Considerată cel mai frumos oraş din lume, în conflict deschis cu Parisul la titlul de oraş al romantismului, Veneţia este cu siguranţă o destinaţie de top pentru orice turist. Îmbinând farmecul unic al locaţiei lacustre cu nenumăratele atracţii turistice, Veneţia încântă pe cel mai pretenţios aventurier şi pe cel mai deznădăjduit îndrăgostit, având pentru fiecare ceva singular de arătat. Şi unii şi alţii vor fi pe viaţă vrăjiţi!
Dacă nu vă stimulează faptul că e o minune arhitecturală, că e un univers întreg şi nu un banal oraş italian, că e în top 10 al destinaţiilor europene sau că numai aici vă puteţi plimba cu gondola, atunci ca motiv suficient pentru a o vizita acum, gândiţi-vă că e posibil să nu o mai vedeţi în viitor, fiind în real pericol de scufundare.

Venetia – Scurta istorie

Ceea ce şochează la Veneţia este dârzenia prin care s-a ridicat în condiţii atât de austere. Clădirile au fost construite pe temelii din piatră de Istria (o varietate de marmură) şi fixate pe stâlpi de stejar şi zadă introduşi la 7,5 metri în nămol, pe fundul lagunei din Marea Adriatică.
Legenda spune că locuitorii din Veneto refugiindu-se din calea invaziei longobarde si hune din secolul al IV-lea au construit primele aşezări in mlaştinile lagunei. Cum palma şubredă de pamânt din nord-estul Italiei nu putea fi atinsă decât cu ambarcaţiuni uşoare, poziţia strategică de apărare a determinat construirea unui oraş pe apă.

Oraşul a devenit autonom şi independent, un adevărat oraş-stat condus de dogi, care din secolul IX şi-a păstrat independenţa faţă de Imperiul Bizantin. În secolul al X-lea este consemnată în documente sub numele de Veneţia, iar după căderea Constantinopolului devine o putere maritimă, militară şi comercială fără precedent, cunoscută sub denumirea de Serenissima ( Cea mai senină/ Prealuminata), Republica Leului sau Republica Sfântului Marcu. În secolele al XIV-lea şi XV-lea a cunoscut apogeul, dominând Bazinul Mediteranean, cuprinzând Veneto, Istria, Dalmatia, Kotor ( Croaţia, Slovenia şi Muntenegru de azi), insule şi părţi din Peloponez (Grecia), pentru ca după un secol de independenţă să fie cucerită de Napoleon în 1797 şi ulterior cedată Austriei. În 1866 este integrată Regatului Italiei şi readusă la stadiul de oraş uimitor pe care-l admirăm şi astăzi.

Venetia – Prezentare generala

Orașul Veneția are o populaţie de aproximativ 280 000 de locuitori, 91% italieni iar restul imigranţi, dintre care 3% români.
Cele 118 insule, 354 poduri și 177 canale sunt împărţite în şase cartiere, aşa-numitele „sestieri”: Dorsoduro ( incluzând Giudecca şi Isola Sacca Fisola), Santa Croce, San Polo, San Marco (incluzând San Giorgio Maggiore), Cannaregio și Castello (cuprinzând san Pietro di Castello şi Sant’Elena).
Ce e nostim, e că Veneţia, deşi este primul oraş din istorie ce a numerotat străzile, are un hoas administrativ acum, numerotarea caselor fiind aleatorie. Pentru a nu te rătăci în hăţişul de străduţe şi piaţete, e bine să-ţi procuri cartea cu indexul străzilor ordonate alfabetic Cali, Campieli e Canali, ce conţine planuri exacte ale oraşului şi ale insulelor sau o hartă updatată.

Vremea la Venetia

Veneţia are un climat subtropical, cu ierni umede şi reci şi veri călduroase, dar asta nu impedică cu nimic vizitarea ei tot timpul anului, iar turiştii ştiu asta. Iarna se poate admira fenomenul de aqua alta şi carnavalul, vara e anotimpul perfect pentru plimbări lungi şi tihnite pe jos sau cu gondola ori pentru a sta la una din miile de terase deschise peste tot. Veneţia are tot timpul ceva unic şi magic de oferit. Aşadar, vă prezentăm acest film scurt , care cu siguranţă va influenţa următorul dumneavostră plan de vacanţă…

 

Cum ajungem la Venetia

Pentru a ajunge la Veneţia, mai multe posibilităţi sunt de luat în considerare: transportul cu maşina personală (aici fiecare este liber să-şi stabilească o rută proprie), cu autocarul , cu trenul şi cu avionul. Având în vedere abundenţa de oferte low cost ale companiilor aeriene autohtone, câteva informaţii utile despre aerogările din apropierea Veneţiei, dar mai ales cum să ajungeţi din aeroport în centru sunt binevenite.

De la aeroport in centru

Aeroporturile din zona Veneţiei sunt acestea, începând de la cel mai apropiat până la cele mai îndepărtate: Marco Polo Veneţia (8 km), Treviso ( la 20 km depărtare), Trieste ( aflat la 94 de km), Verona Internaţional ( la 114 m), Bolzano (133 km) şi cel din Bolonia Internaţional (aflat la 136 km de oraşul îndrăgostiţilor). Nu mai punem la socoteală aerogările din Milano sau Roma fiind la 200, respectiv 600 km distanţă.

Aeroportul Marco Polo e cel mai indicat  fiind şi cel mai aproape, la doar 8 km de Veneţia. În numai 20 de minute veţi ajunge în Piazzale Roma fie cu autobuzul special aeroport-centru, fie cu un taxi pe uscat sau pe apă. Puteţi iarăşi închiria o maşină, de vă face plăcere, căci oficiul de închiriere îl găsiţi chiar în incinta aeroportului, pe lângă alte servicii de tipul: cărucioare de bagaje gratis, telefoane publice, birou de lăsat bagajele, oficii de rezervare la hotel, birouri de schimb valutar şi bilete pentru transportul local sau regional.
Singura problemă ar fi multimea mare de turişti, dar considerati-o un preambul pentru ce va urma, deci e bine să vă obişnuiţi din timp cu aglomeraţia. Şi dacă prindeţi o zi senină când survolaţi întreaga zonă, veţi fi chiar fericiţi, deoarece veţi vedea atât întreaga lagună, cât şi munţii Dolomiţi în zare, iar sub voi, albastra Adriatică.
Fiind unul dintre cele mai mari aeroporturi din Italia, Venice Marco Polo (VCE) este situat în apropiere de oraşele Padova şi Veneţia şi are un singur terminal ce găzduieşte numai 581 de zboruri ale companiilor aeriene low cost. Din România aveţi zboruri directe din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.
Odată aterizaţi pe aeroportul Marco Polo, aveţi două posibilităţi de acces în oraş: pe uscat cu taxiurile ori autobuzele sau pe apă, cu taxiurile şi motoscafi-urile, un fel de vaporetto ce fac aceste curse speciale.

Taxiurile pe apă sunt luxoase, nimic de zis, dar cam scumpe: 100 de euro de mergeţi până în centrul istoric şi chiar mai mult de comandaţi bărcuţa-limuzină prin telefon. Vestea bună e că puteţi împărţi costul călătoriei cu ceilalţi pasageri, o astfel de ambarcaţiune putând găzdui lejer 10 oameni. În plus, călătoriţi mai rapid decât cu clasicul vaporetto ce mai opreşte prin staţii.

Taxiurile pe uscat sunt mai ieftine decât cele pe apă, dar au dezavantajul de a vă duce numai până în Piaţa Roma. Dacă aveţi cazare în zonă, e chiar convenabil, dacă nu, atunci va trebui să vă continuaţi călătoria cu un vaporetto sau pe jos. Cursa vă costă cam 30-35 de euro până în locul mai sus menţionat, dar să mai luaţi în calcul taxele pentru bagaje în plus, pentru cursele de noapte sau cele din timpul sărbătorilor. Bacşişul este la libera alegere, dar e bine să lăsaţi câţiva cenţi de la voi, mai ales dacă şoferul a fost de ajutor.

