Informatii utile

Generalitati 

Paris este capitala și cel mai mare oraș al Franţei. Fiind traversat de fluviul Sena, care îl împarte în două insule distincte, oraşul este format din Île Saint-Louis şi Île de la Cité.
Conform recensământului din 2007, orașul propriu-zis (intra muros) are o populație de 2.193.031 de locuitori, iar zona metropolitană are peste 12 milioane de locuitori (12.067.000).

 

Parisul este împărţit în 20 de sectoare (fr. arrondissements) aşezate în formă de spirală, numerotate dinspre interior spre exterior în sensul acelor de ceasornic. Fiecare sector cuprinde mai multe cartiere (fr. quartiers). Parisul este înconjurat de zone suburbane (fr. banlieu) foarte diferite ca aspect: în timp ce spre vest se extind cartierele bogate (La Défense, Boulogne, Neuilly, Saint Cloud, Levallois), la sud şi la nord de Paris se găsesc cartierele sărace ale emigranţilor. Limba oficială este franceza. (aici se pune  harta a districtelor parisiene)

Ora locală este GMT+1, respectiv GMT+2 vara, ceea ce înseamnă o diferenţă de 1 oră în minus faţă de ora României.

Paris – Scurt istoric

Deși au fost gasite rămășițe ale unor așezări neolitice de dinainte de 4500 î.hr, primii locuitori sunt considerați un trib celtic numit parișii, care s-a stabilit pe Ile de la Cite in sec 3 î.Hr. Vânători și pescari, ei au numit orașul Luteția(Lutecia), care înseamnă șantier pe râu, iar tribul își bătea propria monedă de aur. Sub catedrala Notre Dame a fost descoperit un altar păgân.

Romanii i-au învins pe pariși în anul 52 î.Hr și le-au distrus orașul, dar aceștia după ce l-au reconstruit ca centru administrativ, au mai înființat un oraș propriu pe malul stâng. Totuși conducerea romană a slăbit sub atacurile barbarilor. Se spune că în anul 450 rugăciunile unei foste călugărițe, Genoveva, au salvat orașul de invazia lui Atilla, căpetenia hunilor. Ea a devenit sfânta patroană a Parisului. Însă în 476, orașul a fost capturat de franci care au impus crestinarea forțată a locuitorilor și au făcut din Paris capitala noului lor imperiu, Franța. În 751, dinastia Carolingiană a devenit conducătoarea Franței, urmată fiind de Dinastia Burbonilor. Nemaiputând suporta abuzurile monarhiei și prăpastia crescândă între bogați și săraci, în anul 1789, parizienii au luat cu asalt închisoarea Bastilia, stârnindu-se astfel Revoluția Franceză.

Când Parisul și-a revenit după Revoluție, un tânăr general din Corsica, numit Napoleon Bonaparte, a salvat orașul de o revoltă regalistă, apoi purtând victorii strălucite în Italia și Egipt. Acesta s-a încoronat singur Împărat al Franței la Notre Dame în 1804. În 1851, nepotul lui Napoleon, Ludovic-Napoleon, a preluat tronul sub numele de Napoleon III, urmând războiul franco-prusac din 1871 în care Franța a fost învinsă. Ocuparea Franței de către Germania în timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost o perioadă grea pentru Paris, acesta devenind centru al Rezistenței Franceze. Forțele aliate l-au eliberat la 25 august 1944. Exact cu două zile înainte, comandantul german Von Cholititz ignorase ordinul lui Hitler de a da foc orașului.

Se cuvine sa stim…

 Imnul național al Franței este Marsilieza, un imn alert, compus în anul 1792 de un inginer al armatei franceze pe nume Claude Joseph Rouget de Lisle. Numele cântecului provine de la trupele sosite din Marsilia care au jucat un rol important în mișcările de stradă de la Tuileries din timpul Revoluției franceze. Francezii au câteva sărbători naționale la care țin cu strictețe și pe care un potențial vizitator ar trebui să le ia în calcul: 1 Mai – Ziua Muncii, 8 Mai – Ziua Victoriei în Europa, 14 Iulie – Ziua Bastiliei, 15 August –  Adormirea Maicii Domnului, 1 Noiembrie – Ziua Tuturor Sfinților, 11 Noiembrie – Ziua Comemorării. Băncile, firmele, muzeele și majoritatea magazinelor și restaurantelor sunt închise în aceste perioade.

Vremea la Paris

Paris are o clima temperat-oceanică, influenţată de Curentul Nord Atlantic. Temperatura medie anuală este de 15 °C (59 °F), iar în fiecare an minimele se situează în jurul valorii de 7 °C (45 °F). Verile la Paris sunt în general calde şi frumoase, cu menţiunea de rigoare că în ultima perioadă clima a suferit schimbări peste tot în lume). Întrucât o călătorie la Paris se planifică din timp, nu putem avea niciodată siguranţa unui concediu doar „însorit”, căci printre puţinele lucruri pe care nu le putem influenţa se numără starea vremii. Ce putem face în schimb, este să avem cu noi o umbrelă şi să ne pregătim un eventual program de vreme rea. Muzeele se pot vizita nu numai când soarele străluceşte pe cer… În general se poate spune că cea mai potrivită perioadă de vizitat Parisul ar fi din luna mai până în septembrie. Superbele grădini şi parcuri  îi ademenesc pe turişti cu mireasma lor în lunile de primăvară, iar în zilele fierbinţi de vară ele îşi oferă umbra lor plăcută. Aceleaşi parcuri şi grădini îi încântă  pe turişti mai târziu cu nostalgia frunzelor ruginii în zilele frumoase de toamnă timpurie. Nu există un timp anume când să vizitezi Parisul, căci acest oraş îl simţi în propriul tău puls şi-l duci cu tine în gând acasă indiferent de anotimpul în care l-ai vizitat…

Calatorii individuale – cum ajung la Paris?

Cu trenul

Daca alegi să călătoresti către Paris, fie din interiorul continentului european, fie din Marea Britanie, trenul poate fi o bună alternativă serviciilor aeriene.

Europa numără din ce în ce mai multe trenuri de mare viteză numite TGV (fr. Train de Grande Vitesse) în Franţa, care aproape că înjumătăţesc timpul călătoriilor. Trenurile-glonteEurostar unesc staţia londoneză St. Pancras de Gara de Nord pariziană în doar 2 ore si 15 minute. În Paris nu există o gară centrală. În zadar vom căuta o gară care să deservească toate destinaţiile. Parisul are 6 gări, distribuite în jurul centrului.  Fiecare dintre aceste gări este loc de plecare şi sosire pentru anume destinaţii în Franţa respectiv în străinătate. Asta înseamnă că trebuie să ştii cu exactitate la care gară soseşti sau de la care trebuie să pleci, căci fiecare gară deserveşte de cele mai multe destinaţii distincte.

Paris dispune de următoarele gări:

Gare du Nord: circulă trenurile TGV, Eurostar, Thalys  – face legătura cu nordul Franţei, Marea Britanie, Belgia, Olanda, vestul şi nordul Germaniei. Este aşezată cam la 3 km de centrul Parisului în districtul (arrondissementul) 10. Adresa: 112, rue de Maubeuge 75010 Paris, nu departe de Gare de l’Est. Cu cei 500.000 de călători zilnici, este considerată cea mai mare gară din Paris. Aici opresc atât trenuri naţionale cât şi internaţionale.  Această gară este punct de plecare pentru Thalys  cu destinaţia: Paris – Brussel – Köln -Amsterdam. 6 perechi  de trenuri circulă pe această rută. Durata de călătorie pentru distanţa Paris-Köln este de 3 ore şi 50 de minute. Preţurile se orientează ca şi la zborurile ieftine după cerere şi ofertă.Pasagerii care călătoresc la clasa I, se bucură de un confort deosebit: internet, consum de mancare si bauturi gratuite, la fel ca în avion. Cu Eurostar  se poate ajunge via Brüssel, prin Tunelul din Calea Mânecii la Londra (Staţia Stratford International) în 2 ore şi 15 minute.

Deosebit de important este Biroul de Informaţie din clădirea gării, unde se poate obţine gratuit şi o hartă a Parisului.
Destinaţii importante din Gare du Nord:

 • (Internatţional) Amsterdam, Ashfort, Brüssel, London, Köln
 • Naţional: Arras, Aulnay-sous-Bois, Beauvais, Compiègne, Crépy-en-Valois, Lille, Longueau, Orry-la-Ville-Coye, Picardie, Pontoise, Saint-Denis, Vernon.

Gare de l’Est:  circulă TGV est  –  legătura cu partea de est a Franţei (Champagne-Ardenne, Lothringen,Strasbourg, Alsace), sudul Germaniei (Stuttgard, Frankfurt), nordul Elveţiei (Basel), Luxembourg şi Austria

Adresa: Place du 11 Novembre 1918 (arondissementul/districtul 10), Deschis între orele: 5.30 şi 1.00, Orar căsuţe poştale  6.30 – 23.15 zilnic, Legături cu linii de Metrou: 4, 5, 7, flux de călători: aprox. 100.000 pe zi, ceea ce o clasează pe locul 5. dintre gările Parisului. Ştiaţi că?…în data de 4. octombrie 1883 din Gare de l’Est a pornit primul Orient-Express cu destinaţia la Constantinopol.

