Generalităţi (populaţie, climă, relief, capitală, oraşe mari, numere de urgenţă, limbă, particularităţi etc…)

München face parte din categoria oraşelor care trebuie vizitate, odată ce ai păşit pe tărâmurile Germaniei. Lăsând la o parte rezonanţa puternică pe care o are datorită faimosului festival ”Oktoberfest”, München se remarcă prin varietatea culturală, numeroasele puncte de atracţie turistice, arhitectura deosebită şi este totodată o destinaţie de primă clasă pentru gurmanzi. Acestea fiind spuse, vă voi oferi în continuare informaţii utile în cazul în care intenţionaţi să faceţi o vizită în München sau locuiţi deja acolo, precum şi date generale pentru o mai bună cunoaştere a acestei localităţi.

München este capitala landului Bavaria şi este situat în partea de Sud -Est a Germaniei, la nord de Alpii Bavarezi, pe malul râului Isar. Cu o populaţie de aproximativ 1,35 milioane de locuitori şi cu o suprafaţă de 310 kilometri pătraţi, este cel de-al treilea oraş ca mărime şi importanţă, după Berlin şi Hamburg. Economia sa este puternică şi indică faptul că oraşul este în plină ascendenţă, stabilindu-se din ce în ce mai mult ca o forţă pe teritoriul Germaniei.

Informatii utile in München

Înainte de a pleca la drum, încercaţi să alocaţi puţin timp documentării în legătură cu destinaţia aleasă, întrucât o ţara străină se poate dovedi foarte neînţelegătoare cu dumneavoastră atunci când apare o problemă care trebuie rezolvată urgent. Nu este însă vorba numai despre urgenţe, ci despre facilitarea experienţei de turist sau rezident şi de familiarizarea cu oraşul în care urmează să ajungeţi, în cazul de faţă München.

Gari

Pentru început, este necesară o trecere în revistă a gărilor din München, deoarece acestea pot deveni foarte utile atunci când alegeţi să vizitaţi şi alte oraşe. În acelaşi timp, dacă urmează să ajungeţi în München cu trenul, veţi afla astfel în ce parte a oraşului vă aflaţi. Ambele gări au acces uşor la staţiile de transport în comun cu care puteţi ajunge în centru. Puteţi opta pentru tramvai, metrou, autobuz sau pentru trenul regional.

Gara Centrală (Hauptbahnhof München, Bayerstrasse, 80335 München) este la 15 minute de mers pe jos de centrul Marienplatz unde se află şi Primăria. Tramvaiul este chiar în faţa intrării principale a gării, însă aveţi şi alte variante, cum ar fi autobuzul, metroul (liniile 1,2,4,5,6,7,8) sau trenul regional (liniile 1,2,5,6,7,8).
Gara de Est ( Bahnhof München Ost; Orleansplatz 11, 81667 München) face legătura cu Marienplatz prin trenurile regionale S1 şi S8.

Aeroport

Aeroportul Franz – Josef-Strauss  (Nordallee 25, 85356 München) este considerat un adevărat „oras”, având nişte dimensiuni impresionante. Magazinele sunt numeroase, exista spatii pentru fumatori si automate gratis de cafea din partea companiei Lufthansa.
Puteţi pleca sau ajunge la aeroport cu ajutorul autobuzului Lufthansa, care face până în centru 20 de minute. De asemenea, trenurile regionale S1 şi S8 ajung în centru în aceeaşi perioadă de timp. Ele vin în staţie la fiecare 20 de minute, precum şi autobuzul 635.
In ceea ce priveşte locurile de parcare, nu trebuie sa va faceţi griji că nu veţi avea unde să parcaţi maşina, deoarece parcarea aeroportului adăposteşte 4500 de locuri. Puteţi ajunge aici pe autostrada A 92 München – Deggendorf. O călătorie cu taxiul până la aeroport costă în jur de 60 de euro.
Număr de telefon aeroport: 089-975-0.

Birouri de informatii

Odată ce aţi ajuns în capitala bavareză, e bine de ştiut că la Gara Centrală şi la Primărie se găsesc birouri de informaţii pentru turişti. În caz că nu aveţi nimic plănuit, aici puteţi solicita informaţii, hărţi, indicaţii pentru cazare, transport în comun, obiective turistice, locuri de joacă pentru copii, restaurante, etc. Ambele locaţii sunt situate în aşa fel încât turiştii să poată ajunge cu uşurinţă la ele, cu ajutorul transportului în comun.

Biroul de informaţii pentru turişti de la Primăria München: adresa: Marienplatz 2, 80331; Program: Luni -Vineri 10:00- 20:00; Sâmbătă: 10:00-16:00; Duminică şi în vacanţe 10:00- €“ 14:00; inchis: 1, 6 Ianuarie; 1 Mai; 1 Noiembrie; 25, 31 Decembrie.