Autobuzele. Odată ieşiţi din aeroport şi decişi să luaţi autobuzul spre Veneţia, mergeţi către porţile C şi D, aflate dincolo de zona SOSIRI şi căutaţi-le pe cele care au afişate electronic ori destinaţia Venezia Piazzale Roma ori simplu Venice Express. Numai acestea două vă vor duce în 20 minute în Piazzale Roma, ultimul bastion motorizat al Veneţiei, în tot confortul şi siguranţă maximă. Biletul este 5 euro dus şi 9 euro dus-întors valabil 7 zile (statut 2012). Se poate găsi la ghişeele ATVO/ ACTV din holul de la SOSIRI şi la tonomatele aflate fie în zona Luggage Claim, fie în staţia de plecare a autobuzelor. Le mai puteţi cumpăra online de pe site-ul ATVO, chiar cu o reducere dacă le procuraţi din timp. Vi se va da un cod electronic prin mail, pe baza căruia vă veţi ridica biletul din aeroport. NU uitaţi să compostaţi biletul odată îmbarcaţi, întrun compostor instalat în spatele scaunului şoferului!

Cursele Alilaguna sunt drăguţele motoscafi-uri ale unei companii de transport diferită de cea oficială ACTV, ce vă poartă pe timpul zilei pe trei rute:
Linea Blu (Linia Albastră) de la Aeroport-San Marco-Stazione Marittima, cu opriri la Murano Colonna, Fondamenta Nove, Ospedale, Bacini, Lido, Arsenale, San Zaccaria, San Marco, Zattere, and Giudecca .
Linea Arancio (Linia Portocalie), de la Aeroport-San Marco, cu opriri la Fondamenta Nove, Madonna Dell-Orto, Guglie, San Stae, Rialto şi Sant’Angelo.
Linea Rossa ( Linia Roşie) de la Aeroport-Lido, cu opriri la Murano Museo şi staţia principală Lido (S.M.E.)
Costul biletului variază de la 7 la 15 euro, în funcţie de distanţă şi de cursele dus-întors pe anumite rute. La fel, dacă vă procuraţi biletul dinainte online, mai puneţi un euro-doi deoparte. Luaţi aminte la cardul de transport ACTV care nu este valabil aici.

De la gara in centru

În Veneţia sunt două gări , una în Mestre, numită chiar aşa şi cealaltă în centrul istoric al oraşului, la 6 km de Laguna Veneţiană, numită Santa Lucia.

Mestre este o staţie de tranzit pe continent pentru trenurile express din Austria şi Slovenia către Bologna şi Florenţa. Unele trenuri ajung şi în gara Santa Lucia, pe pasarela construită din piatră şi cărămidă (Podul Libertăţii) ce traversează laguna către Veneţia centrala, dar altele îşi lasă pasagerii aici pentru a lua un personal către centrul istoric, de aceea e bine să vă luaţi mersul trenurilor din timp.

În gara Venezia Santa Lucia, trenurile internaţionale trag la două peroane, iar de aici ţineţi tot stânga pentru a ajunge în clădirea gării şi a ieşi din ea pe intrarea principală, care dă întro terasă lată pe Canal Grande. De aici, este uşor, căci aveţi la îndemână staţiile de vaporetto, taxiurile pe apă şi reţeaua de alei pietonale ce vă duc în centrul oraşului. Aici nu veţi găsi taxiuri pe uscat, aşa că dacă doriţi să luaţi unul, traversaţi Podul Calatrava şi ajungeţi în Piazzale Roma, unde veţi vedea de la distanţă staţia de taxiuri.

Odată ajunşi în gară, urmaţi cu încredere indicatoarele Per San Marco, pentru a ajunge la km turistic zero al Veneţiei sau cumpăraţi o hartă la chioşcurile sau tonetele de ziare din apropiere.

Transport local in Venetia

În Veneţia se circulă exclusiv pedestru pe fondamenti ( trotuare) şi calle ( străzi) sau pe apă cu vaporetto, motoscafi, motonave sau gondole. Gondola e cel mai scump mijloc de transport, 60 de euro aproximativ o oră ( e posibilă o mică negociere la sânge), iar dupa ora 20.00, poate costa chiar mai mult.Pentru mersul pe jos se recomandă încălţăminte comodă, chiar sport, o hartă bună cumpărată de la chioşcuri, orice punct de desfacere a presei sau magazine de suveniruri şi timp pe îndelete.

Pentru transportul pe apă, vaporetti sunt cele mai ieftine şi convenabile. Ele aparţin firmei de transport local ACTV, care deţine peste 150 de astfel de ambarcaţiuni şi deserveşte toată laguna, cu curse după un program foarte bine pus la punct şi staţii colorate în galben, ce pot fi identificate cu uşurinţă.

Linia nr 1 de vaporetto circulă pe Canal Grande și vă va conduce către Piața San Marco , are opriri în toate stațiile, permițându-vă să admirați și cetatea. Dacă doriți o călătorie mai rapidă puteți lua Motoscafo, un vaporetto ce are cam același traseu cu linia nr. 1, dar are mai puține stații. Biletul costă de la 6,50 euro în sus şi trebuie validat înainte de a vă urca pe vas la aparatele special amplasate la vedere, înainte de a urca pe vas.
Vă sfătuim să alegeţi cardul de transport ACTV, ce vă asigură transport atât pe apă cât şi pe uscat (către Mestre NUMAI PE LINIILE ACTV pentru 12, 24, 36, 48, 72 ore sau 7 zile, în funcţie de perioada dorită. Mai aveţi şi versiunea cardului pentru tineri, valabil 3 zile pentru persoane cu vârsta între 14 şi 29 ani. Preţul diferă în funcţie de opţiunea aleasă şi vă recomandăm să vă limitaţi strict la cât estimaţi că aveţi nevoie de transport pentru obiectivele turistice vizate, deoarece cardul odată validat începe numerătoarea inversă spre zero.

Cu masina la Venetia

Dacă vă hotărâți să călătoriți cu mașina personală trebuie să țineți cont de faptul că ea trebuie lăsată într-una din parcările din afara orașului: Tronchetto sau Piazzale Roma, care este puțin mai scumpă (18-20 E/zi), iar programul parcărilor este în intervalul orar 7.30-20.00. Ar fi bine să țineți cont și de faptul că parcarea se plătește cu ziua, chiar dacă mașina rămâne mai puțin acolo.

Informaţii utile

Numere de telefon utile

În Veneția există peste tot telefoane publice, care funcționează cu monede, cu cartele sau cu jetoane, ce pot fi achiziționate din tutungerii, de la gara și de la oficiile poștale și telefonice. Prefixul local: 041 (status 2012)

Informatii turistice

041.259.87.11 041.523.03.99 – Oficiul de turism din gara Santa Lucia: 041.529.87.27 – Oficiul de turism din Giardini ex Reali: 041.522.51.50

Urgente

Salvarea : 041.523.000.00 sau 113 Primul ajutor : 041.529.45.16 Poliția : 113 Carabinierii (urgențe poliție) : 112 Asistența pentru turiști : 116

Sevicii medicale si farmacii cu program non-stop si de week-end

Cel mai important spital din Veneția este Ospedale SS. Giovanni e Paolo (Ospedale Civile). Adresa este Castello nr.6777 iar telefonul în caz de urgență este 041-5294111.

Medici vorbitori de limba engleza
În general, edilii destinaţiilor turistice de top au în vedere soluţionarea unor eventuale urgenţe medicale prin cadre medicale cunoscătoare a cel puţin unei limbi engleze de bază. Turistul ajuns la o aşa grea cumpănă nu trebuie să-şi facă griji că nu va fi înteles în limba engleză, deoarece este o cerinţă în CV-ul de angajare a cadrelor.
Apelul de urgenţă este 112, aplicabil din mai 2011, valabil 24 din 7şi evident netaxabil, oferind asistenţă în câteva limbi de circulaţie internaţională, inclusiv pentru persoanele cu dizabilitaţi.
Cea mai importantă instituţie medicală în Veneţia este spitalul SS Giovani e Paolo, situat în Campo SS.Giovanni e Paolo lângă Fondamenta Nuove, Castello n. 6777. Se poate ajunge la el din Rialto în doar 10 minute, iar pe apă cu liniile ACTV 41/42, 51/52, de asemenea cu taxiul, ambulanţa sau linia Alilaguna B.
Serviciul de urgenţe este activ de la 8 seara până la 8 dimineaţa, iar de sărbători de la 8 dimineaţa la 8 seara. Pentru turişti este valabil numai vara, din 13 iunie până pe 15 septembrie. Sunt posibile şi vizite la domiciliu şi operaţii zilnic de la 8.30 la 13.30; 14.30-19.30, la secţia medicală din via Lisbona 1, Ca’ Vio–Cavallino, tel.0039 041 5300874.