Gare de Lyon: TGV  – legătura cu sud-estul şi sudul Franţei, cu Elveţia (Geneva) şi Italia

Gare d’Austerlitz: legătura cu centrul şi sudul Franţei, Spania, Portugalia

Gare Saint-Lazare: legătura cu Normandia (fr. la Normandie)

Gare Montparnasse: circulă TGV – legătura cu vestul şi nordul Spaniei, Bretania (fr. la Bretagne), Aquitaine

Gare de Bercy: circulă auto-trenul şi se face legătura prin tren de noapte cu Italia

Gara TGV din Marne-la-Vallée nu deserveşte propriu-zis Parisul, întrucât pentru a ajunge în capitală trebuie să mai iei trenul RER A . De asemenea mai există o gară TGV la Massy şi la Terminal 2 din aeroportul Roissy Charles de Gaulle (CDG) , de unde ca să ajungi la Paris trebuie să iei RER-ul B.

Telefon informaţii şi rezervări de bilete: din străinătate 08-92-35-35-35, din interiorul Franţei 08-92-35-36-35, zilnic, orele 8:00–20:00.

În funcţie de ruta aleasă, un bilet dus cu plecarea din Paris costă între 30€ şi 80€ (statut 2012)
Atenţie: Staţiile de autobuz, gările şi împrejurimile sunt de regulă frecventate de către hoţi de buzunar, escroci, prostituate şi dependenţi de droguri. Fiţi cu băgare de seamă, în special noaptea.

 La Paris cu avionul

Să zburaţi spre Paris se poate dovedi costisitor. Ca regulă generală, dacă alegeţi să călătoriţi cu avionul, luaţi în considerare varianta de a vă rezerva biletele cu cel puţin 3 luni înainte şi evitaţi perioadele aglomerate turistic .

Paris are două aeroporturi internaţionale majore: Aéroport d’Orly, la 14 km distanţă spre sud faţă de oraş şi Aéroport Roissy-Charles de Gaulle, la 22 km spre nord-est.
O navetă parcurge drumul de 50 până la 75 de minute dintre cele două aeroporturi la interval de aproximativ 30 de minute. Un bilet costă 16€ (2012).

Aeroportul Roissy-Charles de Gaulle este al doilea cel mai aglomerat aeroport din Europa după London Heathrow, cu aproximativ 200.000 de pasageri zilnic. Situat la aproape 24 km nord-est de centrul Parisului, aeroportul Charles de Gaulle oferă transport teran rapid şi sigur către oraş.
Contact:
Charles de Gaullle, tel. 01-48-62-12-12 sau 39-50 valabil doar in Franta; www.paris-cdg.com

O alternativa mai lenta, dar preferata de cei care au frica de avion, este autobuzul. In afara de excursiile organizate, firma Eurolines are regulat ( in functie de sezon, chiar de doua sau trei ori pe saptamana) curse spre Paris. Pretul unui bilet dus-intors poate ajunge la 200 de euro (2012), iar durata calatoriei pana la 40 de ore. Nu este o optiune recomandata in caz ca mergeti singur in calatorie, pentru ca este foarte probabil sa intalniti printre pasageri hoti de buzunar care merg in Vestul Europei pentru a cersi si profita de faptul ca nu exista controale vamale riguroase.

La volan

Dacă intenționați să circulați prin Paris cu mașina trebuie să aveți în vedere unele aspecte legate de limitele de viteză, controale în trafic și alte aspecte legate de trafic. În Paris, limita de viteză pe autostrăzile cu taxă este de 130km/h ( 110km/h atunci când carosabilul este ud), iar pentru autostrăzile fără taxă și șoselele cu benzi duble limita de viteză este de 110 km/h ( 100 km/h cand carosabilul este ud). Limita de viteză pe drumurile naționale este de 90km/h, iar pe drumurile orășenești 50km/h. Totodată șoferii trebuie să aibă în vedere și faptul că se pot confrunta regulat cu controale în trafic, în special cu teste inopinate de alcoolemie. În caz că se defectează mașina în Paris, contactați service-ul auto disponibil non-stop : tel 01 45 31 16 20 , iar pe autostradă puteți folosi telefoanele portocalii pentru a contacta serviciul de reparații.

Transport public

Metroul

Metroul din Paris este un mijloc ieftin și eficient de a vă deplasa. Rețeaua de metrou este ușor de înțeles și trenurile au o frecvenșă bună. Există 300 de stații de metrou pariziene, ceea ce înseamnă că distanța dintre acestea nu este mai mare de 500 m. Liniile sunt numerotate de la 1 la 14 și sunt cunoscute după denumirea stațiilor de la fiecare capăt. Metroul circulă zilnic între orele 5:30 și 00:30, iar în fiecare stație se anunță timpul exact al sosirii. Biletele de metrou pot fi cumpărate câte 10 bucăți ( un carnet), astfel turistul va economisi bani. Fiecare bilet este pentru câte o călătorie, indiferent de câte ori se schimbă ruta și trebuie compostat la intrare și păstrat până la ieșire.

Următoarele linii de Metrou se opresc sub clădirea Gării de Nord (numele Staţiei pentru aceste linii este „Gare du Nord”):

 • Linia 4 (Porte de Clignancourt – Porte d’Orléans) oferă o legătură rapidă şi directă cu Gare de l’Est.
 • Linia 5 (Place d’Italie – Bobigny-Pablo Picasso) oferă la fel o legătură rapidă şi directă cu Gare de l’ Est.

RER este un serviciu suburban rapid, care deservește, de asemenea, și centrul orașului. Există 5 linii : A,B,C,D,E, serviciul fiind disponibil între 5:30 AM și miezul nopții, trenurile ajungând la un interval de 12 minute. În subsolul gării (în gara subterană) opresc următoarele linii RER (fr. Réseau Express Régional – Reţea Regională Rapidă). 

 • RER B (leagă direct Gare du Nord cu Aeroportul Charles de Gaulle (CDG)
 • RER D (legătură rapidă cu Gare de Lyon şi cu Stade de France în Saint Denis). De clădirea gării se leagă şi staţia Magenta aliniei RER E.

 Autobuzele

Iată câteva variante aflate în preajma gării de nord:

 • RATP, 26, 30, 31, 38, 39, 42
 • RATP, 302, 350, OpenTour

Taxiuri

În Paris sunt peste 4700 de taxiuri ce pot fi chemate de oriunde. Prețurile nu sunt exagerate, însă asigurațivă că aparatul de taxat este pornit când ați urcat în mașină. Atenție însă, unii șoferi nu acceptă mai mult de 3 persoane în mașină. Taxiurile percep o suprataxă pentru bagaje, pentru cursele între orele 22 și 6:30 și pentru transporturi către și de la diferite stații sau aeroporturi.

Ambarcatiuni

Batobusul, ambarcațiunea pneumatică ce traversează Sena, vă oferă o modalitate extraordinară de la vedea Parisul. Acesta are opriri la Turnul Eiffel, Musee d Orsay, St-Germain-des-Pres, Notre Dame, Jardin des Plantes , dar și Hotel de Ville, Luvru și Champs Elysees. Hidroautobuzele merg numai din februarie până în septembrie și acortează la fiecare 20-30 de minute. Este recomandat un abonament de o zi dacă vreți să faceți mai multe călătorii, în ideea ecnomisirii și a evitării aglomerației.

Turul orasului

De regulă turiștii cad în capcana obiectivelor turistice, în ideea că aceștia se lasă ușor purtați de val și su tendința de a trece de la un obiectiv turistic la următorul cu mare rapiditate fără a simți cu adevărat spiritul parizian. Pentru a putea descoperi frumusețea acestui minunat oraș, indicat ar fi să colindați și drumurile lăturalnice întrucât ele vor dezvălui parte din farmecul Parisului. Pentru a avea parte de o veritabilă experiență pariziană, preferabil ar fi să se aleagă călătoria cu metroul doar între zonele principale, urmând ca drumurile între cartiere să fie străbătute pe jos. Fiecare district are propriile sale caracteristici: Montmartre și Montparnasse sunt asociate cu artiștii, în timp ce Marais este locuit de mondenii reprezentați ai clasei de mijlo, superbele conace din Faubourg St-Germain au fost preluate de instituții guvernamentale, iat St-Germain des Pres și Quartier Latin sunt destinațiile preferate de intelectuali și studenți. Există și câteva zone etnice colorate: Chinatown, districtul african și cartierul evreiesc din Marais.

Cartierele Île de la Cité si Île St-Louis

Île de la Cité este practic locul de naștere al Parisului. Primii locuitori s-au stabilit aici în anii 300 î.Hr. În Franța, toate distanțele sunt măsurate de la Punctul Zero, care se află lângă Catedrala Notre Dame. Dacă Île de la Cité este invadată de turiști de obicei, Île St-Louis este o micută insulă legată de Île de la Cité printr-un pod şi creează impresia unui loc uitat de vreme. Île St-Loius este o enclavă rezidențială selectă încă din secolul al XVII-lea. Strada principală găzduiește magazine,galerii de artă și restaurante, făcând din această insuliță un loc deosebit pentru relaxare și promenadă. În cadrul acestor cartiere pot fi vizitate următoarele:Catedrala Notre Dame, Saint-Chapelle, Conciergerie, Piața cu Flori, Cripta arheologică, Pont Neuf sau Piața Vert- Galant. Între vizite, turiștii se pot opri pentru cumpărături în câteva din magazinele din preajma obiectivelor turistice precum: L’Épicerie (magazin micuț ce vinde produse gastronomice delicioase), situat pe strada 51 rue St-Loius-en-l’lle, Librăria Ulise situată pe strada 26 rue St-Louis-en-l’lle, apoi Blaspheme ( un magazin stilat de bijuterii create de designeri francezi) situat pe aceeași stradă la numărul 37, apoi, un loc foarte interesant ar fi Alain Carion ( unde veți găsi fragmente de meteoriți, fosile și minerale din care sunt făcute bijuterii extraordinare) pe aceeași stradă la numărul 92 sau de ce nu, pentru gurmanzi și pofticioși Le Ferme Saint Aubin (unde se comercializează branzeturi de toate felurile și dimensiunile). Dacă se apropie ora mesei, recomandate ar fi L’Orangerie, pentru cei mai romantici, Le Vient Bistro, local cu bucate tradiționale, Taverna Henric IV unde se pot servi numai vinuri alese si desigur Les Deux Palais unde meniurile sunt simple, dar de calitate.