Biroul de informaţii pentru turişti de la Gara Centrală: adresa: Bahnhofsplatz 2, 80335. Program: Aprilie -Octombrie; Luni -Sâmbătă : 9:00-20:00; Duminică şi pe 26 Decembrie: 10:00 -18:00; 24 Decembrie şi 31 Decembrie: 9:00 -16:00; inchis: 25 Decembrie, 1 Ianuarie.

Numere de urgenta

• Poliţie: 110
• Pompieri: 112
• Serviciul medical de urgenţă: 112
• Transport pacienţi: 089 19222

Mijloace de transport

În ceea ce priveşte transportul, sistemul este foarte bine organizat, atât ca localizare cât şi ca punctualitate. Fie că alegeţi să folosiţi mijloacele de transport în comun, să luaţi un taxi sau să închiriaţi o bibicleta, veţi putea ajunge la destinaţie cu uşurinţă pe parcursul perioadei pe care o petreceţi în München. Atât la Gara Centrală cât şi la staţiile de metrou puteţi solicita hărţi care să vă îndrume. Biletele se pot procura de la puncte de vânzare electronice, unde se plăteşte atât cash cât şi cu cardul.

Biciletelele se pot închiria prin telefon, prin intermediul serviciului “Call a Bike”. La majoritatea staţiilor se găseşte câte un centru “Call a Bike” de unde îţi poţi lua în primire bicicleta rezervată. Bineînţeles, totul se face pe baza unui cod primit la înregistrare. Acelaşi cod se foloseşte şi atunci când vrei să deblochezi bicicleta, în cazul în care ai parcat-o într-un loc şi vrei sa revii la ea. Număr de telefon: 0700 0522 5522.

Dacă doriţi un taxi, îl puteţi chema atât prin telefon cât şi prin e-mail.

Taxi München: +49/ (0)89/21 610 ; +49/ (0)89/ 19410

Taxi pentru persoane cu dizabilităţi: SFD, număr de telefon: +49/ (0)89/ 66 00 80 67

Centrele de închiriat maşini se găsesc la aeroport, în apropierea gărilor şi în diferite alte zone ale Munchenului; sunt atât firme cunoscute, că Avis şi Hertz, cât şi firme regionale. German Transfer este una dintre cele mai convenabile firme pentru care puteţi opta.

Parcari

Trebuie să ştiţi că există o limită de înălţime a maşinilor, de 2 m, la toate parcările subterane.

Lângă Gara Centrală este recomandată parcarea de lângă Pinakotheks, la aproximativ 10 minute distanţă.
Pentru autostrada A8, parcarea indicată este Lochhausen, care are tariful de 1 euro pe zi.
Pentru autostrada A9, este convenabil să parcaţi la Frottmaning, cu acelaşi tarif.
O parcare neobişnuită este cea FataSkyParks, construită într-un turn în care maşinile sunt puse automat, una deasupra celeilalte pe mai multe şiruri, făcând astfel economie de spaţiu intr-un mod inteligent.

Cum planific o calatorie in Munchen

Odată ce aţi luat hoararea să petreceţi un timp în München, este bine să vă planificaţi călătoria pentru a avea o şedere lipsită de surprize şi pentru a economisi  timp

Transport in comun

Compania care se ocupă de transportul din München, MVG, a avut grijă ca la fiecare 400 de metri să existe câte o staţie de tramvai, metrou sau autobuz. Biletele pentru transportul în comun sunt dispobinile la fiecare staţie de metrou, tren sau tramvai, în dispozitive electronice. Puteţi selecta tipul de bilet dorit, fie că este pentru o călătorie, o zi întreagă sau chiar abonament.
Preţul unei singure călătorii este de 2,40 euro (statut 2012), de aceea este mai convenabil să va procuraţi tipul de bilet care se potriveşte cel mai bine cu planurile dumneavoastră. Abonamentul pe o săptămână costă 12, 30 euro  (2012), în vreme ce pentru o lună trebuie să scoateţi din buzunar 44, 90 euro.

Ceea ce este de apreciat în München, spre deosebire de alte oraşe, este faptul că există o linie de transport nocturn. Astfel, nu va fi nevoie să va fixaţi o oră pentru a ajunge acasă, întrucât aveţi posibilitatea să luaţi un mijloc de transport în comun care circulă special pentru pasagerii nocturni.

