardini (Piazzale Guardini) liberă şi Parcheggi Stadio (Piazzale Olimpia) cu 5000 de locuri libere.

Mijloace de transport în Verona

În oraş se poate călători cu maşina, cu autobuzul, pe jos, cu bicicleta sau cu… canoe (!)

Dacă nu aveţi maşină puteţi inchiria una la unul din centrele de mai jos:
Avis Autonoleggio S.p.a. ,din Piaţa Gării Porta Nuova, tel. 045.8000663/8006636 .
Europcar Italia S.p.a. , Piaţa 25 Aprilie ,tel. 045.592759/8034329 fax 045.592759.

Autobuzele din Verona sunt portocalii şi aparţin societăţii Azienda Mobilità Trasporti (AMT).
De la gară, luaţi oricare din liniile 11, 12, 13 şi coborâţi la a treia staţie, la Arena, de unde veţi găsi cu uşurinţă casa Julietei.
Biletele se pot procura de la tutungerii, baruri, chioşcuri de ziare (unde veţi plăti 1,10 euro biletul sau puteţi lua un set de 10 bilete la 10 euro), dar şi din autobuz ( unde costă mai mult, 1,50 euro). Pot fi cu încredere refolosite în alt autobuz în limita a 60 de minute de când a fost validat. Se mai pot procura abonamente de o zi, valabile pe orice autobuz, asigurând călătorii nelimitate, la 3,50 euro. Copii de sub 4 ani nu trebuie să plătească bilet şi sunt admişi şi câinii călăuză pentru dezabilitaţi sau câinii cu botniţă.
Puteţi lua şi un autobuz turistic, numit ‘ZTL bus’ care vă va duce la casa Romeo, autobuz dotat cu căşti şi explicaţii în limbile italiană, engleză, germană, franceză, ce circulă între iunie şi septembrie. Tariful e cam ridicat, 7,50 euro jumătate de oră, 15 euro o oră şi 30 euro de la 22 la 8. În serile Arenei staţia e în via Pallone, cu 15 euro biletul de la 8 la 21. Staţiile de urcare şi coborâre pasageri se află în via Pallone, Stradone San Fermo, via Interrato dell’Acqua Morta, San Zeno (via Pontida) e Corso Castelvecchio, staţionarea fiind nu mai mult de 5 minute.
Autobuzele ce circulă în afara Veronei au culoarea albastră şi apaţin unei alte regii de transport în comun.

Cu bicicleta e foarte atrăgător să parcurgeţi distanţele, plus că este ecologic şi faceţi şi mişcare. În Verona se pot închiria biciclete gratis pe durata întregii zile de la biroul de închirieri din gară sau de la hotelul unde locuiţi. Dezavantajul în primul caz ar fi că trebuie să înapoiaţi bicicleta până la ora 5 pm. Mai există un magazine de biciclete, Zanchi aflat pe Corso Cavour, dar aici trebuie să plătiţi închirierea unei biciclete elegante cu 55 euro/ 5 zile.

Se pot organiza excursii şi expediţii interesante pe două roti în împrejurimi, de asta ocupându-se Clubul de ciclism Amici della Bicicletta din Via Porta San Zeno 15/b, tel şi fax: 045.80044.

Dacă vă place aventura şi nu vă este frică de apă, puteţi încerca o abordare mai curajoasă cu canoe la Wind Tex Canoa Club Verona de pe Corte Dogana 6.

Cazare in Verona

În Verona sunt multe posibilităţi de cazare, de la pensiunile buget redus sau cele agroturistice, la hotelurile de trei sau patru stele aflate la tot pasul, din centrul istoric până în aeroport.
Prezentăm mai jos câteva din ofertele variate, urmând a vă decide asupra alegerii şi prin site-urile de referinţă.

Începem, nici nu se putea altfel, cu hotelul celor doi etern îndrăgostiţi Hotelul Romeo şi Julieta, aflat pe Vicolo Tre Marchetti, 3, Verona, 37121, cu date de contact:

tel +39 045.8003554

fax +39 045.8010862, e-mail: info@hotelgr.it.

Este localizat în centrul istoric al Veronei, cu posibilitate de acces cu maşina, dispunând atât de locuri de parcare, cât şi de garaj, plasat ideal pe o stradă paralelă cu Via Mazzini, eleganta stradă de shopping a Veronei şi la numai 50 de metri de Arena romană. Inutil să mai spunem că toate celelalte locaţii turistice centrale sunt la o aruncătură de băţ şi că acest hotel de trei stele îmbină fericit utilul cu plăcutul. Comentariile pozitive ale oaspeţilor săi, cât şi preţurile nu foarte mari pentru o zonă centrală (pornind de la 80 de euro o cameră single) îl fac potrivit tuturor gusturilor. Aveţi acces internet non-stop în lobby-ul hotelului, aer condiţionat în cele 30 de camere dotate cu televizor, telefon, minibar iar personalul hotelului vă poate ajuta necondiţionat cu informaţii privind programele artistice ale Arenei, hărţi turistice, etc.

Hotel Maxim

 Situat la 1 km de centrul istoric al oraşului Verona şi Porta Vescovo pe Via Belviglieri 42, 37131 Verona,

tel. +39 045 8401800

fax +39 045 8401818, maxim@maximverona.it

Clădirea modernă a hotelului de patru stele cuprinde 145 camere dotate cu aer condiţionat, televizor, acces internet, telefon, minibar şi săli de conferinţe, restaurant, recepţie 24h, bar, mic dejun bufet, facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, parcare interioară gratuită, seif, încălzire centrală, room service, babysitting, schimb valutar, închirieri biciclete, închirieri maşini, fax/copiator.