Cartierele Beaubourg si Halele

Micul dar cochetul cartier Beaubourg a devenit o atracție turistică importantă după ce aici s-a construit centrul Georges Pompidou, construcție uriașă care constituie nucleul zonei. Anual această zonă atrage mai mulți turiști decât Luvrul sau Turnul Eiffel. Halele au fost timp de 800 de ani piața de mărfuri a Parisului, În pavilioanelelor acoperite cu sticlă se vindeau carne, pește, fructe și legume, Emile Zola numindu-le odinioară „stomacul Parisului”. În 1969 piața a fost demolată și mutată în suburbii pentru a decongestiona traficul. Din păcate, centrul comercial subteran este lipsit de strălucire în zilele noastre, deși mai există răzleț vechi bistrouri si magazine de specialități culinare care au reușit să supraviețuiască timpului reamintind de vechiul specific parizian. În această zonă pot fi vizitate următoarele obiective: Centrul Georges Pompidou, Forumul Halelor, Bursa Comercială, Apărătorul Timpului, Fântâna Inocenților, Muzeul Păpușilor sau Turnul St. Jacques. Totodată zona este căutată și pentru numărul mare de berării faimoase in Paris precum Le Tambour, Au Tappiste, Hall’s Beer Brewary sau Quigley’s Point. Pentru cei care doresc să servească masa, localuri precum Au Pied de Cochon- restaurant deschis non-stop în care specialitatea este carnea de porc, Le Grizzli-bistro tipic anilor 20 unde se servesc pateuri gustoase și charcuterie sauL’Escargot Montorgueil- restaurant cu specific marin își așteaptă clienții cu ușile deschise.

Cartierele Marais si Bastilia

Mulți consideră cartierul Marais cel mai frumos cartier parizian cu case impozante, muzee și străduțe medievale. Inițial, zona era o mlaștină noroioasă, în anul 1605 Henric al VI-lea construind aici Piața Regală. Cât despre Bastilia, deși Piața cu același nume este considerată cea de unde a pornit Revoluția, abia în anul 1990, când arhitecții și designerii au transformat străzile cartierului în locuri atractive, Bastilia a revenit pe harta Parisului în nuanțe pozitive. Principalele atracții ale acestor cartiere sunt:Muzeul Picasso de pe strada 5 rue de Thorigny, Muzeul Cognacq-Jay, situat pe strada 8 rue Elzevir,Piața Vosges, Piața Bastilia, Casa Vistor Hugo situată în 6 pl des Vosges sau Muzeul European al Fotografiei, situat pe strada 5-7 rue de Fourcy. Totodată pasionații de artă își pot clăti privirea la câteva din numeroasele galerii din zonă:Galeria Marian Goodman, replică a New York-ului decorat în stil parizian,Galeria Daniel Templon, galerie de artă modernă sau laGaleria Yvon Lambert unde sunt prezentate expoziții de sculptură, fotografie și alte genuri de artă de la cele convenționale până la cele moderne, contemporane. Cei care doresc să servească masa sunt bineveniți în localuri precum: L”Ambroisie, restaurant rafinat, renumit pentru rețeta unică de tartă cu ciocolată, Le Baron Rouge, acolo unde clienții sunt întâmpinați de o adevărată atmosferă pariziană cu mâncare simplă, dar de calitate sau la Jo Goldenberg, restaurant cu specific evreiesc.

Cartierele Tuileries si Opera

 Aceste două cartiere au fost cândva domenii ale nobililor din familia regală. În apropierea grădinilor Tuileries este situat cel mai mare muzeu din lume, Luvrul, iar în cel de-al doilea cartier se află Opera. Principalele atracții din aceste cartiere sunt: Muzeul Luvru, Piața Concordiei, Muzeul Mondial al Stofelor situat pe strada 107 rue de Rivoli,, Palatul Regal, Opera Națională Garnier, Grădina Tuileries, Muzeul de artă decorativă  sau Piața Madeleine. Cei care doresc să servească masa în oraș în aceste zone, ar putea să o facă în unul din următoarele restaurante: Mimosa, situat pe 44 rue d Argoit, un restaurant cochet care își merită popularitatea datorită calității mâncării și a servirii, Chartier, situat pe 7 rue du Faubourg-Montmartre, un restaurant în care clienții sunt de fiecare dată uimiți de rapiditatea chelnerilor care aleargă de la o masă la alta pentru a duce comenzile, fiind vorba de mâncăruri simple și extrem de ieftine sau, pentru pretențioșii care poftesc la specialități italienești, un loc perfect este Il Cortile situat pe 37 rue Cambon.

Cartierul Champs-Elysées

  Champs Elysées este fără îndoială cea mai cunoscută arteră de circulație din Paris, iar cartierul cu același nume denotă opulență și bogăție fiind totodată și reședința președintelui Franței, al marilor case de modă, a ambasadelor și consulatelor, a hotelurilor de cinci stele și a restaurantelor frecventate de elita franceză și străină. Cartierul începe din piața Concordiei și se termină în piața Charles de Gaulle, cunoscută ca piața L’Etoile (Steaua), datorită celor 12 bulevarde extrem de aglomerate care pleacă din acest punct. Este vorba despre sensul cel mai apropiat de așa numita Cale Triumfală, construită de Napoleon, unde parizienii sărbătoresc evenimente naționale cu parade sau își conduc marile personalități pe ultimul drum. Principalele atracții ale acestui cartier sunt:Arcul de Triumf, Bulevardul Champs Elysées, Grand Palais, situat pe 3 blvd du Général-Eisenhower, Podul Alexandru III, Palatul Elyséesau Muzeul Jacquemart-André care se află pe 158 blvd Haussmann. Cei pasionați de modă își pot face cumpărăturile direct de la sediile renumitelor case de modă internaționale precum: Christian Dior, Chanel, NIna Ricci, Prada, Valentino, MaxMara și multe altele. Cei pe care ora mesei îi prinde în cartierul Champs Elysées pot să se înfrupte din bunătățile pregătite de unul din următoarele restaurante:Alain Ducasse, restaurantul Hotelului Plaza, Le Beuf sut le Toit, situat pe 34 rue de Colisée sau într-un loc mai puțin pretențios însă a cărui produse și servire sunt impecabile, Ladurée situat pe 75 rue de Champs Elysees.

Cartierele Invalizilor si Turnul Eiffel

 Două dintre cele mai frumoase edificii ale Parisului, domul aurit al cartierului invalizilor și celebrul Turn Eiffel domină aceste cartiere. Mare parte a acestei zone a apărut în secolul al XIX-lea, când încă mai exista loc pentru construirea de noi bulevarde și esplanade deosebite ducând spre clădiri impresionante, monumentale. În această zonă există multe dintre ambasade, dar și Parlamentul Franței. Atracțiile principale ale zonei sunt: Turnul Eiffel, Hotelul Invalizilor, Muzeul Armatei, Câmpul lui Marte, Adunarea Naționalăsau Școala Militară. Hotelul Invalizilor găzduiește exponatele Muzeului Armatei printre care se numără Camera lui Napoleon, luncruri care au aparținut lui Napoleon, vechi armuri, picturi murale de secol XVII, steaguri etc. La etajul al II-lea al muzeului există două încăperi destinate Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, privitorul având acces la documente, uniforme, hărți și fotografii ce evocă diverse evenimente din cele două războaie mondiale, adesea cu efect tulburător. În materie de restaurante, nici aceste regiuni nu duc lipsă de opțiuni bune gen: Les Jules Verne, unde indicată ar fi o rezervare din timp, Le Divellec, Vin sur Vin sau Altitude 95.

Cartierele St-Germain, Latin si Luxemburg

Aceasă zonă de pe malul stâng al Senei este probabil cea mai atractivă zonă a Parisului. Cartierul St-Germain-des-Pres, concentrat în jurul celor mai vechi biserici din oraș a devenit celebru datorită intelectualilor care au locuit aici în prima jumătate a secolului XX. Deși astăzi este o zonă mai mult turistică, indicată ar fi o plimbare pe străduțele lăturalnice pentru a descoperi multe din secretele orașului.

Numele Cartierului Latin provine de la limba latină vorbită de  studenții de la Sorbona până la Revoluție. Centru Edicațional al Parisului timp de 700 de an, este în continuare populat de mulți studenți, însă acesta a fost populat și de romani în vechile  timpuri, vestigiile din acea zonă fiind expuse la Muzeul Evului Mediu. Zona graniței sale de vest este aglomeratul bulevard St. Michel, iar spre sud se află liniștitul cartier Luxemburg.