Tururi cu plata

Ca în fiecare oraş care se respectă, în München puteţi face un tur cu autocarul special amenajat pentru a vă oferi cele mai frumoase privelişti, timp de o oră. Va puteţi rezerva locurile online, primind şi o reducere. Mai mult decât atât, biletele rezervate online au o valabilitate de un an. Începând cu ora 10:00, la fiecare 20 de minute, câte un autocar este gata de plecare. Ultima plecare către turul oraşului este la oră 17:00.
Dacă nu doriţi un tur complet al oraşului, puteţi oricând să alegeţi una dintre cele două variante rămase displonibile: turul la Palatul Nymphenburg şi Parcul Olympia – cel care a găzduit Olimpiada din 1972 – care se face la interval de o oră, sau turul în cartierul Schwabing, o data la 2 ore.

Preţ redus online ( 2012): 16,90 euro pentru adulţi, 7,90 euro pentru copii ( 4-12 ani).

Preţ întreg (2012): 20,90 euro pentru adulţi, 9,90 euro pentru copii (4-12ani).

Plimbari de agrement

München este un oraş complex, în care nu vei găsi timp să te plictiseşti indiferent de vârstă sau ocupaţie. De aceea, dacă te duci pe cont propriu în München vei găsi cu siguranţă un loc care să îţi trezească interesul.  Primaria este unul dintre aceste locuri. Evident, mai sunt foarte multe locuri de vazut:

De exemplu, Grădina Zooligica Hellabrun din München primeşte de obicei numai cuvinte de lăuda. Acest lucru se poate datora celor 5000 de animale (460 de specii) care trăiesc aici, în spaţii mari, aerisite. Grădina Zoologică din München este prima “geo-zoo” din lume. Adresa este Tierparkstr. 30, 81543 München; telefon: +49(0)89/63 50 80; program: Octombrie -24 Martie, 9:00 -17:00; 25 Martie -Septembrie €“ 8:00-18:00; Preţ bilet:11 euro pentru adulţi, 4,50 euro pentru copii (între 4 şi 14 ani /preţ în 2012).

Bineînţeles, nici împrejurimile Münchenului nu se lasă mai prejos. Se fac excursii de o zi, asistate de un ghid, în cele mai frumoase zone ale Bavariei. Dacă vă plac castelele şi peisajele frumoase, atunci cu siguranţă veţi aprecia aceste mici escapade. Printre ele se număra: Castelul Dachau, combinat cu turul Münchenului şi prezentarea istoriei evreilor, castelul regelui Ludovic al II lea, Herren Chiemsee, care se spune că este un adevărat Versailles bavarez şi multe altele. Dacă sunteţi interesaţi de vreuna dintre propunerile de mai sus, sunaţi la numărul de telefon +49 (0) 162 320 73 23.

Fără îndoială că majoritatea bărbaţilor care ajung în München îşi propun să viziteze Allianz Arena. Faimosul teren se face remarcat atât prin designul său futurist, cât şi prin capacitatea de 69, 900 locuri, dintre care 2200 sunt business. Însă cel mai spectaculos aspect al acestuia este modul de iluminare. Fiind finanţat de către echipele Bayern München şi TSV 1860 München, faţada acestuia se luminează în alb sau albastru, în funcţie de echipa care joacă la momentul respectiv. Adresa stadionului este Werner Heisenberg Alle 25, 80939 München. Număr de telefon: +49 (0) 89 2005 -0. Se fac tururi cu ghid în zilele libere, când nu se joacă fotbal sau când stadionul nu găzduieşte alte evenimente. În zilele de 23 -26 Decembrie, 31 Decembrie şi 1 Ianuarie, stadionul este închis.

Turnul si muzeul BMW sunt o altă destinaţie atrăgătoare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Aici aveţi ocazia să trăiţi experienţa brandului BMW sub toate formele sale, să discutaţi cu persoane care îşi dedică întregul timp acestei mărci şi care vă pot pune la curent cu noutăţi şi detalii interesante.

O altă locaţie unde vă puteţi relaxa în München este Grădina Engleză. Este un parc de 900 de acri, cu străduţe umbrite, flori, izvoare şi lebede. Ceea ce este interesant este faptul că parcul este împărţit în diferite secţiuni, cum ar fi Grădina Poeţilor, Grădina Finanţelor sau faimoasele Grădini de bere. Locul este cunoscut pentru numărul mare de băutori de bere care frecventează aceasta locaţie şi pentru multele sortimente de bere care se găsesc aici.

La Munchen cu masina personala

Trafic, parcari, autostrazi

Un aspect folositor în München atunci când eşti şofer este acela că există hărţi locale şi regionale, precum şi radiouri care monitorizează traficul. Astfel, poţi afla din timp care sunt zonele aglomerate şi îţi poţi schimba ruta. Este recomandat să consultaţi aceste rapoarte înainte de a pleca la drum.