Internet cafe

  • Tabaccheria 42 Veneția, Castello nr. 2843 – Calle Lunga Santa Maria Formosa. Tel: 041 5289169 Orar>  Luni-Sambata 7.00-13.00 și 3,30-20.00pm.
  • Venetian Navigator I Veneția, Castello nr. 5300 – Calle Casselleria, la 5 minute de Piața San Marco. tel: 041 2771056 Orar: în week-end 10.00-22.00 (vara), 10.00-20.30pm (iarna).
  • Teleradiofuga Venetia, Dorso Duro 3812/A – Crosera San Pantalon. Tel: 041 714666 Orar: Luni-Sambata 10.30-19.30. Website: teleradiofuga.

 Cazare – Unde dormim in Venetia

Tocmai pentru că este o destinație turistică preferată de către romantici, Veneția nu poate fi catalogată drept un oraș în care poți găsi cazare ieftină. Primul sfat de care trebuie să țineți cont, atunci când vă planificați o călătorie în acest oraș, este să evitați perioada carnavalului și pe cea a sezonului turistic. În perioada carnavalului majoritatea lanțurilor hoteliere ridică tarifele, iar în sezonul turistic la acest inconvenient se mai adaugă și dificultatea cu care poți găsi o cameră liberă, precum și fluxul mare de turiști care îți dă o senzație de disconfort. Dacă totuși îți dorești să ajungi în aceste perioade, cel mai bine ar fi să cauți un loc de cazare în afara orașului fie în Mestre, fie în insula Murano sau Lido di Venezia. Pentru cei care doresc să se cazeze cu orice chip în oraș, este preferabil să caute o locație mai spre periferie, pentru a evita prețurile exorbitante ale hotelurilor centrale, precum și diverse taxe adiacente.

Iată câteva locuri de cazare mai accesibile în Veneția:
Hostel Residenza Santa Croce (Santa Croce, nr. 555, tel: 041-32 07 68 29 65), unde prețurile variază între 21 €-40 €  pe noapt (statut 2012), în funcție de gradul de confort pe care îl doriți. Orarul ar fi următorul: Recepție: 08:00-24:00 Check-in: 15:00 Check-out: 10:00

Camping Fusina (Via Moranzani, 93 30030, Fuzina, tel: 041-547 0055, info@campingfusina.com)ar putea fi o soluție pentru cei care nu-și permit să plătească o cameră la un hotel din centrul Veneției. Situat în fața cetății, la 20 de minute de mers cu vaporașul, campingul are o gamă diversificată de servicii și oferte, tocmai pentru a fi cât mai accesibil. Astfel aici veți putea găsi caravane de 2, 3 sau 4 camere și bungalouri instalate într-o zonă de unde puteți admira întreaga lagună a Veneției, dar și râul Brenta. Prețul cazării pleacă de la 15 € (statut 2012), la care se mai adaugă și prețul de parcare de 5 euro, care este unul mai mult decât decent față de cele practicate în oraș. În incinta campingului există restaurant, disco-bar, supermarket și cyberbus, unde internetul se poate accesa cu 3 euro pe oră.

Camping della Serenissima  (Via Padana 334/A 30034 Oriago Tel: (+39) 041 921850, info@campingserenissima.it), se află ceva mai departe de oraș, chiar pe malul râului Brenta, însă este situat într-o zonă cu vile și clădiri vechi în care puteți descoperi celebra arhitectură a Veneției. Prețurile încep de la 17 € (statut 2012).

Hotel Vila Dori  (Via Colombara 213, Ca’Sabbioni-Marghera 30176, tel: 041 93 09 26) este situat într-un mirific peisaj venețian de țară, pe malul râului Brenta și are și avantajul de a fi la câteva minute de centrul istoric al cetății, la 7 km de Mestre și la 25 km de Padova, astfel încât puteți diversifica traseele turistice. Prețul unei camere, nu prea pretențioase, pleacă de la 18€ (2012)

Hotel Giovannina (Via Dante 113 Mestre – Venice, tel: (0)41 926396, hotelgiovannina@libero.it), se află la 2 minute de gara din Mestre, astfel încât poți ajunge fie cu trenul, fie cu autobuzul. Totuși dacă decizi să alegi această locație, trebuie să ții cont de faptul că este un hotel pentru nefumători, care îți pune la dispoziție doar o terasă unde poți fuma în liniște. Prețul camerei este de aproximativ 22€.

Hotel Hungaria (Gran Viale S.M. Elisabetta, 28, Tel. +39 041 242 00 60, info@hungaria.it), situat în Lido di Venezia se adresează oamenilor care pun mare accent pe confort. Deși prețurile pornesc de la 176 E în plin sezon turistic, hotelul are marele avantaj de a se afla într-o zonă unde se poate face plajă, iar printre serviciile oferite se află și parcarea gratuită, ceea ce conduce la o economie considerabilă, dat fiind că taxa de parcare este destul de mare în acest oraș.

Ce sa vizitezi in Venetia

La Veneţia se poate vizita totul. Şi totuşi, în palmaresul turistului trebuie trecute: Piaţa San Marco, Bazilica, Palatul Dogilor aşezate pe Canal Grande, Podul Rialto, cartierul comercial, promenada pe Riva degli Schiavoni, galeriile Academiei, faleza Zattere şi Cannaregio ( cel mai vechi getou evreiesc din lume), Lido, staţiunea balneară şi fireşte, plimbarea cu gondola.

Palatul Dogilor

Amplasat în Piaţa San Marco nr 1, privind  mândru peste Canal Grande, Palatul Ducal afişează urmele de putere şi glorie ale Republicii în somptuoasele săli de consiliu, în dormitoarele princiare şi în autoritarele camere de judecată. Puteţi admira în voie curţile interioare, Scara de Aur şi nenumărate opere de artă, unele unice în lume. Ajungeţi aici pe apă cu oricare din liniile 1, 2, 41, 42, 51, 52 până în San Marco, iar pe jos urmând indicatorul Per San Marco.

Vizitarea e posibilă zilnic între 8.30-19:00  din 1 aprilie până la  31 octombrie sau 8.30-17.30 din 1 noiembrie până la 31 martie. Este închis în zilele de 25 decembrie şi 1 ianuarie, iar biletul costă 14 euro unul întreg, 8 euro redus şi 5,5 euro pentru grupuri de studenţi sau elevi numai în perioada 1 septembrie- 15 martie. Reţineţi că audio ghidul nu este inclus. Vă mai sfătuim să vă interesaţi de pass-ul pentru muzeele din Piaţa San Marco. Acesta este un bilet cumulativ de intrare la muzee valabil 6 luni, ce vă permite accesul o singură dată la oricare din muzeele din Piaţa San Marco şi un altul la alegere: Palatul Ducal, Muzeul Correr, Muzeul de Arheologie, Biblioteca Marciana, Ca’ Rezzonico, Muzeul Settecento Veneziano, Casa Carlo Goldoni, Palatul Mocenigo, Ca’ Pesaro, Galeria Internaţională de Artă Modernă + Muzeul de Artă Orientală, plus Muzeul Sticlei din Murano, Muzeul Dantelei din Burano şi Muzeul de Istorie Naturală.

Puntea suspinelor 

A fost construită în 1600 pentru a lega Palatul Dogilor de închisoarea alăturată unde erau trimişi condamnaţii şi datorează numele romantic lui Byron. Suspinele nu erau de dragoste eternă, ca în zilele noastre, ci ale celor care vedeau Veneţia pe ultimul lor drum, prin ferestruicile punţii. Accesul se face din Palat spre celulele ce mai respiră ororile trecutului, construite în subterane reci şi întunecoase sub nivelul mării, pe baza biletului de intrare la Palatul Ducal.

Cafeneaua Florian

Cea mai veche cafenea din lume deschisă în 1720, Caffe Florian poate fi găsită cu uşurinţă în Piaţa San Marco, pe stânga, la parterul Procuratie Nuove. Frecventată de nume celebre precum Casanova, Goethe, Goldoni, Dickens, Proust şi alţii, cafeneaua găzduieşte Bienala de Artă de la Veneţia şi doritorii care la un preţ piperat se delectează pe banchete de catifea roşie, înconjuraţi de picturi pe sticlă, lămpi de Murano, lemnărie aurită şi măsuţe de marmură. Dar fiţi pe pace, fotografiatul şi privitul nu costă nimic, iar memoria acestui loc unic o veţi avea imprimată pe vecie.