Principalele atracții ale acestor cartiere sunt: Muzeul d’Orsay, Panteonul, Grădina Luxemburg, Cheiul Tournelle, Muzeul Mailloi. Există și locuri frecventate de scriitori precum: La Palette, siuat pe 43 rue de Seine, Les Deux Magots de pe 6 pl st-Germain-des-Pres sau Brasserie Lipp

Cartierul Gradina Botanica

 Cea mai liniștită zonă a Parisului, grădina cu plante medicinalea a fost fondată la începutul secolului al XVII-lea. Lângă grădina Botanică sunt Arenele Lutèce, un amfiteatru roman bine conservat. Strada Mouffetard care coboară spre piața Contrescarpe datează din epoca medievală și a găzduit una din cele mai bune piețe din oraș. Zona este de asemenea reședința unei comunități musulmane aparte, centrate pe Institutul Lumii Arabe și Moscheea Parisului. Principalele atracții ale zonei sunt:Grădina Botanică situată pe 57 rue Cuvier, Muzeul Național de Istorie Naturală, Moscheea din Paris și de ce nu (poate unora li s-ar părea interesant de vizitat) Frabrica de Goblenuri. Grădina Botanică găzduiește la rândul ei câteva atracții deosebite precum: Copacul Dinozaurilor, Cedrul din Liban, copac plantat in 1734, Grădina Alpină, Sophora japoneză, serele în stil Art Deco sau crocodilii din galeria reptilelor. În materie de locuri de servit masa, nici acest cartier nu este mai prejos cu locuri precum Restaurant Marty de pe 20 ave de Gobelins, Chez Paul, de pe 22 rue de la Butte-aux-Cailles, loc nerecomandat vegetarienilor sau Au Coco de Mer, care dispun de o bucătărie picantă din insulele Seychelles.

Cartierul Chaillot

 Chaillot a fost un oraș separat până în secolul al XIX-lea când s-a unit cu Parisul conform planurilor sale urbanistice. S-au construit bulevarde mari și case somptuoase, care în timpul celui de-al doilea imperiu erau localuri de petreceri. Piesa de rezistență este mărețul Palat Chaillot de pe colina cu același nume, aripile din piatră dând spre Grădina Trocadero. De pe această terasă se poate vedea Turnul Eiffel. În spatele palatului se află Grădina Trocadero, fondată în a doua jumătate a secolului ai XIX-lea și inițial numită piața Regelui Romei, titlu dar fiului lui Napoleon. Piața este înconjurată de cafenele cu vedere spre statuia mareșalului Ferdinand Foch, erou al Primului Război Mondial. Multe dintre elegantele clădiri din această zonă găzduiesc și numeroase restaurante, iar spre vest se află zona rezidențială a burgheziei Parisului. Alte atracții ale cartierului Chaillot sunt:Muzeul Vinului, Muzeul Patrimoniului și Arhitecturii, Casa Balzac situată pe 47 rue Raynouard sau Muzeul Național Cuimet de artă Asiatică.

Cartierele Montmartre si Pigalle

 Nume mari precum Picasso sau Apollinaire au influențat dezvoltarea cartierului Montmartre și au fost asociați cu stilul de viață boem de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Există și azi o mulțime de artiști în zonă care realizează tot felul de portrete turiștilor.

După unii, Montmartre vine de la „Muntele Martirilor”, care îl comemorează pe Sf Denise, primul episcop al Parisului decapitat aici de romani in anul 250. Parizienii îl numesc însă ”Butte”, adică deal, fiind cel mai înalt loc din oraș.

Înaintând prin aglomerația pieței principale, mulțimea de turiști urcă dealul pentru a admira priveliștea spre Sacré-Coeur si pentru a descoperi frumusețea cartierului Montmartre dată de străduțele retrase, de piețe și terase. Sub deal se află cartierul Pigalle, cândva locul sălilor de dans și al cabaretelor. Principalele atracții ale acestor zone sunt: Catedrala Sacre Coeur, Muzeul Montmartre, Piața Tertre, Moulin Rouge sau Piața Abbesses.

Printre pictorii care au trăit în Montmartre se numără Pablo Picasso, Salvador Dali, Vincent can Gogh, Pierre-Auguste Renoir, Edouard Manet, Maurice Utrillo, Raoul Dufy sau Edgar Degas.

Obiective turistice pariziene 

Orașul Paris este poate cel mai bogat oraș din punct de vedere al atracțiilor turistice. Fie că este vorba despre muzee celebre, despre bulevarde deosebite, zone „verzi”, catedrale și alte tipuri de instituții, cer este că există suficiente din fiecare categorie pentru a satisface și gusturile celor mai pretențioși turiști. Indiferent de interesele acestora, este imposibil ca preferințele lor să nu se muleze cumva pe câteva din obiectivele turistice pariziene. Există desigur clasicele obiective turistice cu care oricine este familiar, obiective considerate de unii clișeu, dar totodată există micile „plăceri” ascunse despre care nu au auzit mulți dintre cei care se hotărăsc să viziteze Parisul.

Centrul Georges Pompidou

Cu peste 25000 de vizitatori zilnic, Centre Georges Pompidou este astăzi una din principalele atracții ale parisului. Cu toate acestea, în momentul construcției sale, în apropierea zonei istorice Marais, faimoasă pentru eleganța arhitecturii, i-a șocat pe francezi. Acest concept revoluționar de „casă culturală pentru toți”, cu un plan deschis, a reușit să readucă la viață districtul. Centrul a fost renovat, cu această ocazie principala sa atracție, Musée National d’art Moderne, la care se ajunge urcând pe o scară rulantă exterioară a câștigat spații de expunere noi. Muzeul este dedicat curentelor artistice principale din secolul XX, începând cu anul 1905. Foarte bine reprezentate sunt fovismul ( Dufy,Derain, Matisse), cubismul (Braque, Picasso, Leger), dadaismul, suprearealismul ( Dali, Miro), expresionismul (Soutine, Kirchner, Modigliani, Chagall), diferite forme de artă abstractă (Kandisky, Klee, Poliakoff, Dubuffet) și pictura americană ante-1960. Etajul 4 găzduiește colecții de artă contemporană cuprinzând opere ale unor reprezentanți neorealiști precum Arman sau César, Pop Art, a artei minimaliste (Sol, Lewitt, Buren) și ai monocromismului reprezentat de Klein și Manzoni. Centrul Georges Pompidou găzduiește și o librărie, Institutul pentru Cercetări Acustice și Muzicale, Centrul pentru Creație Industrială, o mare sală de expoziții, un atelier destinat copiilor și o reconstituire a atelierului lui Constantin Brâncuși. Centrul Pompidou poate fi găsit în Place Georges-Pompidou și are următorul program de vizitare: Miercuri-Luni, Muzeul și expozițiile de artă modernă: 11.00- 21.00, Librăria, în timpul săptămânii: 12.00-22.00, în weekend: 11.00- 22.00, iar Atelierul Brâncuși este deschis între orele 14.00 și 18.00. Accesul este gratuit, iar turiștilor li se pot pune la dispoziție ghiduri audio în timpul vizitării centrului, totodată aceștia având acces la bancomate și magazine.

La Grande Arche de la Defénse

Din vârf (110m), unde se poate ajunge cu liftul exterior, se deschide o priveliște uimitoare către unul din bulevardele care duc spre Arcul de Triumf și chiar mai departe, către Obeliscul din Place de la Concorde și către Louvre, în continuarea magnificului drum conceput de Le Nôtre. Arcul a fost inaugurat în anul 1989 pentru a sărbători bicentenarul Revoluției Franceze. Simplitatea liniilor arhitecturale și texturile materialelor folosite nu fac decât să evidențieze stilul contemporan, iar dimensiunile sale impresionante îl proclamă drept o minune a arhitecturii moderne. Arhitectul danez Otto von Spreckelsen a contruit un perfect cub de beton, îmbrăcat în sticlă și în marmură de Carrara.

Arcul veghează asupra unei zone foarte mari, cunoscută sub denumirea de Le Parvis, decorată cu sculpturi colorate, flancată de o clădire remarcabilă: CNIT ( Centrul pentru Noi Industrii și Tehnologii), construită în formă de scoică răsturnată, care servește drept centru pentru conferințe, dar este de asemenea un minunat loc de întalnire pentru oamenii de afaceri. Există câteva cafenele prin preajmă și o reprezentanță FNAC, echivalentul francez al magazinelor Virgin, unde există o colecție impresionanșă de CD-uri pentru toate gusturile. Vis-a-vis de găsește un mare centru comercial Les Quatre Temps, care vă oferă unele dintre cele mai bune oferte din Paris, principala atracție a acestui centru comercial fiind impresionantul hypermarket Auchan. În imediata apropiere a impresionantului monument și la câțiva pași de ieșirea din centrul comercial Les Quatre Temps se află un cochet restaurant cu specific Românesc acolo unde oaspeții sunt primiți cu voie bună și preparate tradiționale românești pregătite cu dragoste și îndemânare. Arhitectura clădirilor din preajmă este impresionantă prin stilul ei unic, materialele predominante fiind sticla și diverse mase plastice extrem de colorate.