Pentru a rezolva problema parcărilor, autorităţile din München au adoptat un sistem foarte strict. Cartierele centrale, Schwabing, Lehel şi Haidhausen au fost împărţite în zone speciale pentru parcat. Pentru că centrul este foarte aglomerat, aceste zone au fost numite “zonelealbastre”. Îţi trebuie un permis special pentru a-ţi lăsa maşină aici, iar tariful este de 0.50 euro pentru 12 minute. Pentru persoanele cu dizabilităţi au fost amenajate mai multe parcări, printre care Altstadt -Lehel, Maxvorstadt, Sendling, Moosach, Bogenhausen, Obergiesing, Hadern, ş. a.

Iesiri de pe autostrada

99/A95 este şoseaua de centura care leagă Münchenul de 41 de km de autostrăzi în partea de vest, vest şi nord-est;
• A96/ B18 de la Lindau la MA¼nchen-Sendling Memmingen. (Conexiunea la A99 la intersecţia autostrăzii München-sud-vest);
• A 8: de la Karlsruhe la Stuttgart, Ulm, Augsburg şi München Obermenzing;
• A 8: de la Salzburg la München-Rosenheim Ramersdorf. Autostrada A8 este cea mai importantă şi una dintre cele mai aglomerate din Germania (mai ales în timpul sezonului de vacanţă);
• A 92: Deggendorf din Landshut la intersecţia München-Feldmoching (conexiune cu A 99). A 92 conduce la aeroportul din München;
• A 9: de la Berlin la Leipzig, Nürnberg, Ingolstadt, München-Schwabing (conectare cu A99 la intersecţia autostradă München-Nord).

Cazare in Munchen

München are o gamă variată de hoteluri, de unde puteţi alege în funcţie de  preferinţele şi bugetul dumneavoastră. De regulă, este indicat să căutaţi o cazare cât mai apropiată de centru. Se pot găsi hoteluri plasate central şi la preţuri accesibile,  insa totuşi puţin mai ridicate decat cele din alte zone. Dacă nu ţineţi neapărat să staţi în centru, vă puteţi alege oricând un hotel care nu necesită o investiţie prea mare.

Hoteluri ieftine, pensiuni

• Siddiqi Hotel & Pension; Centrul oraşului München şi centrul expoziţional Neue Messe; se află la 20 de minute de mers cu maşina; Preţ: de la 26 euro/noapte (status 2012)
• Haus International; Pensiune 2 stele, în cartierul Schwabing. Se pot organiza excursii cu ghid; Preţ: de la 26/euro pe noapte (2012);
• Pension Lugano; La 5 minute de mers pe jos de Gara Centrală; oferă conexiuni convenabile cu transportul în comun; Preţ: de la 35 euro/noapte (2012).
• Hotel Munich Inn; în centrul oraşului, la 3 minute de Gara Centrală; la 4 minute de Deutches Theater; la 10 minute de Oktoberfest.

Camere in regim hotelier

Dacă doriţi să aveţi parte de intimitatea unei locuinţe şi să vă simţiţi ca acasă, puteţi apela la firmele care se ocupă cu inchierea de camere sau apartamente pentru durate scurte. Acestea au oferte avantajoase şi sunt situate în locuri convenabile pentru turişti.

• Check-în! Zimmer Service: Telefon: +49 – (0)89 – 43 73 97 89;
• Statthotel. Telefon: +49 8709-92600
• Mr. Lodge: Telefon: +49 (0)89 – 34 08 23 0

Oferte pentru tineri:

• A&O München Hackerbrücke, telefon 0049 (0)89/452359-5800;
• Euro Youth Hotel München, telefon 0049-(0)89-599088-0;

Camping

• Jaegera Hotel-Hostel, garni, Senefelderstr. 3, 80336 München Tel. 55 52 81;
• Meininger City Hotel & Hostel München, garni, Landsberger Str. 20, 80339 München Tel. 030/66636100;
• The Tent, In den Kirschen 30, 80992 München Tel. 141 43 00;
• Wombata€City Hostel, garni, Senefelderstr. 1, 80336 München Tel. 59 98 91 80.

Timp liber in Munchen

Dacă sunteţi pasionaţi de operă, dans sau spectacol, aveţi ocazia în München să vă delectaţi cu spectacole de calitate în teatrele muzicale. Ofertă este diversificată, aşa că vă puteţi orienta după bunul plac. Este binecunoscută pasiunea celor din Germania pentru muzică şi showuri spectaculoase, aşa că vă recomand să consultaţi lista următoare şi să vă alegeţi măcar unul dintre aceste locuri pentru a petrece o seară de neuitat.