Airport Hotel Verona

Situat pe Via Monte Baldo, 2, I – 37062 Villafranca di Verona (VR),

tel: +39 045 8613399
fax: +39 045 8613199, info@airporthotelverona.it

Hotelul se preteaza atât unei clieneli de afaceri cât şi familiştilor, având dotări tehnologice, centru de spa şi grădină pe acoperiş, parcare externă, garaj şi serviciu de navetă gratuită la aeroport-centru.

Dimora del Viaggiatore
Pe Via Legnago 250 37134, Verona

tel. fax 390.458.302.722. +390458323434

mobile +39 3316430020, info@dimoredelviaggiatore.it

lângă Spitalul Borgo Roma, la 10 minute de la Arena din Verona, aproape de Ring Road, Centrul Comercial Verona Uno şi de la Universitatea pentru mediul de afaceri, găsiţi un hotel ce are de toate: camere studio, de vacanţă, camere cu baie, mini bar consum inclus în preţ, TV LCD cu canale prin satelit, aer condiţionat, încălzire, grădină, ce mai! tot comfortul pentru a vă oferi o şedere confortabilă. Parcarea privată este sub supraveghere video şi vă puteţi lăsa cu încredere maşina pentru a alege una din camerele de 30 de metri pătraţi cu băi private. La cerere, beneficiaţi şi de o navetă gratis de autobuze sau taxi.

 Agriturismo SommavalleB&B,

Sommavalle, de pe Via Marsala, 91, 37128 Verona

telefon: +39 348 8101844

Fax: +39 045 8344343, E-mail: info@bbsommavalle.com

Este o pensiune agroturistică unde puteţi petrece minunat, datorită cadrului mai intim şi mai rustic. Sunt camere cu pat matrimonial, cu 2 paturi disponibile, cu baie personală, bucătărie independentă, de închiriat la 60 de euro pe noapte, depinzând de sezon. Grădina privată, parcarea gratuită şi posibilitatea de a lua un mijloc de transport în comun (linia 41 din oră în oră) vă vor surâde cu siguranţă, căci în centru ajungeiţ în doar 15 minute de mers pe jos.

Gardaland Resort Hotel,

Via Palu 1, Castelnuovo del Garda 37014, Verona

+39-045-6404000,

informaţii pe site-ul: http://www.gardalandhotel.it

Este situat pe malul lacului Garda şi este o destinaţie luxoasă, pe măsura celor patru stele. Preţurile pornesc de la 100 de euro pe cameră, dar atât facilităţile cât şi cadrul ambiental le reflectă.

Cum si cand sa vizitam Verona

Verona se poate vizita tot timpul anului, deşi are 4 anotimpuri distincte, cu ierni friguroase şi veri fierbinţi.

Cea mai bună perioadă este din primăvara timpurie până toamna, vara fiind, cum este şi normal, vârful sezonului, cu afluxul de turişti şi aglomeraţia aferentă, cu preţuri hoteliere ridicate şi cozi interminabile la atracţiile turistice.
La sfârşitul lui august, luna în care majoritatea italienilor işi iau concediu, veţi găsi multe magazine şi restaurante închise, şi chiar rezervarea unui loc la hotel sau cina în oraş sunt mai dificil de procurat. Prin urmare, fiţi prevăzători şi luaţi-vă măsurile de rigoare din timp. Preţuri mari veţi găsi şi aici, ca de altminteri în toată Italia, în timpul sărbătorilor mari: de Paşte, de Crăciun şi alte sărbători religioase. Este un bun prilej de infuzie culturală şi mulţi preferă tocmai aceste perioade din an pentru a se amesteca cu localnicii şi a învăţa, de ce nu, ceva din obiceiurile locului.
Vara este un anotimp prielnic vizitării Veronei datorită în mare parte seriilor de concerte în aer liber de la Arenă, ce au în program concerte, spectacole de operă şi de teatru, toate plasate într-un minunat decor roman antic. Iarăşi recomandăm rezervarea biletelor din timp şi asiguraţi-vă că spectacolul se va susţine pe parcursul vizitei dvs acolo.
Toamna nu se numără bobocii la Verona, dar e foarte potrivită călătoriei datorită temperaturilor plăcute, soarelui din plin şi locurilor mai puţin înţesate de turişti. Preturile sunt mai scăzute acum, iar dacă mai menţionăm şi festivalul de vin de la Valpolicella, zonă din apropierea Veronei faimoasă pentru soiul deosebit de vin roşu, atunci v-am convins să trageţi o fugă să vă familiarizaţi cu viticultura locală.

Vă avertizăm că la sfârşitul lui octombrie încep aversele cu descărcări electrice, deci fiţi înarmaţi cu umbrele sau pelerine de ploaie pentru a le face faţă.
Nici iarna nu se lasă mai prejos cu ofertele, căci munţii din apropiere cu staţiunile lor: Monte Bondone, Fai della Paganella şi San Columbano îmbie pe schiorii împătimiţi cu pachete turistice atractive. Cea mai bună zăpadă de schiat se depunde din decembrie până în februarie, nemaipunând la socoteală că iarna are farmecul ei întrun vechi oraş ca Verona, cu străzi şi edificii antice. Multe din fascinantele situri istorice, muzee şi magazine de suveniruri sunt deschise publicului şi accesibile întregul an şi pe orice vreme.

Ce sa vizitam in Verona

Verona, ca orice oraş italian cu tradiţie, are de ofertat multe atracţii, de la obiective turistice importante (Amfiteatrul roman perfect funcţional, unde se ţine festivalul anual de operă, casele Julietei şi a lui Romeo, mormântul Julietei), la muzee sau monumente arhitecturale, biserici (Domul, Biserica Sant’ Anastasia sau San Zeno Maggiore) sau chiar o escapadă la Lacul Garda.
De le-aţi trecut pe acestea în revistă, puteţi face un tur al oraşului pentru a mai vedea cele 15 palate, zeci de biserici cu valoare istorică, râul Adige, care înconjoară centrul istoric cu cele 13 poduri ale sale şi chiar împrejurimile şi vecinătatea lacului Garda.