Luvrul

În ceea ce privește Palatul Luvru, săpăturile arheologice făcute în anul 1977 sub Cour Carrée au dus la descoperirea castelului originar construit în anul 1200 de către regele Phillippe-Auguste. Acesta a funcționat ca fortăreață până în momentul în care a fost dărâmat din temelii pentru a face loc unui palat renascentist. Conturul acestui Luvru medieval, incluzand temelia fortăreței, digul și zidurile exterioare, pornește de la Sala Principală, sub piramida de sticlă. Primul palat construit de Pierre Lescot în stil renascentist italian a fost mărit în jurul porțiunii Cour Carrée, dar și de-a lungul Senei în următorii 200 de ani. Se spune că Moliere a oferit curții regale diferite reprezentații în superba Salle de Cariatides, sală în care acum sunt expuse antichități greci și romane. Ludovic al XIV-lea a închis Cour Carrée cu o colonadă impunătoare care dă spre St Germain l Auxerrois. La puțin timp după ce a efectuat aceste modificări, regele s-a mutat la Versailles, iar palatul a fost neglijat de familia și curtea regală. Noi mofificări au fost aduse de Napoleon, care a construit mare parte din aripa stângă a Luvrului și a ridicat minunatul Arc de Triomphe du Caroussel. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Napoleon al III-lea a terminat construcția aripii dinspre rue de Rivoli. 

Înființarea Muzeului Luvru din anul 1793 a venit ca o adevărată încântare pentru iubitorii de artă. Acesta a fost conceput inițial pentru a găzdui colecțiile de artă ale familiilor regale, care după un timp au devenit atât de numeroase încât nu mai exista spațiu pentru depozitarea lor. Acest aspect l-a determinat pe președintele Mitterrand să demareze o vastă acțiune de renovare pentru a extinde muzeul în tot Luvrul. Acest proiect a fost denumit „Marele Luvru”, urmând să se construiască o uriașă sală de intrare sub o uluitoare piramidă din sticlă, concepută de Ieoh Ming Peï. Prin această piramidă se face accesul către cele trei zone ale muzeului: Sully, Denon și Richelieu.

Colecțiile sunt împărțite pe 8 departamente

 • Antichități egiptene, printre care un Sfinx din Tanis, din granit roz
 • Departamentul de Antichități Orientale a cărui piesă de rezistență sunt taurii înaripați
 • Departamentul de Antichități Grecești, Etrusce și Romane care adăpostește numeroase capodopere precum Venus din Milo sau Victoria Înaripată
 • Colecțiile de pictură ce includ selecții deosebite ale școlii franceze, italiene, olandeze și spaniole
 • Sculptura franceză, reprezentată de marii Jean Goujon, Houdon sau Pradier
 • Objets d’art sunt expuse în aripa Ruchelieu
 • Departamentul de Artă Grafică ce găzduiește desene, schițe și opere în acuarelă. Nou creatul departament de Artă Islamică se va dezvolta în câțiva ani alături de celelalte colecții mai vechi cum sunt cele africane, asiatice sau americane.

 Contrastul dintre cele două stiluri arhitectonice ale Luvrului este izbitor. Strălucirea sticlei din care este construită piramida face notă discordantă cu arhitectura renascentistă a palatului simbolizând trecerea muzeului în secolul XX. Taxa de vizitare este moderată până la ora 15, redusă după ora 15, iar prima duminică a lunii, intrarea este Gratuită. Biletele pot fi cumpărate și online de pe site-ul oficial al muzeului Luvru pentru a evita aglomerația și cozile interminabile. Este bine de știut că la intrarea în piramida de sticlă se efectuează o scanare a bagajelor, turiștilor permițându-li-se accesul doar cu un bagaj mic. Ghidurile audio și hărțile complexului sunt disponibile într-o largă varietate de limbi, muzeul dispunând și de numeroase magazine de suveniruri.

Notre Dame

La începutul secolului al XII-lea, Episcopul de Paris, Maurice de Sully, a început construcția catedralei, lucrările urmând să dureze 200 de ani. Unul dintre arhitecții implicați a fost Pierre de Montreuil care a construit de asemenea și Sainte Chapelle din apropiere. Catedrala se înalță pe Ile de la Cite, fiind inima Franței atât din punct de vedere geografic cât și spiritual. Cu timpul, catedrala a rămas fără catapeteasmă și câteva dintre vitraliile originale. Statuile sale au fost distruse în timpul Revoluției deoarece Comuna de la Paris a considerat ca acestea se aseamănă cu regii Franței.

Totodată, catedrala și-a pierdut toate clopotele inițiale, cu excepția unuia- gros bourdon, cunoscut sub numele de Emmanuel, care poate fi auzit cu ocazii de importanță națională. În secolul al XIX-lea, catedrala a fost restaurată de faimosul arhitect Viollet-le-Duc. Din piața mare din fața catedralei puteți admira proporțiile armonioase și simetria perfectă a fațadei. Pe porticurile bogat decorate sunt amplasate statuile regilor din Iudeea, restaurate de Viollet-le-Duc. Deasupra rozetei centrale de sticlă o colonadă unește frumoasele turnuri gemene. Dacă urcați cele 387 de trepte, Turunul de Sud va dezvălui o proveliște deosebită. Capelele laterale sunt decorate cu picturi, sculpturi și numeroase monumente funerare. Fosta sacristie, amplasată în partea deaptă a altarului, găzduiește Trezoreria Catedralei, în care se păstrează un fragment din Sfânta Cruce. Toate aceste elemente deosebite, alcătuiesc poate cea mai frumoasă capodoperă a stilului gothic construită vreodată.

 Catedrala Notre Dame poate vizitată zilnic între orele 8:00 și 18:45 deși este închisă cu ocazia unor sărbători religioase. Trezoreria are program cu publicul între orele 9:00 și 11:30; 13 și 17:30, dar este închisă Duminica, Turnurile (în perioada Aprilie – Septembrie) sunt deshise publicului în intervalul orar 9:30 – 19:30 (9:30 -11.00 Sâmbăta și Duminica), iar în perioada Octombrie Martie între orele 10:30 și 17:30. Catedrala poate fi vizitată gratuit, iar Trezoreria și Turnurile pentru o sumă modică. Totodată, turiștii își pot achiziționa tot felul de obiecte suvenir de la catedrală, atracția principală fiind cele două automate de monede care pentru 2 euro va creează o monedă personalizată, supradimensionată cu diverse însemne reprezentative pentru Paris.

Muzeul Orsay

Cândva una din principalele gări de cale ferată, Muzeul Orsay a fost transformat cu succes într-unul din cele mai importante trei muzee de artă din Paris. Construită în anul 1900, Gare d’Orsay a fost salvată de la demolare, grație îndrăznețului proiect de a o transforma într-un muzeu dedicat tuturor formelor de artă din 1848 până în 1914- un fel de verigă cronologică între Luvru și Muzeul Național de Artă Modernă. Așadar, Muzeul Orsay a fost inaugurat de președintele Franţei pe atunci, Mitterand în anul 1986.

Sala principală, ceasul gării, a fost păstrată tocmai pentru a da ideea de unitate între pictură, sculptură, arhitectură, design, fotografie și cinematografie. Colecțiile sunt dispuse pe trei niveluri:

 • La nivelul Inferior sunt prezentate lucrări din anii 1848 până în 1880; mici rânduri de trepte urcă din culoarul principal către diferite zone de expunere unde sunt amplasate sculpturile principale. Pe fiecare latură sunt prezentate colecții cuprinzătoare de pictură din aceeași perioadă- lucrări semnate de Ingres, Delacroix, Cort, Coubert și maeștrii realiști.
 • La nivelul Superior se află renumitele colecții impresioniste și post-impresioniste, fără discuție principalele atracții ale muzeului. Aici se pot viziona capodopere semnate de : Manet, Degas, Sisley, Renoir, Monet, Cezzane, Van Gogh, Gauguin, Matisse, Toulouse Lautrec și mulți alții
 • Nivelul Intermediar este dedicat perioadei 1870-1914  și include  tablouri ale pictorilor formați la școala de la Nabis, precum și o colecție cuprinzătoare a curentului Art Nouveau.

Muzeul Orsay poate fi vizitat la adresa 62 rue de Lille de Marți până Sâmbătă între orele 10:00 și 18:00, Duminică între orele 9:00 și 18:00, cu excepția faptului că Luni 1 Ianuarie, 1 Mai și 25 Decembrie este închis. Tariful de vizitare este moderat și la fel ca în cazul muzeului Luvru, în prima Duminică a fiecărei luni, accesul este gratuit. Este bine de știut că vizitatorii pot avea acces și la o cafenea și la un restaurant unde pot lua masa sau se pot odihni după un lung tur de muzeu.

Turnul Eiffel

Cu toate că cel mai frumos simbol al Parisului străjuiește deasupra orașului de mai bine de o sută de ani, acesta încă reușește să fure atenția oricărui turist. Turnul Eiffel a fost construit de inginerul Gustave Eiffel ca atracție temporară pentru Expoziția Universală din 1889. Cu o înălțime de 300 de metri, turnul, pe atunci cea mai înală clădire din lume a avut parte de un succes fulminant. Silueta sa fusiformă a devenit imediat renumită în întreaga lume, cu toate acestea, turnul a fost pe punctul de a fi dărâmat în 1909 atunci când contractul de concesionare a terenului a expirat, totuși a fost salvat datorită antenelor radio și TV amplasate pe el cărora li s-au adăugat anterior şi o stație meteorologică, fapt pentru care i s-au mai adăugat 20 de metri.

 Cadrul de fier cântărește 7000 de tone, dar presiunea pe care o exercită asupra solului este de doar 4 kg/cm3, iar 40 de tone de vopsea se folosesc o dată la 7 ani pentru a-i menține culoarea. La aniversarea de 100 de ani, turnul a fost renovat și i s-au instalat lumini cu halogen. 