• München Opera: Bayerische Staatsoper (Operă şi balet); Adresa Max-Joseph -Platz, 80539 München; Telefon: 2185 1920;
• Prinzregententheater (Operă şi sală de concert); Adresa: Prinzregentenstrasse 12, 81675 München; Telefon: 2185 1920;
• Staatstheater am Gärtnerplatz (Teatru şi operetă); Adresa: 80469 München; Telefon: 2 01 67 67
• Deutsches Theater ( Muzică, show); Adresa: Schwanthalerstrasse 13, 80336 München;
• Impro-Oper (4 cantareri şi un pianist improvizeaa operă); Adresa: Pasinger Fabrik August a€Exter Strasse 1, 81245 München; Telefon: 82 92 90 79 .

De toate pentru toti…

Münchenul nu adoarme odată cu lăsarea serii, ci din contră, pare să se revigoreze după o zi aglomerată. Veţi fi plăcut surprinşi să obervati viaţa de noapte din acest oraş. Barurile şi cluburile se găsesc din abundenţă şi continuă să apară. Noi vi le recomandăm însă pe cele care fac parte din istoria Münchenului, cele clasice care poartă amprenta timpului. Dacă sunteţi interesaţi, atunci mergeţi la sigur pe Leopold Strasse unde cu siguranţă veţi fi atraşi nu de una, ci de mai multe locaţii primitoare şi vesele.

Atunci când am vizitat Münchenul, am încheiat ziua într-un bar în care m-am simţit foarte bine. Oamenii râd, dansează , se distrează şi sunt foarte amabili. Deşi am avut reţineri la început, crezând ca gusturile mele muzicale nu vor fi în concordanţă cu cele din această zonă, am fost plăcut surprinsă să constat că în München chiar se ascultă muzică bună. Servirea este ireproşabilă însă acest lucru nu trebuie să ne mire, atunci când vine vorba de Germania.

• Hofbrauhaus este un loc cu tradiţie în München. S-a deschis în 1644 şi continuă să îşi deschidă porţile seară de seară pentru cei care vor să petreacă până în zori, alături de halbele mari de bere. Adresa: Am Platzl 9, 80331 München.
• P1 este clubul nr. 1 din Munchen. Este un club exclusivist, care a luat naştere ca bar al ofiţerilor americani. Astăzi, puteţi întâlni acolo numeroase vedete şi o atmosferă incendiară. Adresa: Prinzregentenstrasse 1.
• Atomic Cafe este un club de dimensiuni medii, frecventat în general de tineri. Situat în centrul oraşului, Atomic Cafe asigură nopţi de distracţie pe muzica anilor 1960/1970. Serile de miercuri sunt dedicate genului Britpop. Decorul face parte din atmosferă, folosind elemente din anii 1960. Adresa: Neuturmstrasse 6 , lângă Hofbrauhaus Marienplatz.
• Klangwelt este un club de dimensiuni impresionate, de 3000 de metri pătraţi. Aici, aveţi posibilitatea de a va plimba în camere cu diferite stiluri muzicale, de la house până la rock. Adresa: Landsbergerstrasse 169.
• Backstage îşi încântă clienţii cu performanţe live, muzică rock şi multă bere. Este prima destinaţie a adepţilor acestui gen, fiind un club foarte renumit.
• Clubul Insomnia are un dar special pentru români: petreceri Romanian Nights. Adresa: Wilhelm Hale, 44.

Restaurante

Mi-a plăcut vizita în München foarte mult. Dar mâncarea a fost elementul care a definitivat toată experienţa. Fiind o fire gurmandă, am experimentat fel şi fel de restaurante şi m-am bucurat de varietatea culinară şi de meticulozitatea bucătarilor, precum şi de ambianţa plăcută din fiecare loc. În München se pune accentul foarte mult pe aspect, atât al mâncării cât şi al restaurantului.

Aveţi de ales între foarte multe restaurante asiatice, libaneze, italieneşti, cu specific naţional sau indiene. După ce aţi gustat tradiţionalul wurst, vă invit să degustaţi şi alte preparate delicioase din restaurantele din München. Un lucru este cert: aici mâncarea este celebrată la fiecare masă. Celebraţi-o şi voi, iar dacă vi se face dor de casă, puteţi oricând să faceţi o oprire la restaurantul românesc.