Vă spunem din start că cea mai economicoasă şi practică metodă de vizitare este prin cardul Verona, ce vă înlesneşte accesul gratuit la muzee, biserici şi monumente şi călătoria gratuită cu autobuzele AMT. Puteţi opta în funcţie de preferinţe pentru cardul valabil 2 zile la preţul de 15 euro sau pentru cel valid 5 zile la preţul de 20 euro. Le procuraţi fie de la casele de bilete de la obiectivele turistice fie de la chioşcuri de ziare sau punctele de vânzare notate corespunzător.

Monumente istorice

Arena din Verona (Amfiteatrul roman)

Simbolul Veronei, Arena romană a fost construită în jurul anului 100 din marmură rozalie cu scopul găzduirii spectacolelor de gladiatori. Cu o acustică ce sfidează timpul şi o arhitectură măreaţă ce îi provoacă pe arhitecţii contemporani, este cel mai bine conservat şi al treilea amfiteatru ca mărime din Italia, după Colosseum-ul din Roma şi Arena din Capua. Structura solidă şi impozantă ce poate găzdui 20 000 de spectatori, îmbinată cu efectul cromatic deosebit crează cadrul maiestos potrivit reprezentărilor muzicale live fără microfon, a căror bilete pot ajunge de la câteva zeci la cîteva mii de euro. Merită să faceţi tot posibilul să participaţi la un astfel de eveniment artistic întruna din serile Arenei, fiind o experienţă unică.
Se ajunge uşor aici pe jos, deoarece Arena se află chiar în centrul oraşului, în Piaţa Bra. Casa de bilete este în Via Dietro Anfiteatro, 6b. Taxa de intrare este de 6 euro, iar vizitarea se face de luni până duminică de la 9.00 la 19.00, iar în zilele cu reprezentaţii de la 9.00 până la 15.00.

Casa Julietei

Verona îşi mai datorează renumele şi tragediei celor doi îndrăgostiţi shakespearieni, a căror dragoste rezistă veacurilor dar nu şi canoanelor sociale. Misterul se adânceşte şi face povestea şi mai frumoasă, căci nu e sigur decât acest edificiu ridicat în secolul XIII, excelent exemplu de arhitectură gotică, foarte bine restaurat, recunoscut de veronezi drept reşedinţa familiei Capulet. Dar nu există nicio dovadă că ar fi trăit vreun Capulet aici sau că familia ar fi avut o tânără fată numită Julieta,  însă legenda dăinuie în această construcţie cu o splendidă faţadă şi portal ce conduc la balconul unde Julieta ar fi jurat iubire eternă lui Romeo.

În curte străjuieşte statuia de bronz a Julietei şi peste jumătate de milion de turiști vin aici pentru a atinge sânul drept al acesteia, ritual ce se presupune a aduce noroc în dragoste. Iarăşi un obicei ale cărui origini nu se cunosc. Drept urmare, veţi găsi agitaţie mare în dreptul statuii, cu turişti dornici de a se fotografia cu simbolul iubirii neîmplinite şi bărbaţi încântaţi de şansa de a atinge sânii unei femei, fie ea şi de piatră, fără a fi apostrofaţi.
Intrarea în casa Julietei de pe Via Cappello, 23, se face pe bază de bilet astfel: 1,00 euro în prima duminică din lună (mai puţin în lunile iunie, iulie, august şi septembrie), în rest 6 euro pentru adulţi, 4,50 redus (pentru studenţi, grupuri de peste 15 persoane, persoane peste 60 ani) şi 1 euro pentru elevi sau copii.
Mai aveţi posibilitatea să plătiţi 7 euro intrarea în Casa Julietei plus accesul la Muzeu şi mormântul Julietei. Cu reducere plătiţi doar 5 euro.
Se poate vizita de marţi până duminică între 8.30 şi 19.30, luni de la 13.30 la 19.30.
Pe Via delle Arche Scaligeri 2, se află presupusa casă a lui Romeo Montecchi (Montague), iubitul Julietei.

Castelvecchio şi Podul Scaligero
La 5 minute de mers pe jos de la Amfiteatru pe Via Roma, pe malurile râului Adige, veţi găsi Castelul Vechi, castel de basm cu turnuri și turnulețe de cărămidă, construit la comanda lui Cangrande II della Scala (Scaligeri) în 1354 cu rolul dublu de palat rezidenţial şi cel bastion militar. A supravieţuit secole pentru a fi distrus de germani în timpul celui de-al doilea război mondial, iar după restaurare a fost redeschis în anul 1964.

Camerele de la parter, împodobite cu statui şi sculpturi din Evul Mediu, aleile, sălile boltite și scările, curtea mare cu statuia ecvestră a dictatorului militar Cangrande I, plimbarea pe podul pietonal din spatele castelului ce oferă o priveliște frumoasă asupra bastionului și asupra Ponte Scaligeri, toate sporesc aerul ireal de basm feudal.
Se poate vizita de marţi până duminică de la 8.30 la 19.30, iar lunea de la 13.45 la 19.30. Intrarea costă 6 euro, redus doar 4. Se ajunge aici cu liniile de autobuz 21, 22, 23, 24, 31, 32, 33, 41, 61 şi 62, coborârea la staţia Corso Cavour. Castel San Pietro (Castelul Sf. Petru)

Situat peste Ponte Pietra, pe Via Castel San Pietro, 2, la Castel se ajunge de urcați scările de pe dealul de deasupra Amfiteatrului Roman. Fostă cazarmă, datează din perioada de ocupația austriacă a malului stâng şi deşi nu aveţi acces în clădire, nefiind deschisă publicului larg, priveliștea de pe deal asupra Veronei este spectaculoasă, mai ales de mergeți seara devreme să prindeţi un apus romantic.