Basilica San Marco

Mai este numită şi Biserica de Aur sau Domul din Veneţia, datează din secolul XI, fiind cea mai cunoscută din Veneţia şi pe deasupra, Catedrală Patriarhală. De-o opulenţă şi grandoare remarcabile, este cel mai bun exemplu de arhitectură bizantină, numai suprafaţa mozaicată fiind de 8000m². Se află chiar lângă Palatul Dogilor iar accesul este liber, dar nu se poate face fără o vestimentaţie şi o comportare adecvate unui lăcaş de cult. Între noiembrie şi Paşte orele de vizită sunt 9:45- 17:00, duminca şi sărbătorile legale 14:00- 16:00, iar între Paşte şi noiembrie 14:00- 17:00. Nu rataţi nici Muzeul San Marco ( 4 euro intrarea), Pala d’Oro ( 2 euro), Comoara (3 euro) sau Clopotniţa ce oferă o privelişte de neuitat (8 euro accesul).

Podul Rialto

Cel mai cunoscut şi cel mai vechi pod peste Canal Grande, Rialto a fost construit în secolul XVI, cu două alei pietonale şi una în mijloc pentru spaţii comerciale. Îl găsiţi uşor dacă urmaţi indicatorul Rialto, fie de la gară, din Piaţa Roma sau din Piaţa San Marco, dar nu recomandăm achiziţionarea de produse de acolo. Doar priveliştea superbă asupra canalului, dacă reusiţi să vă faceţi loc în marea de turişti sub porticul din vârf. Dacă nu, luaţi vaporetto linia 2 pentru a trece pe sub el şi a-l admira în toată splendoarea.

Piata San Marco 

Este o piaţă unică în lume, şi nu datorită faptului că este cel mai jos punct din Veneţia şi inundată chiar de o banală furtună pe mare, ci că funcţionează ca o inimă ce pompează aflux de energie în toată Veneţia. Piaţa centrală a oraşului e kilometrul zero al turiştilor, al festivalurilor anuale, dar şi al instituţiilor veneţiene, oferind pe tavă unele din cele mai importante puncte de atracţie: Basilica, Palatul Dogilor, Turnul San Marco, Prefectura dar şi cafenele şi restaurante notabile, nemaivorbind de faimoşii porumbei. La fel, este  uşor de atins din orice punct al oraşului de veţi urma indicatorul Per San Marco, iar de alegeţi să ajungeţi aici cu vaporetto, atunci trebuie să coborâţi la San Zaccaria.

Biblioteca Marciana  

Se află în apropierea turnului San Marco şi în faţa Palatului Dogilor, cuprinde mii de manuscrise si incunable (cărţi din perioada 1453 şi 1500 cu primele imprimeuri moderne). Biblioteca Naţională Marciana din Veneţia se caracterizează prin faptul că este librăria cea mai importantă din Veneţia unde se găsesc manuscrise provenite din toată lumea. În Piaţa San Marco nr 7 programul de vizitare, împrumut de cărţi sau consultare manuscrise este de la 8.00 până la 19.00 de luni până vineri, sâmbătă orarul fiind de la 8 până la 13.30.

Casa Carlo Goldoni

Clădirea datează din secolul XV şi este construită în stilul gotic veneţian. Adăposteşte Muzeul de Artă Dramatică Veneţiană, în onoarea comediantului Carlo Goldoni şi include o colecţie de obiecte teatrale antice. Mai există aici un centru de studii teatrale şi o sală de proiecţie video unde se proiectează operele lui Goldoni. Unde o găsiţi? Simplu: în San Polo la nr. 2794, fiind deschisă din 1 noiembrie până la 31 martie între orele 10- 16, iar între 1 aprilie şi 31 octombrie între orele 10- 17. Casa de bilete se închide cu jumătate de oră înainte de sfârşitul programului, iar în zilele de 25 decembrie, 1 ianuarie şi 1 mai, Casa Goldoni este închisă. Biletele vă costă 5 euro unul întreg sau 3,50 redus (statut 2012).

Muzeul Correr, Ca’Pesaro si Ca’ Rezzonico 

Sunt edificii impozante ce găzduiesc colecţii impresionante de artă modernă, orientală sau de secol XVIII veneţian. Accesul se face ori pe baza biletului cumpărat separat, de doriţi să vizitaţi o singură locaţie sau pe baza pass-ului mai sus amintit.

Muzeul Correr e uşor de găsit în San Marco la nr. 52  şi se poate vizita în intervalul 1 noiembrie- 31 martie între orele 10-17 şi în intervalul 1 aprilie- 31 octombrie între orele 10-18. Este închis în zilele de 25 decembrie şi 1 ianuarie, iar biletul costă 14 euro unul întreg, 8 euro redus şi 5,5 euro pentru grupuri de studenţi numai în perioada 1 septembrie- 15 martie.

Ca’ Pesaro se află în Santa Croce 2076 şi se poate vizita în intervalul 1 noiembrie- 31 martie între orele 10-17 şi în intervalul 1 aprilie- 31 octombrie între orele 10-18. Închis în zilele de 25 decembrie, 1 ianuarie şi 1 mai. Biletele vă scot din buzunar 8 euro, unul întreg,  5,50 euro unul redus şi doar 4 euro de mergeţi în grup de elevi sau studenţi, dar numai în perioada 1 septembrie- 15 martie.

Ca’ Rezonicco se află în Dorsoduro 3136 şi se poate vizita în intervalul 1 noiembrie- 31 martie între orele 10-17 şi în intervalul 1 aprilie- 31 octombrie între orele 10-18. Biletele se încadrează în tarifele amintite mai sus.

Cum sa economisesti bani in Venetia

Veneţia are renumele de a fi un oraş scump, deşi nu e mai scumpă decât capitalele europene. Pentru a vă păstra bani de venit acasă evitaţi cu desăvârşire restaurantele somptuoase şi terasele din Piaţa San Marco, pentru că aici aveţi incluse taxele de şerveţel şi de privelişte! Admiraţi restaurantul Fortuny, de pe Canal Grande, dar nu vă hazardaţi înăuntru. Ţineţi minte că pe lângă preţurile afişate mai plătiţi 12% service-ul (ceea ce înseeamnă de fapt un fel de bacşiş oficial), preţurile sunt valabile în general pentru 100 de grame, iar dacă mori de sete, e mai economic să iei apă cu 1 euro de la automate decît cu 3 de la cafenele.

Ocoliţi şi barul Harry’s, chiar dacă e de fiţe şi sunteţi tentat de cocktail-ul unic Bellini sau vreţi să păşiţi pe urmele lui Hemingway. Preţurile sunt exagerat de mari (cam 20 euro) şi acelaşi cocktail al turiştilor poate fi găsit la magazinele din oraş. Nu mâncaţi aici decât după ora 8 seara, când vin italienii la cină şi comandaţi ce comandă şi ei, pentru că ei sunt păţiţi.

Nu vă cazaţi în oraş, ci alegeţi Mestre, la 14 km de Veneţia de unde veniţi cu autobuzul până la vaporetto. Şi că veni vorba de asta, luaţi gondole, de vă bate un gând romantic, dimineaţa, când puteţi negocia rezonabil (50-60 euro pe oră), de preferinţă în italiană. După amiaza vă puteţi trezi că trebuie să împărţiţi bărcuţa cu alţi turişti ( şi nimănui nu-i place asta), iar pe seară veţi fi mirat de preţul dublat al cursei.

Aveţi grijă că parcarea maşinilor se face la intrarea în Veneţia, lângă gară într-o parcare supraetajată, la preţul de 24 de euro pe zi. Puteţi parca şi la oră, în locuri corespunzător semnalate, dar niciodată în alte părţi, pentru că amenda e de 800 euro.

Nu mergeţi pe insule sau locuri despre care nu ştiţi nimic, cum ar fi insula San Michele. Nici străduţele puţin circulate nu sunt sigure noaptea, pentru că este uşor să te rătăceşti in Veneţia. Mergeţi întotdeauna însoţiţi, păstraţi o hartă la îndemână şi alegeţi locuri intens circulate.

Nu cumpăraţi suveniruri sau obiecte în timpul Carnavalului decât în locuri special destinate acestui eveniment, altminteri veţi fi victima unei escrocherii comerciale. În timpul anului, e mai bine să evitaţi micile cumpărături pe podul Rialto şi să mergeţi pe străduţele adiacente, unde veţi găsi aceeaşi marfă la preţuri mult mai mici.