• Klein -Bukarest; adresa: Thalkirchner Strasse, 186, 81371 München;
• Hofer der Stadtwirt; acest restaurant este situat într-una din cele mai vechi case din München. La 1 minut de Marienplatz, aveţi ocazia de a servi preparate culinare cu specific bavarez şi austriac, cu ingrediente alese şi combinaţii neaşteptate. Adresa: Burgstrasse 5, 80331 München;
• The Estate Menterschwaige; decorul deosebit de pe malul râului Isar oferă acestui loc o distincţie aparte. Înconjuraţi de verdeaţă şi umbreluţe, veţi simţi aici că aveţi parte de un tratament regal. Adresa:Menterschwaigstrasse 4, München 81545.
• Pan Asia; a fost unul dintre preferatele mele, un loc liniştit şi cu foarte mult bun gust. Şi la propriu, şi la figurat. Preţurile sunt accesibile. Adresa: Arabellastrasse 6, 81925 München.

Shopping

Münchenul nu se putea lăsa mai prejos la shopping. Mallurile sunt foarte mari şi cuprind de la magazine de haine şi încălţăminte până la cafenele şi centre spa. Indiferent de vreme, vă puteţi petrece aici ore întregi cu certitudinea că nu vă veţi plictisi. Pe lângă malluri, se găsesc şi centre de cumpărături cu magazine universale, unde găsiţi cam tot ce v-ar putea trebui, la nişte preţuri mai mult decât accesibile.

Germanii sunt cunoscuţi ca nişte oameni foarte practici şi organizaţi. Ei îşi fac viaţa mai uşoară printr-o multitudine de invenţii care nu se găsesc la orice pas în alte ţări. De aceea, chiar dacă nu aveţi nevoie de nimic, trebuie să faceţi însă o vizita prin magazinele din Munchen pentru a vedea fel şi fel de lucruri interesante.

• The Riem Arcaden; 120 de magazine, în estul Münchenului. Puteţi ajunge aici cu metroul, liniile U2 şi U7, sau cu autobuzul 38, 91,263 şi 264. Adresa: Willy – Brandt Platz 5, 81829 München.
• Einkaufs -Centrum Neuperlach; 130 magazine, cu produse din cele mai diverse. Adresa: Thomas Dehler 12, 81737 München.

Ce sa vizitezi in Munchen

München este un adevărat centru cultural, de unde pleci cu un bagaj consistent de noi informaţii. Galeriile, muzeele şi palatele sunt obligatorii pe lista de obiective turistice, preferabil alături de un ghid audio care să va istorisească poveştile lor. Mai mult decât atât, aceste vizite au o deosebită încărcătură estetică şi emoţională, fiind un mod plăcut de a va relaxa şi de a va îmbogăţi cultura. Marienplatz este un obiectiv turistic care nu mai trebuie menţionat, de vreme ce orice trecător prin Munchen trece negreşit pragul acestei pieţe.

 •  Alte Pinakotek este una dintre cele mai vechi galerii din lume. Ea are o importanţă deosebită întrucât găzduieşte mai mult de 800 de capodopere ale artiştilor europeni şi explică evoluţia artei din Evul Mediu până la sfârşitul perioadei Rococo. Nume mari îşi fac veacul la Alte Pinakotek: Titian, Rubens, Frans Hals, Altdorfer, Dürer, ş. a. Adresa: Barer Strasse 27, 80799 Munchen.
 • Neue Pinakotek ese axează pe arta sfârşitului secolului al 18 lea până la începutul secolului 20. Pictura şi sculptura sunt aici omagiate prin lucrările lui Goya, Cezanne, Gauguin, Monet, Caspar David Friedrich, Manet şi mulţi alţii. Adresa: Barestrasse 29, 80799 Munchen.
 • Frauenkirche este un simbol al Munchenului. Este o biserică metropolitană care iese în evidenţa prin turnurile înalte, ce depăşesc limita de înălţime a împrejurimilor. Biserica este construită în stilul gotic târziu, fără ornamente bogate. Adresa: Frauenplatz 1, 80331 München.
 • Alter Peter Kirche este cea mai veche parohie din Munchen. Interiorul este decorat cu opere ale unor mari maeştri din 6 secole diferite. Pentru a ajunge în turn, trebuie să urcaţi 306 trepte. Adresa: Rindermarkt 1, 80331 München.
 • Nymphenburg Schloss: fostă rezidenţă a monarhilor bavarezi, palatul găzduieşte “Galeria Frumusetilor”. Stilul baroc este dominant aici, iar curtea se desfăşoară pe o suprafaţa întinsă, presărată cu fântâni, statui şi mulţi pomi. Adresa: Schloss und Gartenverwaltung Nymphenburg Eingang 1, 80639 München.
 • Deutches Museum: cel mai mare muzeu de tehnologie şi ştiinţe naturale din lume, cu maşinării şi echipamente uimitoare. Multe sunt recondiţionate şi putem găsi aici exponate de la mecanismele clasice până la telecomunicaţii. Adresa: Museumsinsel 1, 80538 München.