Cavourile Familiei Scaligeri (Arche Scaligeri) și Torre dei Lamberti
La colţul Via delle Arche Scaligeri, din Piazza dei Signori vizavi de Arcul Rib, pe Via della Costa 1, se află unele dintre cele mai elaborate monumente funerare gotice din Italia: ale lui Mastino I (data morţii necunoscută), Mastino II ( 1351) şi Cansignorio ( 1375).
Cel mai interesant şi considerat unul dintre cele mai mari monumente medievale, este mormântul lui Cangrande I (din 1329), patron al artelor şi protector al lui Dante. Intrarea este doar pentru Torre dei Lamberti, turnul de 83m ce oferă cea mai bună panoramă din oraș asupra mormintelor, dar zona mormântului în sine este închisă vizitatorilor. Taxa de intrare: 6 euro.

Lăcaşe de cult

Domul din Verona
Întro piaţă mică şi cochetă se înalţă Domul din Verona (Cattedrale di Santa Maria Matricolare) -Piazza Duomo, Via del Duomo.

Ridicată pe locul unor ruine paleo-creştine în secolul XII, Domul înfruntă de 800 de ani vremurile şi oamenii şi încântă cu arhitectura-i gotică, cu pilonii de marmură roşie şi interior impresionant, la care au contribuit muţi artişti veronezi.
Începută în secolul al XII-lea, nu a fost terminată până în secolul al XVII-lea, dar păstrează uşile şi portalul originale, acoperite cu reliefuri în stil romanic. Prima capelă din stânga, Cappella Nichesola, ce găzduiește Adormirea Maicii Domnului a lui Titian, este mîndria locaşului de cult. Ecranul semicircular care separă altarul de restul bisericii, mormântul Sfintei Agatha din secolul al XIV-lea al din dreapta lui, cât şi Torre di Alberto della Scala şi Ponte della Pietra din exterior sunt demne de vizitat şi admirat.
Din noiembrie până în februarie se poate vizita de la 10.00 la 13.00; în zilele lucrătoare de la 13.30 la 16.00, iar în zilele festive de la 13.00 la 17.00. Din martie până în octombrie de la 10.00 la 17.30 în timpul săptămânii şi de la 13.00 la 17.30 în zilele libere.

 

Bazilica San Zeno Maggiore (La Chiesa San Zeno Maggiore)
Situată în Piaţa San Zeno, este una dintre cele mai bune exemple de arhitectura romanică din nordul Italiei, fiind dedicată patronului spiritual al oraşului. Construită între secolele al IX-lea şi al XII-lea, se remarcă prin o fereastră imensă Roata norocului pe faţada impunătoare. Tavanul naosului, conceput ca chila unei nave de lemn este umplut cu fresce, picturi şi statui din secolele XII-XIV. În stânga altarului puteţi vedea statuia din marmură colorată a lui San Zeno, iar în spatele lui, Madonna con Bambino e Santi  de Andrea Mantegna din 1459.
Accesul se face pe baza cardului Verona şi se poate vizita de la 10.00 la 18.00 în timpul săptămânii şi de la 13.00 la 18.00 în zilele festive.

Bazilica Sant’Anastasia (Basilica di Sant’Anastasia)
Situată pe Corso Anastasia, cea mai mare biserică din Verona a fost construită între 1290 şi 1481 şi este considerată cel mai bun exemplu de arhitectura gotică din oraş. Clopotniţa bisericii datează din secolul al XIV-lea şi este împodobită cu fresce și sculpturi. În interiorul gotic al bisericii se evidenţiază două celebre statui Gobbi (cocoșați), care sprijină fântânele cu apă sfântă, un pavaj impresionant şi o serie de picturi şi fresce din secolele XV şi XVI. Cea mai importantă este pictura de Pisanello, Sf. Gheorghe eliberând-o pe Prințesa de Trebisonda (1433), considerată una dintre  cele mai bune picturi ale sale.

Accesul se face tot pe baza cardului, iar orele de vizită sunt la fel ca cele de mai sus.

San Giorgetta este o capelă mică situată imediat lângă San’Anastasia. Uşor de trecut cu vederea, această biserică este bogat decorată cu fresce renascentiste care descriu grădina Fecioarei Maria.

Pieţe

Piazza delle Erbe
Cea mai veche piaţă din Verona, funcţionează ca un loc tradiţional de socializare, un loc plin de viaţă şi mişcare ridicat pe sit-ul Forumului Roman, unde se desfășurau curse de care trase de cai. Un tur prin piaţă vă permite familiarizarea cu monumentele ce au semnat istoria Veronei, dintre care Fantâna Madonnei (care este cea mai veche, datând din secolul al XIV-lea) şi statuia romană numită Fecioara din Verona. Piaţa are loc sâmbăta, când puteţi găsi de vânzare legume, fructe, verdețuri, condimente, boabe de cafea, și multe altele.

Piazza dei Signori (Piazza Dante)

La polul opus agitaţiei din Piazza delle Erbe se află eleganta Piazza dei Signori la care ajungeţi imediat de ieşiţi din Piaţă pe sub Arco della Costa. În centrul său se află o statuie a poetului Dante din secolul XIX, care a găsit exil politic de la Florenţa în Verona ca protejat al lui Cangrande I şi al familiei Scaligeri. Față în față cu Arcada se află reședința familiei Scaligeri din secolul al XIII-lea, iar la stânga, în spatele statuii lui Dante, Loggia del Consiglio, o capodoperă arhitecturală în stil renascentist venețian din secolul al XV-lea.