Nu veniţi cu grăunţe sau pâine la pachet pentru a hrăni porumbeii din San Marco, că e posibil să fiţi admonestaţi de vânzătorii de hrană pentru păsări. Cumpăraţi o punguţă de 1 euro şi limitaţi-vă la conţinutul ei pentru a momi zburătoarele să intre în cadru. Nu cumpăraţi flori de la ţigănaşi ce vă vâră cu forţa trandafiri în mâini, pentru că sunt scumpi şi ofiliţi. Refuzati-i ferm şi politicos. Aveţi grijă şi ce spuneţi în româneşte, pentru că sunt foarte mulţi compatrioţi acolo, nu întotdeauna mânaţi de intenţii bune.

Festivaluri si evenimente la Venetia

Festivalurile anuale din Veneţia sunt deja renumite în întreaga lume şi e de ajuns să enumerăm câteva pentru a vă convinge.

Carnavalul de la Venetia are loc în februarie, cu manifestări artistice precum spectacole de teatru în stradă, concerte de muzică clasică sau în aer liber, concursuri de măşti şi baluri mascate, încheiate apoteotic cu paradele pe apă ale carelor alegorice. Numărul turiştilor creşte atunci ameţitor, direct proporţional cu preţurile. Declarat oficial din anul 1296, el celebrează trecerea de la iarnă la primăvară şi marchează începutul Postului Mare. Costumele şi măştile sunt de găsit în magazinele de profil, pot fi şi închiriate (în jur de 200 euro un costum de epocă pe zi), iar pentru mesele festive, spectacolele de operă sau baluri trebuie rezervare dinainte şi un buget care să asigure biletele între 30 şi 300 euro/ persoană. Dacă mergeţi la carnaval pe cont propriu, atunci trebuie să vă rezervaţi cazarea din timp. Patru nopţi vă costă 300-400 de euro în oraş, de aceea vă recomandăm oraşul alăturat, Mestre. Biletul de avion trebuie şi el rezervat din timp, dar să aveţi în vedere şi circuitele cu autocarul ce au preţul estimativ de 300 euro sau City break-urile de 4 zile, la aproximativ 400 euro.

Festivalul de film de la Venetia sau Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica este cel mai vechi festival de film din lume, fiind fondat în 1932 de Giuseppe Volpi. El are loc pe insula Lido în fiecare an la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie, onorând cu Leul de aur cea mai bună producţie cinematografică a anului. Varianta eurpeană a Oscarurilor atrage nenumăraţi turişti, cinefili sau simpli curioşi, iar de vă gândiţi să faceţi parte dintre ei, vă informăm că anul acesta cea de-a 68-a ediţie e programată în perioada 31 august- 10 septembrie.

Bienala de arta este unul din cele mai importante evenimente de artă contemporană din Europa, ce are loc odată la doi ani, în anii impari, în Grădinile Publice ale Veneţiei şi în diferite locaţii. Bienala de Artă cuprinde toate manifestările artei contemporane ale artiştilor europeni, iar operele compatrioţilor noştri, stabilite prin concurs, se regăsesc acolo. De doriţi să faceţi o infuzie de cultură, aflaţi că anul acesta (2012) festivalul are tema ILLUMINATIONS şi a început deja pe 4 iunie, dar vestea bună e că ţine până pe 27 noiembrie, timp suficient să trageţi o fugă până acolo.

Redentore se ţine în ultimul weekend din iulie în fiecare an şi are la bază sărbătorirea sfârşitului de epidemie din sec. XVI prin ridicarea bisericii Redentore, construită drept mulţumire. Elementul de spectaculos este dat de parada bărcilor decorate cu fel de fel de baloane, felinare şi panglici ale veneţienilor care se adună în golful San Marco pe canalul Giudecca. Savurând diverse preparate tradiţionale, ei aşteaptă cu nerăbdare focurile de artificii de la miezul nopţii. A doua zi este dedicată procesiunilor religioase la biserică şi curselor cu gondola. Nu trebuie decât să luaţi vaporetto până în Zattero sau să mergeţi pe jos în Piaţa San Marco pentru a fi martori la acest festival unic şi colorat.

Regata storica. În prima duminică din septembrie vă aşteaptă un alt eveniment marca înregistrată Veneţia: concursul gondolierilor! Cu o tradiţie ce datează din 1489, evenimentul este aşteptat cu nerăbdare de turişti şi localnici deopotrivă, ce doresc să se desfete cu priveliştea multicoloră a gondolelor şi ambarcaţiunilor de toate formele, mărimile şi culorile, conduse de gondolieri îmbrăcaţi în costume specifice. Cursa are multe competiţii diferite: campionii in gondolini, întrecerea in caorline, întrecerea feminină în mascarete, întrecerea tinerilor vâslaşi în pupparini. Distracţia vă costă cam 45 euro la tribună sau gratis dacă prindeţi un loc bun dinainte, iar în acest an concursul va începe pe 4 septembrie la ora 15:00.

Timp liber in Venetia

Teatru

Gran Teatro La Fenice găzduieşte într-un decor de inspiratie veneţiană spectacole de teatru, de balet şi de operă, concerte de muzică clasică şi simfonice tot timpul anului. Îşi aşteaptă melomanii şi iubitorii artei dramatice în Campo S. Fantin , dar să fiţi avizaţi că preţurile sunt ridicate. Noroc cu reducerile pentru studenţi.

Teatro a l’Avogaria este teatrul contemporan din Dordoduro ce oferă piese de teatru dramatic dar şi spectacole clasice, în schimbul unei donaţii.

Librării

Pentru cei ce iubesc cărţile sau le cumpără pentru a le dărui, le recomandăm zona San Barnaba, unde se găsesc librării şi anticariate ce mulţumesc pe cei mari şi mici deopotrivă. În cartierul Castello se găseşte Libreria Acqua Alta, lângă biserica Santa Maria Formosa. Este una din cele mai frumoase din lume şi unică prin faptul că volumele sunt expuse spre vânzare în gondole şi bărci. Original, nu?

Altele: Sansovino are un stoc impresionant de volume, Bertoni se adresează exclusiv bibilofililor ce caută în anticariate cărţi şi texte rare şi Legatoria Piazzesi din San Marco 2511/c, care se laudă cu timbre de colecţie, calendare, statuete şi tot ce înseamnă idei de cadouri ciudate, toate amplasate în Piaţa San Marco.

Piete si bazaruri

Mercato di Rialto, de unde vă puteţi face piaţa, se află chiar lângă Podul Rialto. Localnici, turişti, gură-cască rătăcind printre fructe, legume sau verdeţuri adaugă culoare acestui loc plin de farmec autohton. Preţurile sunt mai mici decât în magazine, iar peştele este garantat foarte proaspăt. Deci nu strică să daţi o raită  să vă aprovizionaţi sănătos!

Sporturi

Înot

Paradoxul Veneţiei ar fi să nu poţi înota aici, de aceea plaja din Insula Lido sau pisicine special amenajate îşi aşteaptă doritorii. Dacă alegeţi prima varianta, soarele străluceşte şi prindeţi şi o zi de plajă pe insula balneară a veneţienilor, atunci luaţi vaporetto linia 1, iar pe insulă căutaţi plajele de pe partea estică.

În cel de-al doilea caz, veţi găsi piscine cu bazine imense, deschise publicului larg, dar şi începătorilor. Piscina Comunale Sant’Alvise din Cannaregio, Piscina Comunale Sacca Fisola de pe insula Giudecca şi Piscina Ca’Bianca de pe insula Lido au toate preţuri de intrare rezonabile.

Dacă dispuneţi de timp şi vreţi distracţie maximă, duceţi-vă la Lido de Jesolo, la cel mai bine cotat aqua parc din Europa, Aqualandia. Pentru 27 euro/ zi accesul adult şi 23 euro/ zi copil  (2012 vă asiguraţi bună dispoziţie, distracţie, sporturi extreme şi jocuri acvatice, de la gimnastică acvatică la bungee jumping. Deschis din 28 mai până pe 11 septembrie.

Canotaj

Cel mai mare club este Canottieri Bucintore, Dorsoduro, unde este invitat să vină oricine se simte apt să facă faţă lagunei veneţiene.

Parcuri

Turiştii bombardaţi de atâtea impresii, obiective turistice şi cumpărături găsesc numeroasele spaţii verzi minunat amenajate şi îngrijite, adevărate oaze de relaxare pentru nervii greu încercaţi. Enumărăm câteva:

Parco delle Rimembranze din Castello, are locuri de joacă pentru copii, spaţii verzi şi e şi aproape de magazine.