Oktoberfest

Oktobefest este mai mult decât un simbol al Münchenului. Este un stil de viaţă, o sărbătoare de o aşa amploare încât oameni din lumea întreagă se strâng în capitala bavareză în fiecare toamnă. Reputaţia sa este aceea a unui festival al prieteniei,  râsetelor şi bineînţeles, al berii. Se desfăşoară pe o pajişte din centrul oraşului, din jurul datei de 20 septembrie până în prima duminică din octombrie.

Halbele de un litru de bere sunt vedetele festivalului în fiecare an , alături de suveniruri şi alte cumpărături cu logoul Oktoberfest. Alte atracţii sunt paradele şi costumele, căruţele cu cai impozanţi şi marea deschidere.

Dacă nu locuiţi în München şi vreţi să participaţi la Oktoberfest, trebuie să vă rezervaţi cu câteva luni inante cazarea, întrucât întregul oraş este ocupat.Programul de anul acesta:  Oktoberfest 2014 se deschide in data de  20. Septembrie la ora 12.00 şi ţine până în data de  5. Oktober (ora închiderii 23.30

Pentru rezidenti

Servicii medicale

Dacă din nefericire se întâmplă să aveţi o problemă medicală, va punem la dispoziţie numere de telefon şi adrese la care puteţi să apelaţi.
• Schwabing Krankenhaus, 24h. Adresa: Kolner Platz 1, telefon: 089 3304 0302
• Rotkreuz Krankenhaus, 24h. Adresa: Nymphenburger Strasse 163, telefon: 089 1278 9790.
• Western Munchen Krankenhaus, 24h. Adresa: Kreisklini Munchen a€“ Pasing, Steinerweg 5, telefon: 089 8892 2607.
• Kinder Klinik. Adresa: Lindwurmstr. 4, telefon 089/5160-2811.
• Clinică ajutor homeopatic, 24h. Telefon: 089 55 55 40.

Medici vorbitori de limba romana

Medicina generala

Frau Dr. Iliescu-Steiner Ruxandra
Tal 48, 80331 München – Altstadt-Lehel
Telefon: 089 – 22 04 53

Dr. Ackermann Liana
Sonnenstr. 2
80331 München
Tel 089557533

Dr. IMF (Bukarest) Adina Jansen
Fachärztin für Allgemeinmedizin, Chirotherapie u. Naturheilverfahren (Dr. de medicină generală, chiroterapie şi medicină naturistă)
Weinstr. 11
80333 München Altstadt
Bayern / Deutschland
Telefon: 0 89 / 29 23 00
Fax: 0 89 / 29 16 02 98

Oftalmologie

Dr. med. Adrian Arbunescu-Pecher
Tegernseer Landstrasse 154
D-81539 München
Tel (089) 6921212. Fax (089) 6913146
http://www.augenlaser2000.de/praxis.php

Ginecologie

Dr. med. Ackermann Ingrid
Winthirstrasse 31
80639 München
Tel: 089/164607

Dr. Zoltan Neppel
Marienplatz Nr 1, Gbde.-Teil 2
80331 München (Passage links neben Donisl)
Telefon: (089) 22 04 64
Telefax: (0 89) 29 16 18 34
http://drneppel.de/

Medicina interna

Dr. med. Raluca Sterescu
Lachnerstrasse 1
80639 München
Tel: 089/160111

Medicina recuperatorie

Dr. Zoltan Kisgyörgy Theatinerstr. 29
80333 München
Tel.: 089/293466

Locuri de munca

Dacă eşti un bun cunoscător al limbii engleze, ai şansa să îţi găseşti un loc de muncă. În ziare se găsesc oferte de slujbe în special în domeniul vânzărilor. Acest lucru se datorează turismului, pentru că numărul vizitatorilor care vorbesc limba germană este foarte redus.

Dacă ai însă planuri de viitor în München şi nu vrei să lucrezi ca ospătar sau babysitter prea mult timp, va trebui să dovedeşti că eşti într-adevăr bun la ceva. Germania este o ţara caracterizată de profesionalism şi recunoscută mondial pentru stricteţea sa. Astfel, un curs de limbă germană va fi cel mai bun punct de plecare pentru începerea unei cariere în domeniul pe care ţi l-ai ales.

Cursuri de limba

 • Tandem. Adresa: Kurfurstenplatz 5, Telefon: 089280370
 • BWS Germanlingua. Adresa: Hackenstrasse 7,.Telefon: 089 59989200
 • ASL Spreachen. Adresa: Leopold Strasse 62, Telefon: 089 332825
 • EF Sprachreisen. Adresa: Herzog Strasse 36, Telefon: 089 23119051
 • ORA DE LIMBA ROMÂNĂ

Intilniri de exersare a limbii romane pentru copii
– Varsta: Incepand cu 1 an pana la 10 ani.
GRATUIT !!!