Vizavi se află Palazzo della Ragione, în stil romanic, ale cărui curte şi scară gotică se cer vizitate. Piazza Bra
Fostă câmp adiacent sau braida, este actualmente o piaţă imensă în interiorul porţii principale de intrare în Verona, în centrul oraşului. Întro parte a Pieţei veţi vedea Arena şi lângă ea, Palazzo Municipale . O parte din Piaţă este transformată în grădină cu o fântână centrală, iar vizavi de Arenă se află clădirile elegante cu porticuri ale cafenelelor şi restaurantelor de-a lungul aleii pietonale.

Muzee

Muzeul Miniscalchi-Erizzo

Localizat pe Via S. Mammaso, 2/a, deschis de luni până vineri în zilele festive între orele 11.00- 13.00 şi 15.30- 19.00, mai puţin din iunie până în septembrie când e deschis între 11.00-13.00, iar sâmbăta e închis, muzeul se găseşte în interiorul unui palat ce datează din secolele XV-XVI, cu fresce biblice şi mitologice de Michelangelo Aliprandi.

Puteţi admira în 15 săli exponate arheologice de pe vremea etruscilor, bronzuri de

pe vremea Renaşterii, arme, armuri şi desene din Şcoala Veneţiană, cum ar fi picturi de A. Longhi, Tintoretto, Palma il Giovane şi Jacopo Bassano.

Mostra Ferroviaria
Muzeul Feroviar de pe Via Porto San Michele este deschis la cerere. Exponatele sale sunt parte din armamanetul feroviar italian şi austriac din 1900.

Muzeul Civic de Istorie Naturală
Pe Lungadige Porta Vittoria, 9, găsiţi deschis de luni până sâmbătă între 09.00-19.00, duminică şi zilele festive între 14.00-19.00, vinerea închis, Muzeul de Istorie Naturală, cu sediul în Palatul Pompei. Clădirea veche din 1530 găzduieşte în patru secţiuni: de botanică, de geologică şi paleontoligică, preistorică şi zoologică colecţiile de exemplare ce impresionează prin număr, raritate şi diversitate.

Muzeul Frescelor şi mormântul Julietei
În incinta unei foste mănăstiri din 1230 pe Via del Pontiere, îşi are sediul muzeul frescelor dedicat istoriei artei lui G.B.Cavalcaselle. De marţi până sâmbătă, între 8.30-19.30, luni 13.45-19.30, puteţi admira frescele provenite din edificii religioase şi private, opere renascentiste de F. Torbido, D. Brusasorci şi sculpturi din 1800. În cripta mănăstirii e păstrat sarcofagul în care tradiţia spune că odihneşte  pe vecie corpul Julietei.

Muzeul Castelvecchio
În interiorul Castelului Scaligero, pe Corso Castelvecchio, 2 , de marţi până sâmbătă între 8.30 şi 19.30, luni deschis între 13.45-19.30. La parter găsiţi sculpturi din perioada veneţiană, exponate de artă romanică datate din 1179, sculpturi din prima jumătate a sec XIV, fresce şi picturi de pictori renumiţi cum ar fi: Jacopo şi Bellini, Crivelli, Vivarini şi Bonsignori şi chiar Rubens.

Ce sa NU vizitezi (interdictii culturale) in Verona

Italia şi Verona, în mod special sunt catalogate ca cele mai sigure locuri de trăit şi în afară de sfaturile turistice demne de reţinut în orice călătorie, nu vă putem influenţa negativ, deoarece Verona vă va încânta prin tot.
TOTUŞI, nu vă faceţi veacul în zona gării, pentru că zona e destul de nesigură pe timpul nopţii, cu indivizi nu tocmai duşi la biserică şi femei de moravuri uşoare. Că veni vorba de obscuritate, nu ieşiţi noaptea neînsoţiţi, nu mergeţi în locuri neştiute şi nu intraţi în vorbă cu oameni pe care nu-i cunoaşteţi, de altminteri reguli de bază pentru orice turist.
O cutumă italiană nescrisă spune să vă savuraţi cafeaua încet şi calculat, oricât de insinifiantă cantitativ ar fi şi să nu vă grăbiţi să o terminaţi, pentru că veţi face impresie proastă. La fel, nu lăsaţi bacşiş pentru că acesta este inclus în consumaţie şi deşi acceptat, gestul este privit cu o notă de dispreţ.
Dacă v-aţi procurat ceva şi produsul are defect sau e unul greşit faţă de ambalaj, îl puteţi returna dacă vă încadraţi într-o marjă de timp rezonabilă, putând cere înlocuirea lui cu un produs identic sau de o valoare similară. DAR rămâne la latitudinea vânzătorilor/ patronului magazinului înlocuirea lui în alte condiţii, acest lucru nefiind o practică rară, dar perfect legală, orice altă reclamaţie fiind inutilă.
Un alt mit nesfărmat susţine că telefoanele mobile sunt la mare căutare în Italia. Regula de bun simţ a turistului spune ca toate bunurile de valoare, bijuteriile şi banii mari să fie păstrate într-un loc sigur, iar mărunţişul la îndemână . Evitaţi pe cât posibil locurile foarte aglomerate sau fiţi cu mai multă băgare de seamă în preajma Arenei, Casei Julietei şi pe Via Mazzini, pentru că acestea sunt locurile preferate de hoţii de buzunare pentru a acţiona.
În general, luni este ziua în care multe din muzee şi magazine sunt închise, aşa încât asiguraţi-vă dinainte de orarul de funcţionare a acestora.
O ultimă regulă a consiliului local este interzicerea şi amendarea contravenţiei de a mânca în preajma monumentelor şi de a sta pe acestea. Sunt plăcuţe care atestă asta şi e bine să nu le ignoraţi. La fel, nu conduceţi în preajma Arenei, pentru că veţi fi amendaţi, deşi nu sunt indicatoare de avertizare care să o arate, ci doar poliţişti gata să aplice legea.
Nu vă hazardaţi pe Via Mazzini în plin sezon decât să admiraţi vitrinele sau dacă aveţi largheţe financiară, în caz contrar veţi plăti o mică avere pe produse de top şi de firmă, deoarece tentaţia magazinelor de lux e mare. Mergeţi mai degrabă pe Via Roma sau dacă urmăriţi reducerile, în a doua jumătate a lui august-începutul lui septembrie ori în perioada târgurilor de Crăciun.