Giardinetti Reali, San Marco, are origini nobile fiind creat de Napoleon pentru priveliştea oferită din birourile lui, dar şi oferă o odină binecuvântată în mijlocul aglomeraţiei.

Giardini Pubblici  din Viale Trento sunt situate de-a lungul Rivei degli Schiavoni, cu alei largi străjuite de arbori majestoşi. În anii bisecţi se ţin aici festivaluri de artă modernă.

Campo Santa Margherita din Dorsoduro se bucură de o minunată fântână arteziană şi de o piaţă ce serveşte  rezidenţii districtului. Vă puteţi savura aici în linişte îngheţata procurată de la gelateriile din apropiere.

Chiostro San Francesco della Vigna din Castello funcţionează mai mult ca o grădină aservită bisericii cu acelaşi nume, cu chiparoşi imenşi, arbuşti de leandru şi coloane.

Restaurante, cluburi, cafenele

Restaurantele si terasele nenumărate oferă un adevărat festin culinar de la antreuri la specialităţi cu fructe de mare, care trebuie musai încheiat cu espresso. Vestea bună e că tonetele cu ingheţată de toate felurile posibile sunt plasate peste tot, deşi o cafea şi o îngheţată pot scoate din buzunar 8 euro. În schimb, suvenirurile pot fi negociate lejer şi fără mare pagubă de la vânzătorii ambulanţi.

Bucătăria veneţiană este bazată pe peşte, fireşte, dar veţi fi surprinşi să descoperiţi şi reţete delicioase cu mămăligă şi orez. Mâncarea tradiţională sunt sardinele marinate, anghile, cicchetti (asemănătoare tapas-urilor spaniole), dulciuri cu măr (pan de pescatore), biscuiţi cu unt tipici insulei Burano numiţi bussolai şi alte deserturi veneţiene cu migdale. Le puteţi încerca de sunteţi curioşi sau puteţi opta pentru orice fantezie culinară, căci în restaurantele şi trattoriile veneţiene găsiţi de toate, de la luxul făţiş până la mese frugale, în funcţie de cât v-aţi propus să cheltuiţi pe-o cină.

Restaurante recomandate in Venetia

Restaurantele veneţiene sunt catalogate in trei categorii: scumpe ( peste 100 euro), moderate (40- 100 euro) şi ieftine ( sub 40 euro), incluzând trei feluri de mâncare de persoană, cel puţin un pahar de vin şi taxă de servicii, nemaisocotind şi bacşişul de 10% de eşti mulţumit de prestaţia personalului. Le enumerăm ca să ştiţi de ce să vă feriţi atunci când aveţi banii drămuiţi, ca mai toţi turiştii sau nu, dacă vreţi ceva cu totul special ori sunteţi, de exemplu, în luna de miere.

Restaurantul Da Raffaele situat în Piaţa San Marco oferă platouri tipice veneţiene, cu fructe de mare şi preparate de peşte. Se bucură de o terasă superbă cu vedere la Canal Grande şi are o capacitate de 220 persoane, iar lunea este închis. Preţurile sunt pe măsura locaţiei, deci mari.

Trattoria (Mesón) Alle Vignole situat pe Isola Le Vignole are în meniu bufet de aperitive, peşte la grătar, crustacee, paste făcute în casă, meniuri de sezon, legume de cultură proprie, carne la grătar, pizza în cuptor cu lemne. Deşi aşezat pe insulă, restaurantul poate organiza transportul dus-întors pentru grupuri tocmai pentru a atrage şi a fi mai comod pentru clienţi.

Fortuny Restaurant este de departe un restaurant scump, afişând cele două terase cu vedere la Canal Grande şi mese luminate romatic cu sfeşnice. Meniul este axat pe fructe de mare iar transportul este gratuit până la hotel din Giudecca nr 10, acolo unde este amplasat.

Il Canova este o altă locaţie scumpă, cu una din cele mai mari săli din Veneţia, cu chelneri mai mult decât amabili, mâncăruri şi vinuri pentru pretenţioşi, ce mai! un restaurant fără egal aflat în Piaţa San Marco.

Trattoria (Mesón) Da Ignazio din San Polo se remarcă prin specialităţile de peşte şi orez şi o minunată selecţie de vinuri naţionale. Iarăşi o locaţie scumpă, ca cele de mai sus, dar e bine de ştiut ce să evitaţi, de aveţi buget redus.

Harry’s Dolci este un loc faimos pentru zabaglione, un desert spumos, dulciurile savuroase şi gustările servite pe terasa în aer liber din Giudecca . Preţurile reflectă un asemenea desfăţ, deci sunt mari.
Harry’s Bar este o locaţie exclusivistă, un bar american făcut celebru de Hemingway şi cocktailul Bellini ce a fost inventat aici. Restaurantul este mereu neîncăpător pentru celebrităţile şi fiţoşii amatori cu cele 14 mese ale sale, iar specialităţile casei sunt în continuă schimbare, deşi fructele de mare şi peştele sunt de bază. Îl găsiţi pe Calle Valleroso şi trebuie să treceţi pe acolo măcar să-i faceţi o poză .

Restaurant Cantina Canaletto din Castello S.Lio are bucătărie veneţiană, de lux, paste făcute în casă, peşte proaspăt, iar carnea este prăjită pe un grătar enorm care se află în centrul sălii principale a restaurantului. Selecţia de vinuri este cum altfel, decât pe măsura restaurantului, iar preţurile reflectă asta.

Al Giardinetto da Severino pe strada Ruga Giuffa este frecventat de gondolieri, cunoscut ca fiind ieftin. Se poate lua masa în curtea cu viţă de vie în timpul verii. E bine de încercat, de vreţi să vă simţiţi un italiano vero.

Trattoria alla Madonna localizat lângă Rialto oferă boluri de paste cu păstăi ziua şi specilităţi cu fructe de mare seara, la preţuri mai mult decît accesibile. De notat.

Orange din Campo Santa Margherita îşi datorează numele interiorului complet zugrăvit în portocaliu. Meniul are influenţe europene, cum ar fi hamburgerii, iar preţurile sunt mici.

Aromi e sub patronaj Hilton şi oferă o privelişte romantică la apă. Meniul se face numai pe baza ingredientelor procurate din aceeaşi zi, iar sala se poate rearanja în separeuri la cerere. Preţurile sunt moderate. Adresă: Hilton Molino Stucky.

Naranzaria profită de locaţia din apropiere de piaţa de peşte de lângă Rialto, pentru a-şi face meniurile speciale. Orientarea gastronomică este orientală, cu preparate gătite cât mai crud posibil. Sushi e la ordinea zilei, iar preţurile sunt moderate.

În cazul în care niciunul din aceste localuri nu vă este pe plac, nu vă îngrijoraţi, mai aveţi varianta tonetelor şi a bufeturilor deschise la parterul clădirilor, de unde vă puteţi lua un sandwich, o pizza sau produse de patiserie la pachet. 

Cluburi

Viaţa de noapte nu prea este un termen cunoscut în Veneţia, unde localnicii preferă să se retragă la culcare devreme. În Lido are loc mai multă acţiune în numeroasele cluburi de noapte.

Club 22 – Acropolis îşi atrage clienţii cu muzică diversă şi eclectică, cu şanse reale de a găsi amestecate şi nişte celebrităţi printre ei. Adresa: Marconi Guglielmo, Lido.

Molocinque impresionează prin faţada cu coloane şi muzică pentru toate gusturile, de la merengue până la hip hop, iar pentru asta trebuie sa vă deplasaţi în Mestre.

Picolo Mondo este unul din puţinele baruri- cluburi deschise până la 4:00 am, cu muzică disco şi ring de dans. Îl găsiti pe Academia DD.

Baruri

Bacaro Jazz se află la două minue de Podul Rialto, asaltat de cei tineri şi trendy înnebuniţi de cocktailurile unice. Nici selecţia de vinuri şi bere nu e mai prejos.

Zen Cafe este un bar ultra modern în Mestre cu un design interior minimalist şi muzică relaxantă. Aveţi grijă că fumatul e interzis aici şi nu vă miraţi de veţi fi serviţi de chelneri călugări budişti şi ospătăriţe în kimono.