 Există trei niveluri accesibile cu liftul, deși primele două pot fi parcurse pe scări. La primul nivel (57 de metri deasupra solului) se află un restaurant tip braserie/ patiserie, un magazin de suveniruri și un oficiu poștal de unde scrisorile sunt trimise cu marca „Paris Tour Eiffel”. Cel de-al doilea nivel (115 metri deasupra solului) oferă priveliști minunate asupra Parisului. Aici sunt situate mai multe buticuri și un restaurant denumit Jules Verne. Totuși pentru o panoramă corespunzătoare asupra Parisului, recomandat este al III-lae nivel ( 276 metri deasupra solului). Aici sunt expuse reconstituiri ale studiilor lui Gustave Eiffel și machete panoramice care prezintă imagini la 360 de grade ale Parisului și ale reperelor sale.

 Turnul Eiffel este situat pe Champ de Mars și poate fi vizitat zilnic între 9:30 – 23:00 (scările până la ora 18:00), iar taxa pentru primele două etaje este acceptabilă, iar pentru etajul al III-lea este chiar destul de scumpă. Este bine de știut că în cazul în care turnul se vizitează în grup, o rezervare este necesară pentru a evita cozile interminabile. Din păcate cozile sunt enorme și așteptarea este lungă, însă atunci când aceasta a luat sfârșit și ați ajuns la primul nivel, veți putea observa lungimea reală a cozilor chiar de deasupra acestora. Chiar dacă așteptarea s-a sfârșit pentru a ajunge la primul nivel, fluxul mare de turiști face ca în dreptul lifturilor să se formeze din nou cozi foarte mari. Bine de știut este că de regulă, turiștii nu prea preferă urcatul pe scări. Totodată cozi foarte mari se formează și în locurile cu mâncare, mai ales atunci când mirosurile de croissant proaspăt învăluie încăperea. Unii ar putea considera aglomerația din buticuri enervantă. Din acest motiv trebuie luat în calcul faptul că numărul acestora nu este mare, iar suprafața lor este extrem de mică, fiind vorba de buticuri mixte din care se pot cumpăra numeroase lucruri de la textile la specialități de muștar, dar la supra-preț/

Parcul La Villette

Amplasat exact pe boulevard périphérique, între Porte de la Villette și Porte de Pantin, Parc de la Villette se întinde pe  suprafață de 30 de hectare, pe locul fostelor abatoare ale Parisului. Acest parc ultramodern include două complexe culturale- unul dedicat științei și unul dedicat muzicii, zone pentru copii și grădini tematice în care sunt risipite statuete de metal roșu. O lungă alee acoperită asigură legătura între clădirile principale.

Cité des Sciences et de l’industrie  Fosta sală de licitații a abatorului a fost transformată într-un vast complex științific, înconjurat de apă, în care publicul este atât spectator cât și actor. Explora este o expozitie permanentă având la bază teme legate de pământ și univers, viață, limbaj și comunicare, întrebuințarea resurselor naturale și dezvoltarea tehnologică și industrială. Cité des Enfants este o lume interactivă fascinantă destinată copiilor între 3 și 12 ani. De asemenea, aici se află un planetariu, un acvariu. un cinematograf tridimensional, o librărie multimedia, un centru de cercetări, un submarin, o cabină de simulare (Cinaxe), în care spectatorii pot trăi pe viu acțiunea unui film și la Géode, o sferă uriașă dotată cu un ecran semisferic care prezintă filme cu subiecte științifice.

Cité de la Musique  Centrul Cité de la Musique este reprezentat de scuarul mare din fața Grande Halle, unde se țin concerte și expoziții. Pe partea stângă a scuarului se găsește noul conservator de muzică și dans; clădirea tridimensională de pe partea dreaptă găzduiește sălile de concerte și un muzeu, Musée de la Musique.

La Villette este situat pe Cité des Sciences et de l’industrie, parc de la Villette, 30 avenue Corentin Cariou și poate vizitat de Marți până Sâmbătă între orele 10.00 și 18.00, Duminica între orele 10.00 și 19.00 exceptie făcând datele de 1 Mai și 25 Decembrie când centrul este închis. Taxa de intrare în Cité des Sciences este scumpă de regulă, la Cité de Musique intrarea este gratuită, iar taxa pentru vizitarea muzeului este destul de ieftină.

Parisul intr-o singura zi

Începe ziua la Turnul Eiffel la ora deschiderii (9 sau 9:30 în funcție de sezon) pentru a evita cozile lungi. Mergi până în vârf doar dacă vremea este bună, altfel renunță la acest aspect decât dacă ești pasionat de arhitectură sau inginerie. Mai departe, mergi la Arcul de Triumf porind din stația „Bir Hakeim” cu linia 6 spre stația „Charles de Gaulle Etoile”. Va fi o plimbare de 10 minute de Turnul Eiffel de-a lungul Senei. Cu Arcul de Triumf nu ai ce pierde prea multă vreme, așa că de acolo plimbă-te pe Champs Elysees până unde vrei, iar apoi să mergi cu metroul până la una din stațiile din apropiere.Vei vedea Concorde și Luvrul de la distanță, vei putea admira Hotel de Ville și vei putea vizita Notre Dame. La ora prânzului,  mergi cu metroul (linia 4 spre Odeon) până la Marche Mabillon, unde există numeroase opțiuni und se poate lua masa, incluzând „Les Charpentiers”. După ce te-ai odihnit putin, plimbă-te în jurul „St Germain des Pres„, mergând înapoi de-a lungul Senei și trecând pe „Pont des Arts”. De obicei podul este destul de aglomerat, dar de aici poți admira priveliștea deosebită, vizualizând toate monumentele importante ale Parisului. Mergi mai departe de-a lungul Senei până la „Pont Alexandre III”, pentru a admira diferitele puncte de interes din preajmă (Grand and Petit Palais, Dome des Invalides din afară, iar de aici ia metroul spre Abbesse (linia 12) , fie din Concorde sau din Champs-Elysees Clemenceau. Mergi spre Sacre Coeur (fii pregătit pentru o pantă abruptă și multe scări de urcat), și ia cina lângă Abbesses, la oricare cafenea din preajmă. Încheie ziua la  „Divan du Monde” unde vei găsi muzica live de bună calitate și prețuri pentru toate buzunarele. Nu-ti fie frică de atmosfera destul de întunecată, doar bucura-te de ocazia de a te plimba seara prin orașul iubirii. 

Parisul in doua zile

Chiar dacă este bine cunoscut faptul că Parisul abundă de obiective turistice, cea mai mare parte a acestora pot fi vizitate în două zile, cu condiţia să vă organizaţi bine timpul şi să vă planificaţi excursia dinainte. Partea bună este că majoritatea locurilor istorice de văzut se află în centrul vechi al oraşului. Distanţele între obiective pot fi parcurse atât pe jos, cât şi cu metroul, care este foarte bine organizat şi asigură accesul către toate obiectivele turistice.

Plimbarea pe jos este mai frumoasă şi vă oferă ocazia să gustaţi din plin atmosfera pariziană. Însă este destul de obositor şi trebuie să aveţi rezistenţă pentru a merge ore în şir.

Ce e de vizitat ?

Prima zi poate începe la cimitirul Montparnasse, situat lângă turnul Montparnasse, unde se află mormintele lui Emil Cioran şi Constantin Brâncuşi. Aproape de cimitir se află Jardin du Luxembourg, cel mai mare parc din Paris, amenajat pe o suprafaţă de peste 22 hectare. Apoi vă puteţi îndrepta spre Ile-de-la-Cite, pentru a admira cunoscuta catedrală gotică Notre Dame de Paris, cu ale sale vitralii impresionante. Lângă catedrală este situat vechiul palat şi închisoare La Conciergerie (intrare 8 euro/persoană/2012). Acolo veţi vizita celulele închisorii, printre acestea şi cea a Mariei-Antoaneta, ultima regină a Franţei, ghilotinată la Revoluţia Franceză. În apropiere de Ile-de-la- Cite se află frumoasa Place de Vosges, care nu trebuie ratată. Având în vedere timpul scurt, nu aveţi timp să vedeţi Muzeul Luvru decât din exterior.

În cea de-a doua zi, nu trebuie să rataţi vestitul cartierul Montmartre, cu impunătoarea catedrală Sacré-Coeur. Place du Tertre vă va rămâne în amintire ca o piaţă plină de pictori. Aceste locuri i-au inspirat pe marii artişti precum Claude Monet, Van Gogh sau Salvador Dali. De acolo puteţi vizita vestitul Moulin Rouge, în cartierul Pigalle, unde veţi găsi un şir de sex-shopuri, cluburi şi chiar Muzeul Erotismului. Apoi vă puteţi îndrepta cu metroul către Turnul Eiffel (13 euro pentru a urca în vârf / preţ 2012), apoi către Trocadero, de unde aveţi o privelişte minunată către Turnul Eiffel. Vă mai rămâne Arcul de Triumf (tarif de vizitare 2012: 9 euro) şi o plimbare pe vestitul Bulevard Champs-Elysées, până în capătul celălalt, la Obelisc.