Timp liber in Verona

Ca mai toate destinaţiile occidentale de renume, şi Verona oferă modalităţi diverse de petrecere a timpului liber, de la shoppingul produselor cu branduri de renume, la restaurante şi excursii în împrejurimi.

Cumpărături în Verona

Dacă aţi plănuit să faceţi cumpărături la Verona, atunci aveţi noroc, deoarece aveţi de unde alege din varietatea de magazine amplasate fericit în zona centrală, lângă atracţiile turistice de top. Aşa că o mică raită după suveniruri prin magazinele mai mici ce comercializează cadouri neobişnuite, după ce aţi trecut în revistă locaţiile cheie, nu poate decât să vă deconecteze.
Ţineţi minte că veţi găsi magazine deschise între 9:00 şi 19:30 de marţi până sâmbătă cu obişnuita pauză de prânz mediteraneană. Centrele comerciale ţin deschis până mai târziu, iar lunea multe magazine sunt deschise după amiaza. Duminica, în zilele de sărbătoare şi în luna august, ceea a concediilor, toate magazinele sunt închise mai puţin cele mici, de unde vă puteţi procura suveniruri.

Cumpărăturile de preţ le faceţi pe Via Mazzini, strada de aur a Veronei, ce leagă Piazza Bra de Piazza delle Erbe, exclusiv pietonală şi cunoscută ca pepiniera magazinelor de lux.
Alte străzi propice shoppingului sunt: Corso Portoni Borsari, o stradă elegantă cu magazine drăguţe, Corso Santa Anastasia, cunoscută drept centru al zonei de antichităţi, Via Roma, Via Cappello şi Piazza delle Erbe.

Magazinele ticsite cu obiecte vestimentare de firmă, bijuterii, accesorii cum ar fi: Bershka Italia Srl, de pe Via Mazzini, 46, Coccinelle Store S.R.L. din Via Mazzini, 56, Gioielleria Fasoli, din Via Mazzini, 26 şi Calzature Lumberjack Store pe Corso Porta Borsari, 39  vor atrage atenţia cu siguranţă.

Cele câteva centre comerciale sunt localizate în afara oraşului şi la ele se poate ajunge cu maşina sau cu un mijloc de transport în comun: Auchan, Afii Shopping Centre, Grande Mela Shopping Land , Via Trentino, în Lugagnano di Sona şi Le Corti Venete, Viale del Commercio, 1, în San Martino Buon Albergo, de e nevoie să vă aprovizionaţi mai serios cu produse de larg consum.

Pieţele sunt deschise în oraş şi în vecinătatea lui pe la 7.00 am, mai toate zilele, cu excepţia duminicii şi regula este să fiţi acolo primii pentru a târgui tot ce-i mai bun. Pe lângă ocazia ce v-o oferă în a interacţiona cu nativi, veţi putea gusta şi produsele locale: brânzeturi, peşte, produse din carne şi de patiserie făcute în casă.
Cea mai mare piaţă se ţine în Piazza delle Erbe, şi puteţi găsi aici orice de la haine la antichităţi şi produse de fast food. La 13.00 se termină şi vânzoleala pieţii.Restaurante si cafenele

De la restaurante de familie cunoscute şi sub numele de trattorie sau osterie, trecând prin restaurantele cu meniu internaţional ( japonez, chinezesc, indian, grecesc, sud-american) până la la restaurantele de prim rang, în Verona găsiţi cu uşurinţă ceva pe plac. În centrul istoric, pe Via Mazzini, veţi avea de unde alege o locaţie romantică de cinat, iar dacă nu vă convine niciuna, atunci porniţi spre Via San Sebastiano sau Via Arche Scaligere. Cel mai vechi restaurant este 12 Apostoli, de pe Vicolo Corticella San Marco, care se presupune că ar servi locuitorii Veronei de peste 250 ani.

Restaurante
Vă avertizăm că delicatesa veronezilor este carnea de cal, o specialitate culinară locală şi oriunde citiţi pe meniu cavallo, să vă asteptaţi la carne de mânzat. Pizza nu este la mare căutare, dar pastele, sub diferite forme (pizzocheri-paste cu brânză şi salvie; casoncelli- ravoiolli; bigoli-un fel de spaghetti), da.

O altă curiozitate gastronomică ar fi şi bollito, un amestec de cărnuri fierte cu sos de muştar, în care plutesc bucăţi de fructe şi legume.
Un restaurant cu pretenţii este Il Desco, pe Via Dietro San Sebastiano 7 care oferă atât un ambient luxos cât şi preparate fine, la preţuri mari, ce-i drept , dar pe bună dreptate. Mai puteţi încerca şi: Antica Bottega Del Vino, pe Vicolo Scudo di Francia, 3, Ristorante Tre Corone din Piazza Brà, 16, Le Cantine de l’Arena din Piazzetta Scalette Rubiani, 1 şi Ristorante Greppia de pe Vicolo Samaritana, 3.

Cafenele
Chiar dacă vă atrage aglomeraţia din Piaţa Bra, vă sfătuim să vă îndreptaţi spre Piaţa delle Erbe, deoarece aici veţi găsi mai multe baruri de calitate, unde vă puteţi relaxa şi bucura de o cafea bună şi un aperitiv gustos în aer liber dimineaţa, iar seara, de o băutură fină.