Pizzeria 900 Jazz Club organizează nopţi cu muzică jazz şi muzică live. Nu se servesc preparate, ci doar băuturi, iar ca amintire poţi cumpăra CD uri cu ce ai ascultat în seara respectivă. Mergeţi în San Polo pentru asta.

Cafenele

Cafenelele veneţiene servesc cafele, băuturi răcoritoare şi spirtuoase, la preţuri ce diferă în funcţie de alegerea locului unde stai. Mai concret, dacă stai în picioare plăteşti mai puţin, iar dacă te aşezi la o masă sau pe terasă, mai mult.Cele mai bune cafenele se găsesc în cartierul studenţesc, în jurul lui Campo San Margherita, la Crosera San Pantalon, la sud de San Rocco, la Campo San Bartholomew şi pe Strada Nova.

Cafenele din Piaţă sunt deschise până târziu în noapte, dar afişează nişte preţuri exagerat de mari, de aceea nu le recomandăm. Să aveţi în vedere şi gelateriile, unde puteţi lua o gustare şi o cafea. Chiar şi pizza la pachet este de găsit, dar nu e gustoasă precum cea tradiţională.

Cumparaturi la Venetia

Veneţia este paradisul cumpărăturilor, oferind o gamă largă de produse, de la suveniruri şi antichităţi până la produse de modă şi accesorii. Cei care vor să plece cu o amintire acasă sau să cumpere suveniruri pentru cei dragi trebuie să fie pregătiţi fizic şi psihic pentru un adevărat tur de forţă al shopping-ului. Chiar dacă nu dispuneţi de un buget generos sunteţi invitaţi la fel de călduros să faceţi un tur al magazinelor, fie doar ca studiu de caz al luxului veneţian, căci şi în îmbulzeala şi forfota necontenită a cumpărătorilor constă farmecul şi atracţia Serenissimei. Totuşi magazinele exclusiviste îţi aduc aminte că Veneţia este un oraş scump şi asta o descoperi în piaţa San Marco, pe Via XXII Marzo şi pe Bocca di Piazza. Pentru cumpărături normale se recomandă centrul comercial Coin din Mestre, lângă piaţa Feretto, pentru sticlărie pe insula Murano, iar pentru dantelărie pe Burano.

Mecca cumpărăturilor e Piaţa San Marco şi Podul Rialto, cu Murano şi Burano pentru produse de sticlărie şi respectiv dantelărie. Urmează o listă cu cele mai interesante magazine şi locaţiile lor, asta ca să le bifaţi din timp pe hartă şi să mergeţi la ţintă.  Ţineţi minte că majoritatea magazinelor sunt deschise de la 9 dimineaţa până la 8 seara, cu posibile pauze de prînz, obligatorii pentru magazinele mici. Doar supermaketurile sunt deschise duminica şi unele magazine, iar ora de vârf a cumpărăturilor se atinge seara, cînd se formează cozi interminabile. Încercaţi să vă târguiţi cât puteţi dacă nu vedeţi preţul afişat, căci veneţienii sunt buni comercianţi, deci aleargă după profit. Gata? Să purcedem atunci!

Moda si accesorii

Pentru haine şi accesorii la modă şi de cea mai bună calitate mergeţi direct în Centrul istoric, Piaţa San Marco. Magazine de renume vă vor întampina aici cu mărfuri pentru cunoscători. Iată numai câteva:

Hermes. Situat pe partea stângă a Pieţei, sub clădirile Procuraturii Vechi, magazinul se adresează femeilor şi bărbaţilor deopotrivă. Puteţi cumpăra eşarfe faimoase în lume la preţuri accesibile, dar şi alte accesorii de valoare. Pentru bărbaţi, mai vizitaţi şi Boutique LaFenice,  Black Watch Two, Pal Zilieri sau Zetasport pentru produse sportive, toate aflate în Sestiere San Marco .

Valentino. Plasat lângă San Moise, magazinul se adresează femeilor într-un decor de lux nepretenţios, oferind cele mai exclusiviste produse. Nu uitaţi nici de Fendi, Louis Vuitton, Versace sau Missoni, ultimul aflat pe Calle Valloroso.

Vogini , tot din Sestiere San Marco, este renumit pentru produse elegante din piele, aici găsiţi toate accesoriile posibile, locale sau importate. Singura grijă va fi să vă încadraţi în intervalul orar 10:00 am- 07:00 pm, de marţi până sâmbătă.

Nu ocoliţi Bruno Magli recunoscut mondial pentru încălţămintea modernă şi de calitate sau Calzature Casella, aflate tot în Piaţă.

De sunteţi în căutare de ceva special, intraţi în magazinele de antichităţi şi suveniruri, printre care Carlo Moretti, ce vă va încânta cu produse de sticlă de forme, design şi culori ieşite din comun.

Luisa Semenzato Antiquariato expune spre vânzare tablouri, ceramică şi mobilă veneţiană din sec XVIII, fiind recunoscut şi apreciat de dealerii de artă italieni, iar Antichita Santomanco della Toffola vinde argint, icoane ruseşti, antichităţi de sticlă, bijuterii, piese de mobilier şi tablouri. Orarul: marţi până sâmbătă între 10am şi 7pm, luni de la 3pm- 7pm, Sestiere San Marco.

Pentru achiziţionarea de parfumuri mergeţi la Bvlgari, iar pentru bijuterii la Gioielleria Missiaglia, Nardi sau Vianello. Dacă doriţi sa vedeti showroomul produselor de Murano, intraţi în Ars Cenedese, din San Marco 40. Dar pentru a simţi pe viu arta sticlăriei, vă recomandăm să mergeţi pe insula Murano, unde veţi găsi showroomul imens al fabricii cu produse nenumărate la libera alegere.

Lângă Podul Rialto veţi găsi magazinul de modă Gaspoint ce găzduieşte mărci de firmă. Jeanşii Gaspoint , genţi Eastpark, pantofii All Star şi accesoriile Hello Kitty, nemaipunând la socoteală jucăriile pentru copii sau suveniurile care vă vor face cu ochiul şi sigur nu veţi pleca de aici cu mâna goală. O sumedenie de magazine mari şi mici vă întâmpină în cartierul comercial San Polo din partea vestică a Podului Rialto, dar şi pe pod, unde veţi fi ademenit de comercianţii de suveniruri.

În rest, magazine cu pretenţii şi gusturi de toate felurile, găsiţi în Cannaregio, San Polo, Castello, Dorsoduro şi Vallaresso. Pentru cumpărături en-gros şi pentru orice buzunar, recomandăm centrul commercial din Mestre. Nu ocoliţi nici magazinul de modă JO.

Costume si măsti 

Sunt multe magazine ce comercializează articole de profil, dar cele mai bine lucrate măşti şi costume sunt de găsit în cartierul Castello la Laboratorio Artigiano Maschere, unde în afara festivalului nu este aglomerat şi puteţi prinde chiar un workshop. Orientativ, o mască de mărimea unui breloc poate costa până la 4 euro, una ce să acopere ochii până în 10 euro, iar una pentru întreaga faţă 25 euro maxim. Fireşte că măştile la comandă au preţuri speciale, în jur la 50 euro. Mănuşi cu design şi culoare unice pot fi cumpărate de la Fanny Gloves în San Polo, fiind un cadou ideal, asta dacă nu aţi fost deja fermecaţi să le procuraţi pentru uzul personal. Pentru mătăsuri şi catifea, pentru care Veneţia e faimoasă, încercaţi The House of Rubelli, în apropiere de Canal Grande sau Color Casa din San Polo.

VenetiaExcursii in imprejurimile ei

Lido de Veneţia este cunoscută şi sub denumirea de Insula de Aur. Aici vă puteţi bucura de linişte şi de relaxare pe nisipul auriu, mai ales dacă vă cazaţi după ce ziua întreagă aţi mers prin Veneţia. Insula are 12 km de plajă, străzi pline de arbori, magazine elegante şi hoteluri grandioase precum Excelsior Palace. Pe plajă se pot practica sporturi precum tenis, golf sau înot, iar pe insulă merită să vizitaţi vechiul Borgo Malamocco cu străzile sale strâmte ţi multitudinea de canale.