 Personalitati ale Parisului

Molière. Fiu al unui tapițer stabilit lângă Les Halles, Molière a renunțat la o carieră promițătoare în avocatură pentru a deveni actor. Primele sale încercări de a conduce prima companie teatrală s-au încheiat dezastruos, acesta fiind încarcerat. Cu toate acestea, perseverența lui a dus ca într-un final, în 1659 succesul să se arate odată cu Les Precieuses ridicules, prima dintre comediile sale incisive, în care satiriza natura umană, în general, și societatea franceză, în particular. A lucrat și a trăit lângă Palais Royal, unde se află acum Comedie Française.

Andre Le Notre a fost faimosul peisagist al lui Ludovic al XVI-lea (Regele Soare). Acesta a conceput grădinile în linii arhitecturale, demonstrând un fler excepțional pentru proporțiile armonioase. Nu numai că a realizat magnificele parcuri de la Vaux-le-Vicomte și Versailles, dar și-a lăsat amprenta și asupra Parisului, redecorând Jardin des Tuileries și creând mărețul bulevard ce duce către Arc de Triomphe, Champs-Elysées.

Baronul Haussmann. În a II-a jumătate a secolului al XIX-lea, planurile urbanistice mărețe ale baronului Haussmann au transformat Parisul dintr-un oraș medieval murdar, într-un oraș spațios și modern. Zona Ile de la Cite a suferit transformări majore, care pot părea impresionante chiar și în ziua de azi. Au fost trasate câteva artere largi atât pe cheiul drept, cât și pe cel stâng, a fost creată Place de l’Etoile, cu cele 12 bulevarde radiale ale sale și desigur au fost amenajate spații verzi în centrul Parisului.

Jacques Chirac a fost primarul Parisului din anul 1977 până în anul 1995. În această perioadă, el a continuat munca faimoșilor săi predecesori, vizând curățarea sistematică a monumentelor și restaurarea pe porțiuni a bulevardului Champs-Elysées pentru a-l putea aduce din nou la splendoarea sa originală. Chirac a demisionat din funcția sa de primar atunci când a fost ales președinte al Franței.

Gastronomie

Tradiționalul mic dejun francez care constă în pâine, unt, gem și cafe au lait ( cafea cu lapte) a cedat locul cerealelor cu lapte, cafelei, ceaiului sau ciocolatei calde. Obișnuitele croissante sunt acum doar bucurii de sfârșit de săptămână atunci când oamenii iau micul dejun en famille.     Parizienilor le place să se aprovizioneze  din piețele stradale de unde pot cumpăra legume, fructe proaspete sau brânzeturi, pește şi carne. Un produs tradițional foarte căutat este baguette, acea pâine ușoară și crocantă care la Paris are un farmec deosebit, căruia i se adauga un gust cu totul special față de alte regiuni. Marche Richard-Lenoir este o vestită piață care în fiecare joi și duminică se întinde pe bulevardul care desparte Marais de Bastilia. Momentul ideal de făcut cumpărături este duminica, când localurile se asociază și pregătesc o listă comună de bucate : pește, carne, brânză, mâncăruri nord-africane.

Masa in oras

Una din cele mai populare forme de divertisment în Paris este servirea mesei în oraș deoarece socializarea este la fel de importantă ca și hrana în sine. Vinerea și Sâmbăta seara restaurantele sunt foarte aglomerate deși familiile cu copii obișnuiesc să ia masa în oraș duminică la ora prânzului. Bucătăria pariziană include specialități regionale tradiționale, deși mai nou se preferă mâncăruri mai ușoare. Preparatele tipic pariziene sunt: soupe a l„oignon gratinee (supă de ceapă gratinată) și pieds de cochon (picioare de porc la grătar). Stridiile în special, dar și celelalte fructe de mare sunt foarte cautate și apreciate în Paris. Vinul trebuie, în mod obligatoriu să însoțească o masă delicioasă.

Cultura si distractie

Opera Nationala Garnier din Paris și-a reintrat în drepturi după ce teatrul îi luase pentru un timp locul. Pe marea ei scenă încap 450 de artiști, iar clădirea este un exemplu de opulență arhitectonică, completată de scări monumentale, oglinzi și marmură. Proiectată de Charles Garnier pentru Napoleon III, clădirea seamănă cu un uriaș tort de nuntă. Opera este deschisă zilnic între orele 10 și 17:30 (cu câteva excepții în Decembrie) şi se poate vizita contra cost.

Folies- Bergeres.  Emblemă a cabaretului parizian, Flolies-Bergeres a fost inițial o simplă trupă de dansatori care țopăiau pe scenă. Astăzi, spectacolele muzicale au revenit la vremurile nostalgice de altădată când Maurice Chevalier și Josephine Baker umpleau sălile.

Comedie Francaise. Acesta este cel mai vechi teatru din Paris. A fost înființat în 1680, rămânând încă singurul care își are propria trupă de actori care interpretează piese clasice și moderne în limba franceză, piese precum cele ale lui Moliere sau ale lui Tom Stoppard. Clădirea actuală datează din secolul al XVIII-lea, iar lângă casa de bilete , cu 45 de minute înainte de ridicarea cortinei se deschide o casă specială de bilete cu preț redus pentru persoanele sub 27 de ani. Comedie Francaise se află în Paris pe strada 2 Rue de Richelieu.

Teatrul Chatelet. Cea mai mare scenă de spectacole din Paris și a 4-a ca auditoriu, a fost contruită in 1862 și a fost renovată recent. Repertoriul include balet, operă și operetă. Duminică dimineața sunt prezentate spectacole de muzică de cameră.

Cluburi de Jazz

L’arbuci. Un club cu tradiție și bună reputație în cartierul St. Germain ce atrage atât parizienii amatori de jazz, cât și turiștii curioși. Renumită este braseria de la etajul doi al clădirii în timp ce subsolul este cel care găzduiește un program de jazz stil Dixie de modă veche. Împătimiții de muzică de calitate sau pur și simplu cei care vor să se relaxeze într-o atmosferă desprinsă din vremurile vechi sunt așteptați pe strada 25 Rue de Buci.

Au Duc des Lombards.Deși majoritatea cluburilor de jazz se găsesc pe malul stâng, acest club, cu lambriuri și scaune deosebite căptușite cu catifea este situat pe malul drept al Senei în cartierul Halelor. Un poster care acoperă pereții prezintă vedetele jazzului care au avut ocazia să își încânte publicul aici. Politica clubului este de a-i invita pe cei mai buni artiști de jazz din întreaga lume pentru a cânta cu cântăreții de jazz parizieni. Astfel, clubul își propune să creeze o atmosferă deosebită al cărui punct forte este îmbinarea armonioasă între vechi și nou în materie de muzică jazz. Clubul este situat pe strada 42 Rue de Lombards și îi așteaptă pe toți cei interesați cu ușile larg deschise.

Le Bilboquet.Acest club de jazz din Paris are o istorie proprie. După ce s-a deschis în anul 1947, aici au avut ocazia să cânte muzicieni faimoși precum Miles Davis și Billie Holiday. În zilele noastre, spectatorii pot vedea pe scenă în general talente autohtone, nume care promit în industria aceasta dificilă a muzicii jazz. În afară de clubul jazz vă stau la dispoziţie un restaurant deosebit, dar și un bar care sunt deopotrivă relaxante și elegante. Clubul Le Bilboquet este situat pe strada  13  rue St. Benoít.

Atractii pentru copii

Disneyland

Inițial numit Euro-Disneyland, parcul francez îl imită pe cel american, fiind asociat cu complexul de studiouri Walt Disney. De regulă se formează cozi mari la intrarea în parc așa că recomandat ar fi să veniți mai devreme. Există tot felul de atracții pentru copii, dar care îi încântă deopotrivă și pe adulți. Este imposibil ca turiștii cu copii să rateze acest parc de distracții. Chiar și părinții sceptici sunt plăcut surprinși de realizările tehnologice și  de imaginația care stă în spatele unor atracții ca Pirații din Caraibe și Casa bântuită de stafii. Noile realizări Disney implică interactiv vizitatorii prin filme, demonstrând un profesionalism desăvârșit. Parcul Disneyland se află pe strada Marne-la-Vallee, este deschis între lunile Iunie și August, adică în plin sezon între orele 9 și 23, între lunile Septembrie și Iunie, adică în extrasezon între orele 9 și 20. Pentru cei care doresc să viziteze și studiourile Walt Disney, o pot face în plin sezon între orele 9 și 20 și în extrasezon între orele 9 și 18.

Muzeul Curiozitatilor si Magiei

Copiii sunt încântați de acest muzeu al magiei situat în pivnițele fostei locuințe a marchizului de Sade. Magicienii invocă din oră în oră spiritele folosind iluzii optice, cărți de tarot, implicându-i pentru amuzament și pe spectatori. Exponatele inlcud oglinzi speciale și obiecte care au aparținut marelui magician Houdini ( 1874-1926). Muzeul este situat pe strada 11 Rue St. Paul, este deschis între orele 14-19 Miercuri, Sâmbătă și Duminică, iar vizitatorii sunt nevoiți să achite o taxă de intrare modică.

Parcul de la Villete

Este apreciat de copiii de toate vârstele pentru activiățile sale variate. Orașul Științelor și al Industriei- un muzeu de tehnologie avansată, este cap de afiș fiind una din cele mai îndrăgite atracții ale parcului, în timp ce Orășelul Copiilor este destinat celor mai mici. Vizitatorii rămân impresionați de Agronautica, muzeul naval cu un submarin adevărat, ca și de Orașul Muzicii pentru Copii. Mai mult decât un simplu parc, acest teritoriu din nord-estul orașului a fost creat în 1993 după un proiect futurist. Are dotările specifice parcurilor, cu alei și bănci, dar oferă și distracții moderne. Parcul dispune de un cinematograf hidraulic mobil de 60 de locuri, un cinematograf Omnimax și locuri de joacă pentru copii. Parcul se află pe strada 30 blvd Corentin- Cariou și este deschis între orele 11 și 18:30 de Marți până Duminică.