La Caffè delle Erbe din Piazza delle Erbe veţi găsi o cafea savuroasă însoţită de brioşe delicioase pe timpul zilei, iar noaptea veţi fi martorii transformării ei în club cu pretenţii. Campidoglio este o cafenea alăturată, aşezată pe situl fostului Capitoliu Roman şi poate originea sa istorică explică clienteala mare din timpul nopţilor de vară. De la 11 pm până la 2 am, mai puţin lunea, vă vor fi servite şi aperitive la băutura consumată obligatoriu.
Cea mai bună cafea din Verona se spune că se bea la Caffe Tubino din Corso Portoni Borsari. Deşi micuţă, cafeneaua serveşte mai mult de 120 de sortimente de cafea acompaniate cu dulciuri, să fie răsfăţul deplin. Grăbiţi-vă să ajungeţi la timp, deoarece au deschis doar de la 6 seara până la 12 noaptea.
La Rain, pe Via Stella 13A, găsiţi cel mai nou bar de vinuri şi club de jazz, localizat chiar în inima oraşului. Aici veţi fi încântaţi de amestecul de atmosferă bună, condimentată cu un pahar de vin, pe când ciuguliţi ceva pe ritmuri de muzică de calitate.

Antico Caffè Dante Ristoratore, din Piazza dei Signori, 2 vă aşteaptă de la 12.00 la 14.30 şi de la 19.30 la 22.30 zilnic, dar de la jumătatea lunii octombrie duminica seara şi luni e închisă. În acest loc unde burghezii veronezi veneau să discute politică sau chestiuni culturale în aşa mare măsură, că a fost denumit Micul Parlament, puteţi să admiraţi în voie de la una din mese, statuia lui Dante Alighieri ce veghează de secole în centrul pieţii.

Cluburi

Viaţa de noapte a Veronei este demnă de luat în considerare, pentru că atât cluburile populare din centrul istoric , cât şi cele de la periferie sunt la mare căutare.

Una din cafenele frecventate este Caffe delle Erbe, cunoscută şi ca Mazzanti, pe care o găsiţi cu uşurinţă lângă Forul Roman. În această cafenea la modă, unde aveţi acces de vă îmbrăcaţi chic, vă sunt puse la dispoziţie mâncăruri gustoase şi băuturi, în timp ce vă delectaţi cu muzică live de la 7.30 până la 2 am de marţi până duminică.
Vecia Veronetta este o locaţie mai spaţioasă pe Via Scrimiari, un pub ridicat pe 2 etaje care este deschis până la 4 dimineaţa, îmbiînd clienţii cu bere, pizza, sandvişuri şi piadine.
Barul Al Ponte este o alegere potrivită pentru îndrăgostiţii romantici, amatori de peisaje medievale, căci îşi deschide porţile spre râul Adige şi Teatrul Roman.
În afara oraşului găsiţi pe Via Torino, 2/4, Arbizzano 37024 Ca’ Lupa. Muzica bună şi mâncarea gustoasă sunt atributele acestei locaţii animate şi pline de viaţă, mai ales în nopţile calde de vară.
Alterego de pe Via Torricelle, 9, este renumit în Europa ca fiind o locaţie trendy , cu DJ-i şi barmani puşi să vă distreze toată noaptea.

Parcuri
Pentru vizitatorii obosiţi de atâtea atracţii, parcurile şi grădinile publice ale Veronei sunt cu siguranţă o oază de linişte şi relaxare.

Parcul Giardino Giusti din Via Giardino Giusti 2 este cel mai cunoscut şi pe placul tuturor, cu multe atracţii botanice şi trăsături peisagistice neobişnuite. Amplasat aproape de centru, este o grădină renascentistă din secolul XVI cu straturi de flori, alee de chiparoşi, statui şi fântâni, labirint vegetal, grote romantice şi scări în spirală, care s-a bucurat de aprecierea lui Goethe şi a lui Mozart. Din punctul de belvedere vă veţi bucura de panorama oraşului şi vă recomandăm să-l vizitaţi primăvara, când sunt mai puţini turişti. Zilnic este deschis vara de la 09:00- 20:00; iarna 09:00 la apus, iar intrarea este contra cost.
Il Cimitero Monumentale din Piazzale del Cimitero 1, este un parc din prima parte a secolului XIX, împărţit în 4 secţiuni, cu sculpturi ce străjuiesc monumental intrarea, inspirate de mormântul Papei Clement XIII. Aici accesul se face zilnic şi intrarea este liberă.
Parcul Giardino Sigurta din Valeggio sul Mincio, are heleştee, straturi de flori, grote şi un trenuleţ pentru copii şi spaţii de relaxare şi linişte pentru adulţi. Zilnic, contra cost, vă puteţi delecta în acest loc.

Evenimente şi festivaluri

Verona sărbătoreşte mereu ceva, sub diferite forme şi pretexte, de aceea calendarul evenimentelor locale sau culturale se desfăşoară pe tot anul. De obicei, februarie este luna cea mai încărcată cu festivaluri, carnavaluri, târguri şi alte evenimente înrudite, la care paticipă milioane de turişti atraşi de eleganţa şi cultura specifice acestui oraş.

În ianuarie au loc, chiar din prima zi, sărbătoriri specifice începutului de an, Capodanno, cu precădere în Interzona.
În februarie au loc parade pline de culoare a carnavalului Bacanal del Gnoco, cu participanţi costumaţi trăznit şi măşti fermecătoare, care se sfârşeşte cu o porţie generoasă de tradiţionale paste gnocchi servite în Piazza San Zeno. Tot acum Carnavalul anual de Lăsatul Secului se ţine cu o paradă strălucitoare de 500 de care şi 15 000 kg de dulciuri aruncate în mulţime.
Verona in Love ( Verona îndrăgostită) este un festival de 5 zile care are loc în preajma zile de Sf. Valentin (pe 14 februarie) cu expoziţii, concerte şi spectacole care îi sărbătoreşte pe nefericiţii Romeo şi Julieta.
În martie Expoziţia iahturilor de lux care are loc la Fiere de Verona, pregăteşte vizitatorii pentru vară cu modele de skiuri de apă şi surf până la iahturi de lux şi bărci cu motor.
Paştele se sărbătoreşte cu un număr de evenimente incluzând o procesiune de Vinerea Mare şi o regată de Duminica Paştelui. În lunea Paştilor se serveşte pasta fagioli.