Murano este un complex de 7 insule legate din nord-estul Veneţiei, faimoasă în lumea întreagă pentru artizanatul sticlei încă din antichitate, dintre care se evidenţiază faimoasele lămpi de tavan. Aşezarea datează din anul 1291 când meşterii sticlari au fost obligaţi să-şi practice meseria pe o insulă apropiată Veneţiei şi forţaţi să n-o părăsească, pentru a nu divulga tainele artei lor. Astfel au apărut palatele şi locuinţele impozante de aici, iar meşteşugarii sticlei din Murano păstrează chiar şi astăzi secretele obţinerii unei sticle cât mai transparente sau albastrul cobalt cel mai pur. La Murano se ajunge cu Vaporetto Actv: 41, 42, N, staţia Murano Faro, iar Muzeul Sticlei e de găsit la Murano Museo, pe Fondamenta Giustinian 8.Orarul de funcţionare: aprilie – octombrie 10.00-17.00; noiembrie – martie 10.00-16.00 (casa este deschisă cu 30 minute înainte de închidere). Închis: miercuri, 25 decembrie, 1 ianuarie, 1 mai.

Burano este cunoscută pentru casele vopsite în culori vii şi pentru producerea artizanală de dantelă. Explicaţia zugrăvelilor multicolore vine din antichitate pentru delimitarea proprietăţii şi pentru a-i ajuta pe pescari să-şi recunoască casele când se întorceau de la pescuit. Vizitaţi şi Clopotul înclinat şi bucuraţi-vă de liniştea străduţelor, de culorile şi florile ce împodobesc casele. În piaţa bisericii are loc în fiecare miercuri piaţa săptămânală şi piaţa de peşte unde se vinde o mare varietate de peşte tipic lagunei. Pentru a ajunge la Burano trebuie să ajungeţi mai întâi la Murano şi de acolo, mergeţi la pontonul ACTV cu numele “Faro” de unde pleacă Linia LN spre Burano.

Lido de Jesolo  Situată la doar 21 km de Veneţia, în Lido di Jesolo se ajunge doar într-o oră cu autocarul de la Punta Sabbioni. Staţiunea are 15km de plajă cu nisip fin. Plaja este foarte bine îngrijită şi oferă multe facilităţi. Intrarea în mare este lină, fiind ideală şi sigură pentru familiile cu copii. Cazare găsiţi la tot pasul. Atracţia principala e Aqualandia, cel mai bine amenajat şi cotat parc acvatic din Europa, împărţit în 8 zone, toate destinate distracţiei celor mari şi mici deopotrivă . Pentru 27 euro/ zi acces adulţi şi 23 euro/ zi  acces copii,  vă asiguraţi bună dispoziţie, distracţie, sporturi extreme şi jocuri acvatice , de la gimnastică acvatică la bungee jumping. Parcul e deschis din 28 mai până pe 11 septembrie.

Pachete turistice locale

Ofertele turistice locale sunt variate, de la excursii organizate pe Canal Grande până la cele organizate la obiective la alegere. Rezervarea se face dinainte online dacă plecaţi împreună cu prietenii într-un grup mai mare, pe siteuri dedicate, cum ar fi de exemplu: www.city-discovery.com/venice/tour pentru a vă asigura un loc din timp. Vă enumerăm doar câteva, să vă stârnească interesul.

Venetia intr-o zi

Veneţia într-o zi include itinerariul original şi turul cu barca pe Canal Grande. Turul durează 3 ore şi 10 minute cu plecări zilnice la 11.00 şi duminica la 14.30, cu mici variaţii în funcţie de sezon, aşa că interesaţi-vă din timp de programul de funcţionare.
Preţ de două ore veţi trece în revistă toate monumentele importante din Piaţa San Marco până la Podul Rialto, timp în care vi se va povesti în căşti despre Casanova şi Marco Polo. Aveţi pauză de masă şi posibilitatea să umblaţi nestingheriţi până după amiaza, când o barcă cu motor vă va prelua pentru o mică croazieră pe Canalul principal şi pe canalele oraşului, ce vor dezvălui o altă Veneţie.
Orele pentru itinerar sunt 11.10 iar pentru croazieră 14.30 ( noiembrie- martie), 15. 30 (noiembrie), 17.30 (aprilie- octombrie) , cu plecarea de la intrarea Grădinilor Regale din San Marco. Turul include ghid vorbitor de limbă engleză, accesul direct la Basilică, fără a sta la coadă, croaziera unde veţi fi serviţi cu vin Prosecco, căşti pentru turul Canalului Grande şi pentru itinerariul original în cazul grupurilor de peste 15 persoane. Nu aveţi incluse masa, bacişişurile şi micile atenţii oferite ghidului, spre exemplu şi nici cheltuielile personale. Toată distracţia vă costă 53.50 euro  (preţ 2012), fie adult sau copil.
Gondola şi Basilica 
oferă turiştilor amatori posibilitatea să vadă Piaţa San Marco şi să asculte istoria ei, să intre în Basilică fără a mai sta la rând, să facă un tur al clădirilor însemnate, cum ar fi: casa lui Marco Polo, Panteonul Veneţian, Palatele din Campo San Maria Formosa şi să facă un tur cu gondola pe canalele seculare în grupuri de maxim şase persoane. Pe Canal Grande veţi fi conduşi să vedeţi din gondolă, printre altele, Opera LaFenice, Casa şi Muzeul Guggenheims, biserica San Moise, Casa lui Mozart şi Biserica Salute.
Turul include ghid vorbitor de limbă engleză, accesul direct în Bazilică şi fireşte plimbarea cu gondola, dar nu micile atenţii şi masa. Plecarea se face zilnic, tot din San Marco, la orele 11.10, mai puţin duminica, când se pleacă la 13.00, pentru vizita la monumente şi pentru gondolă, la 13.45 (octombrie- martie) şi 15.45 (vara, deci martie-octombrie). Duminica de la 13.00. Cât vă costă, vă întrebaţi? Să tot fie 45,50 euro pentru toată lumea (preţ 2012).

Bazilica aurită este un tur privilegiat în care escortat de un ghid specializat, veţi admira în voie Catedrala de Aur, Pala d’Oro, Comoara, veţi avea accesul direct, trecând înaintea celorlalţi şi veţi putea opta pentru o excursie dus-întors cu o barcă particulară pe insula Murano, pentru a vizita fabrica de sticlă, cu toate secretele sale. De aceste facilităţi vă puteţi bucura cu doar 18 euro persoană (preţ 2012). Copiii au acces gratuit de data aceasta. Ţineţi minte că în sărbătorile religioase nu se poate accede în Bazilică iar excursia se suspendă şi ea în caz de vreme rea, maree sau ceaţă.

Turul insulelor Murano, Burano şi Torcello se face cam în 3 ore şi jumătate, cu o ambarcaţiune motorizată ce vă ia din San Marco şi vă trece prin toată laguna pentru a putea vedea în voie insulele.
Murano e cea mai apropiată şi e faimoasă pentru industria sticlei colorate unice în lume. Aveţi deci ocazia să vizitaţi fabrica de sticlă şi de ce nu, să admiraţi un maestru cum lucrează. Burano este considerată cea mai frumoasă şi mai interesantă, cu casele-i multicolore şi dantelăria lucrată manual. Iar chiar lângă ea, Torcello e o insuliţă cunoscută pentru catedrala spectaculoasă din aur bizantin şi mozaic din piatră. Mergeţi şi pe Puntea Diavolului, un pod străvechi a cărui legendă spune că a fost construit cu ajutorul lui Michiduţă.
Recapitulând: călătoria prin lagună, vizita la Murano, Burano, Torcello, vizitele la fabrica de sticlă şi magazinele de dantele vă costă 20,00 euro de adult, iar pentru cei mai mici de 5 ani,10 euro. Plecările se fac zilnic, la 9.30 şi la 14.30 pe tot parcursul anului.

Ar mai fi de menţionat tururile private cu gondola sau elicopterul, excursiile în Mţii Dolomiţi sau Verona, oraşul Julietei şi al lui Romeo, plimbările cu gondola noaptea sau în galeriile de lux, dar toate au preţuri începând de la 200 de euro şi care urcă  până la 500 de euro. Pentru a nu risca să intraţi în fibrilaţie, vă recomandăm city guide-rile audio la vreo 8 euro bucata, ce vă toarnă în urechi toate informaţiile, datele istorice şi curiozităţile ce v-ar putea măcina prin lipsa răspunsurilor. Aveţi grijă doar să vă luaţi echipament audio adecvat, pentru că nu este inclus.

Vă dorim un sejur de neuitat!

 

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

Un comentariu

  • ovidiu 1 an ago

    frumos si util, iar ca o rugaminte ar fi sa mai actualizati preturile. Multumesc !

Categorie:

Transfer