Oaze de Liniste

Parisul este un oraș compact, foarte popular, ritmul vieții fiind, însă foarte alert. Din fericire, orașul are și zone retrase, pline de farmec și mister, ideale pentru momentele de relaxare după o zi alertă la cumpărături pe bulevardul Haussmann sau o vizită maraton la Luvru. Spațiile verzi ale Parisului acoperă 2000 ha, acestea fiind de toate dimensiunile și formele, de la mica Square du Vert Galant din Íle de la Cité până la impozanta Bois de Boulogne, la periferia orașului. Denumirile acestora variază în funcție de dimensiuni: squares sunt grădinile mici, care ocupă adesea centrul unei piețe precum Square Louis XIII din Place des Vosges, jardins sunt mai mari si deobicei sunt amenajate în stil franțuzesc precum Jardin des Tuileries, parcs sunt amenajate în diverse stiluri: romantice, precum parc Monceau, sau futuriste, precum parc André Citroën. Indiferent dacă doriți să luați o scurtă pauză sau tânjiți după o zi întreagă departe de vacarmul Parisului, ar trebui să găsiți ce căutați în selecția prezentată în continuare.

In centrul orasului

 Square du Vert Galant, acest triunghi verde, amplasat în extremitatea vestică a Ïle de la Cité, oferă trecătorilor o splendidă priveliște asupra Luvrului. Arènes de Lutèce, din inima Cartierului Latin este un loc înconjurat de verdeață unde sunt păstrate ruinele amfiteatrului din vechiul oraș galo-roman. Square Viviani adiecentă micii biserici medievale st. Julien- le- Pauvre, pe cheiul stâng, adăpostește ceva ce unii ar considera extrem de interesant și anume cel mai bătrân copac din Paris. Jardin du Luxembourg este un alt loc deosebit din centrul Parisului, vizitat cu precădere de îndrăgostiți și studenți. Aceștia preferă în mod special zona din jurul Fontaine de Médicis, denumită astfel după Marie de Médicis, cea care a comandat construirea Palatului Luxembourg (astăzi senatul) și a grădinilor acestuia. Jardin du Palais-Royal este o altă  oază de liniște situată în centrul Parisului. Trecând pe sub arcade, către grădină, veți încerca senzația unei călătorii în timp: zgomotul traficului se pierde din fericire, iar privirea se poate delecta cu eleganța și armonia secolului al XVIII-lea.

La Periferie 

Desigur că și la periferia Parisului există astfel de oaze de relazare. De exemplu Parc des Buttes-Chaumont care își încântă trecătorii cu un lac deosebit, o insulă stâncoasă, poduri și cascade spectaculoase. Acesta a fost primul parc amenajat în partea nordică a orașului și atrage și astăzi un număr mare de vizitatori. Parc Andre Citroen– acest parc ultramodern, amplasat in arondismentul 15, face notă discordantă cu parcul Buttes-Chaumont. Acesta îngemănează arhitectura cu natura, experimentând diverse combinașii de culori, metale și apă pentru a crea contraste izbitoare. Bois de Boulogne și Bois de Vincennes sunt amenajate în stilul englezesc al secolului al XIX-lea, au lacuri amenajate artificial, pajiști, zone împădurite, poteci și cărări pentru hipism și ciclism. În Bois de Boulogne există două circuite de curse pentru mașini, precum și câteva cafenele și restaurante, în timp ce în Bois de Vincennes au fost amenajate un circuit de curse, o grădină zoologică și o fermă funcțională deschisă publicului.

Cazare in Paris

Există numeroase locuri de cazare în Paris pentru toate gusturile și buzunarele. În legătură cu acest aspect, grijile nu își au locul în cazul planificării unei excursii la Paris întrucât hoteluri care încearcă să își atragă clienți sunt la tot pasul. Este bine de știut totuși că multe dintre hoteluri practică tarife destul de mari, însă condițiile nu vor lăsa niciodata de dorit. În aceeași măsură și hotelurile ale căror prețuri sunt extrem de mici sunt mereu curate și confortabile.

Hoteluri de Lux

Hôtel de Crillon – situat pe 10 pl de Concorde cu una din cele mai bune poziții din Paris și unul din cele mai bune restaurante, hotelul Crillon se adresează celor care iubesc luxul și confortul. De la intrarea de marmură până la camerele foarte spațioase, hotelul denotă eleganță.

Hôtel Intercontinental – situat pe 3 rue de Castiglione, acest binecunoscut hotel se află într-o clădire din secolul al XIX-lea proiectată de Charles Garnier care s-a ocupat și de construcția Operei. S-a păstrat atmosfera originală, iar camerele nu dezamăgesc niciodată.

Le Meurice – situat pe 228 rue de Rivoli încântă prin decorul său antic somptuos deși nu este unul tocmai original. Hotelul anost de altă dată a fost complet restaurat creându-se camere pentru oaspeți mult mai spațioase, iar lucrările de artă îi dau un aer tradițional.

Hoteluri ieftine

Hôtel Lenox Montparnasse – situat pe 15 rue Delambre este foarte aproape de cartierul Montparnasse și în ciuda prețului camerele sunt curate și moderne. Unele camere sunt mici, dar este bine să încercați să cereți una mai mare, iar dacă sunt sufieciente locuri libere poate veți avea noroc.

Hôtel de Lille – situat pe 8 rue de Pelican este ideal dacă nu vă doriți un hotel central pentru a evita aglomerația și gălăgia. Acest hotel se află la circa 1 minut de Luvru, camerele sunt foarte curate, dar au numai strictul necesar.

Hôtel du Globe – situat pe 15 rue de Quatre Vents este o construcție de secol XVII foarte aproape de grădina Luxembourg. Camerele sunt pline de flori, iar unele au paturi tip baldachin.

Bine de stiut in Paris…

Parisul ca oricare alt oraș din lume nu este lipsit de aspecte negative. Din acest motiv unele măsuri de siguranță sunt bine de luat în seamă. Hoțiile mărunte, în special furtul de portofele  și de genți sunt destul de frecvente în Paris. Fiți atenți la copiii aparent nevoiași care ar putea activa în găști pentru a păcăli turiștii. Este recomandat să raportați orice pierdere sau furt la Police Municipale, iar pe lângă acest aspect nu uitați să vă asigurați mașinile foarte bine, să vă păziți gențile mai ales la metrou sau în zonele turistice aglomerate unde micii infractori sunt mereu prezenți și, dacă este posibil, încercați să păstrați toate bunurile de valoare în seiful hotelului. Serviciul de poliție poate fi accesat cu ușurință formând numărul 17 de la orice telefon.

Toate numerele de telefon din Franța sunt formate din 10 cifre. Toate numerele din Paris încep cu 01 și nu există coduri regionale ci numerele se formează așa cum sunt ele fără nici un prefix. Majoritatea telefoanelor publice folosesc cartele telefonice (telecarte) care pot fi achiziționate la valori de 50 sau 120 de unități din diverse locuri precum magazinele France Telecom, oficii poștale, magazine de tutun și chiar din gări. Este bine de știut că cele din cafenele folosesc monede în loc de cartele. Pentru convorbiri în România, formați 00, apoi 40 care este prefixul țării, urmat de numărul de mobil fără 0-ul inițial sau urmat de prefixul județului fără 0-ul inițial urmat de numărul propriu-zis.

Oficiile poștale pot fi identificate după semnul galben sau maro care indică „La Poste” sau „PTT”. Oficiul poștal central din Paris este situat pe strada Luvru nr 52 și funcționează non-stop.

În ceea ce privește electricitatea, aceasta este furnizată de 220 volți. Prizele acceptă ștechere cu două contacte ( dar din ce în ce mai des sunt întâlnite și cele cu 3 contacte) astfel că preferabil ar fi un adaptor pentru orice eventualitate.

În ceea ce privește asigurarea de sănătate în Paris, este bine de știut că rezidenții țărilor Uniunii Europene pot obține tratament medical în Franța la prețuri reduse pe baza documentației corespunzătoare, deși se recomandă, în continuare, asigurările de sănătate private, care sunt esențiale pentru toți turiștii.

În materie de reduceri, posesorii International Student Identity Card (ISIC) au dreptul la reduceri pentru biletele de intrare în muzee și obiective turistice, la biletele de avion și de feribot, dar și la anumite mese ieftine. Cei cu vârste până în 26 de ani, care nu sunt studenți, dar beneficiază de International Youth Travel Card ( sau GO 25 Card) au aceleași beneficii precum posesorii de carduri ISIC. În ceea ce îi privește pe vârstnici, vizitatorii peste 60 de ani obțin reduceri până la 50% la muzee, transpot public și anumite locuri de divertisment. De aceste reduceri beneficiază posesorii Carte Senior, care poate fi cumpărată de la biroul Abonament din orice gară importantă. Chiar dacă nu aveți cardul este posibil ca reducerea să se aplice numai pe bază de pașaport.

Vă dorim o călătorie de neuitat!

P.S. …pe acest blog veţi găsi şi alte informaţii importante pentru călătorii în multe din oraşele Europei

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

Categorie:

Transfer