Festivalul Vinitaly din aprilie este cel mai mare festival de vin, unde mii de comercianţi îşi expun bunurile în faţa a peste 150 000 de vizitatori, ce au ocazia să participle şi la concursuri si degustări.
Din martie până la jumătatea lunii mai, doritorii sunt chemaţi la Schermi d’Amore, un festival dedicat filmelor romantice, ce rulează în cinematograful Filarmonico.
În iunie se ţine în aer liber, în Arena Romană, Festivalul anual de Operă, mândria şi fala oraşului, la care participă mii de curioşi şi care ţine până în august.
În iulie concerte de jazz se ţin cu regularitate timp de trei săptămâni în cadrul Festivalului de muzică în Teatrul Roman, Piaţa Veche şi Arena. În prima duminică din iulie are loc Festa del Cimbri în Camposilvano, unde o combinaţie de parade, rituri religioase şi aruncări de tromboni, arme asemănătoare archebuzelor, încântă participanţii. Cine câştigă, e încoronat rege al festivalului.
Festivalul Shakespeare din Teatrul Roman este un obşnuit al sezonului, remarcându-se prin spectacolele arhicunoscutului dramaturg, ce atrag ca un magnet amatorii de artă dramatică.
Garda Trention din Torbole, lângă Lacul Garda este de fapt un Campionat Mondial al Windsurfului pentru Juniori, care are spectatorii lui fideli.
În august are loc festivalului Adormirii Maicii Domnului (Ferrafoso), oferind pe 15 august prilej de sărbătoare prin diferite evenimente estivale atât în oraş cât şi în împrejurimi.
În septembrie au loc: un festival traditional al vinurilor şi mâncării, Sagre, în împrejurimile Veronei şi Marmomacc, târgul intenaţional de piatră, marmură şi construcţii, ţinut la Fiera.
La mijlocul lui octombrie , Festivalul Vinului din oraşul învecinat, sărbătoreşte vinul roşu de Bardolino cu concerte de muzică, artificii, degustări de vin şi aperitive. Maratonul din Verona este o competiţie sportivă atât pentru alergători, cât şi pentru cei cu role sau iubitori de maşini de colecţie.
În noiembrie, se ţine Festivalul Cailor, care este unul cu tradiţie şi unul din cele mai mari de profil din Italia.
În decembrie Rassegna dei Presepio şi Steaua Crăciunului se ţin anual în Arenă, sărbătorind Naşterea Domnului printr-un montaj gigantic al Ieslei cu Pruncul, care în fiecare an e înnoită şi înfrumuseţată de voluntari, însoţită de o sculptură uriaşă a Stelei de la Bethleem, evenimente ce anunţă şi deschid festivităţile de Crăciun.
La mijlocul lui decembrie, pe 13, Festivalul Santa Lucia deschide târgul de jucării, dulciuri şi cadouri de Crăciun din Piazza Bra.

Excursii în împrejurimi

Toate zonele din împrejurimile Veronei faimoase pentru producţia de vin: Valpolicella, Soave, Bardolino, Custoza, Lugana pot fi vizitate după o călătorie de 20 minute cu maşina. Aici aveţi acces la pivniţele îmbietoare, puteţi participa la procesul de producere şi îmbuteliere a vinului şi familiariza cu tot ce ţine de producerea vinului de soi. Ba mai mult, puteţi închiria vilele cochete unde aceste minunăţii se produc. Într-o jumătate de zi puteţi vizita 2-3 pivniţe în prezenţa unui ghid avizat, nu vă ia mai mult de 2-3 ore şi 120 de euro.

Mai puteţi alege să petreceţi o zi plină de aventură la Lacul Garda, frumosul lac alpin cu o culoare turcoaz incredibilă şi la parcul de distracţii Gardaland. Va fi obositor, dar nu veţi regreta şi e posibil chiar să vă prelungiţi şederea la o cazare din zonă. Ajungeţi aici fie cu trenul care circulă din jumătate în jumătate de oră din gara Verona Porta Nuova la Desenzano del Garda fie cu autobuzul ATM, pe care îl luaţi vizavi de gară.

Puteţi, de asemenea opta pentru o vizită la vilele Palladio, un ansamblu de vile fermecătoare construite în regiunea Vicenza. Ridicate în secolul XVI de arhitectul Andrea Palladio pentru familiile aristocratice ale vremii, aceste vile arată ca nişte mici palate cochete, dar funcţionau de fapt ca reşedinţe provinciale. Din 1994, 24 de vile palladine sunt incluse în Patrimoniul UNESCO, un motiv în plus de a le vizita.

Cum oraşele de importanţă turistică sunt aproape de Verona, iar legăturile terestre extreme de facile, un tur de o zi sau chiar două la Veneţia şi Lido, Milano, Bologna, Modena sau Brescia este de luat în considerare, iar pentru asta vă puteţi interesa la orice ghişeu de informaţii turistice sau chiar la recepţia hotelului unde sunteţi cazaţi.

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

2 Comentarii de tot felul

  • Anonim 3 ani ago

    Multumesc pentru toate informatiile .Eu circul cu trenul,imi rezerv cateva zile la un hotel accesibil si vreau(chiar reusesc) sa vad multe.Daca voi fi sanatoasa sper sa ajung la Verona

  • ovidiu 2 ani ago

    foarte frumoasa si utila prezentarea ! Multumesc !

Categorie:

Transfer

Tags:

, , ,