– Indrumatoare:
Despina Leonhard
Tel.: +49(0)170/3231332
Email: despina.leonhard@web.de

– Educatoare:
Cipriana Barbalata
E-mail: ciprianab@yahoo.com

ORA DE LIMBA ROMANA  a luat fiinta la initiativa catorva parinti si copii romani, care se intalnesc o data pe saptamana pentru 2-3 ore si vorbesc, se joaca, canta in limba romana.

Parintii pot participa la ora sau pot sa-si rezolve alte probleme in acest interval de timp, in cazul in care varsta copiilor permite acest lucru si/sau dupa acomodarea copiilor.

– Adresa: o sala a Bisericii MICHAELIS in Freimann, Grusonstrasse.21
Orele au loc fiecare marti, intre orele 17:00-19:00.

Adrese utile si evenimente

Societatea culturala romano – germană APOZITIA

Adresa: Kreuz str. 16, 80331 Muenchen http://www.apozitia.de

Persoana de contact: Ion Dumitru
Tel.+49-89-36104585
E-mail: jondumitru@t-online.de

Întâlnirile au loc în fiecare ultimă zi de vineri din lună

Biserici

BISERICA PENTICOSTALA ROMANA MUNCHEN
Informatii: http://program-elim.de/

Programul: http://www.program-elim.de/html/infos.html

Persoanele de contact:
Pastor Linus Mocz-Richter
Tel. +49(0)870/9926201
Email: moczrichter@surfeu.de

Buciuman Beniamin
Email: bbuciuman@yahoo.com

CAPELA SFANTUL SILUAN ATONITUL
Adresa: Paul-Heyse-Str. 19, D-80336 Muenchen
URL: http://www.cbrom.de
Persoana de contact: Bischof Sofian
Tel. 089/95481844 si 089/66060884
Email: ep_sofian@cbrom.de; Slujbe: http://www.cbrom.de/Program-slujbe.htm

MISIUNEA ROMANA UNITA DIN GERMANIA
Informatii: http://www.misiunea-romana-unita.de/

In fiecare zi de vineri de la orele 16:00, la Centrul Cultural al Misiunii Romane Unite din Kreuzstr.16, 80331 Muenchen se tin ore de religie pentru copii.

Persoana de contact: Preot Paroh Ioan-Irineu Farcas
Tel./Fax.: +49(0)89/266755
Email: eireneos@yahoo.it
URL: http://www.misiunea-romana-unita.de

PAROHIA ORTODOXA ROMANA „NASTEREA DOMNULUI”
Adresa: Alt-Katholische Kirche, Blumenstrasse 36, 80331 Muenchen
Informatii: http://www.parohia-muenchen.de

 Discoteca cu muzica romaneasca

Romanian Disco: Diskothek MCM, D – 80997 Muenchen, Angerlohstr. 19
URL: http://romanian-nights.de/
Muzica: RO-DANCE, ETNO, MANELE, RETRO-RO, LATINO – DJ MATIAS, DJ CRISTI, DJ CRETZZU
Bauturi româneşti: Bere (Ursus, Timisoreana), Vin (Cotnari, Maedchentraube, Murfatlar)
Este deschisă în fiecare sâmbătă.

Forumuri

URL: http://www.ge-fo-rum.de/

SpiritRomanesc Munchen
Organizează seri de film românesc

URL: http://www.spiritromanesc.eu/

 Intalniri ale studentilor si tinerilor romani

Organizator: http://www.studrom.com

Intalnirile au loc in fiecare primă vineri din lună, începând cu orele 18:00

Locul de inâlnire: Centrul Cultural Romanesc, Kreuzstrasse 16, 80331 München

Persoanele de contact: Christian Klein
Email: christi_klein_99@yahoo.com

Antoniu Pojan
Email: photostern@yahoo.com

VĂ DORIM UN SEJUR DE NEUITAT!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

3 Comentarii de tot felul

 • Chelariu Catalin 1 an ago

  Caut o gradinita pentru fata mea

 • virgil murariu 1 an ago

  Incerc sa aflu daca de Craciun, pe 24, 25 si 26 decembrie magazinele, muzeele si galeriile sint deschise.Multumesc.

 • virgil murariu 1 an ago

  Incerc sa aflu daca de Craciun, pe 24, 25 si 26 decembrie magazinele, muzeele si galeriile sint deschise in Munchen.Multumesc.

Categorie:

Transfer