ROMA se numara printre cele mai vizitate oraşe ale lumii, remarcându-se deopotrivă prin importanţa religioasă, prin istoria care a dirijat dezvoltarea popoarelor, precum şi prin latura estetică. Construcţiile impunătoare îşi spun povestea milioanelor de turişti, dornici să guste din experienţa romană.

Deşi se încadrează în rândul capitalelor modernizate, Roma păstrează în atmosfera sa amprenta timpului. Monumentele populează străzile oraşului şi îndeamnă la cunoaşterea „Orasului Etern”, aşa cum este denumit. Întrucât este un oraş care merită să fie parcurs aşa cum se cuvine, vă voi face în continuare un rezumat al celor mai importante aspecte legate de acest centru al religiei catolice, artei şi culturii. În sensul acesta avem şi un filmuleţ:

Roma este capitala Italiei şi este situată în partea de vest a regiunii Lazio, din centrul peninsulei. Are o populaţie de 2,8 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 1.285 kilometri pătraţi.

Oraşul se află pe malul râului Tiber, la 24 de kilometri de marea Tiraniana. Clima este temperată şi în general perioada de vârf a turismului în Roma este primăvara, deoarece pe timpul verii temperaturile sunt foarte ridicate, în special în luna august, când multe magazine şi restaurante sunt închise tocmai din această cauză. Roma găzduieşte cel mai mic stat din lume, Vatican, şi a fost construită pe 7 coline: Aventin, Palatin, Quirinal, Viminal, Caelius, Esquilin şi Capitoliu.

Informatii utile in Roma

Dat fiind faptul că este un oraş de dimensiuni impresionante, care prin numărul mare de obiective turistice vă va determina să vă plimbaţi de la un capăt la altul, este bine să aveţi în prealabil nişte notiţe cu informaţii legate de sistemele de transport in comun şi distenţele dintre obiective.

Acest lucru este valabil cu atât mai mult cu cât un procent destul de scăzut de italieni vorbesc limba engleză şi uneori pot apărea dificultăţi în comunicare. De menţionat este că majoritatea muzeelor, bisericilor şi magazinelor se deschid la ora 8 sau 9, cu pauza de masă care variază, in general 13-16, se închid la 18-20.

Gări în Roma

Daca veniti la Roma cu trenul, veti ajunge intr-una dintre cele doua gari ale orasului. Sistemul public de transport persoane asigură o serie întreagă de linii spre toate coţurile oraşului; astfel veti putea ajunge cu usurinta la hotel sau la destinatia dorita. Biletele de tren se gasesc la casele de bilete, in automatele mecanice, precum si la chioscurile de pe peron. Acestea trebuie validate inainte de urcarea in tren, cu ajutorul dispozitivelor aflate in apropiere.

Gara Termini este localizata in centru si este gara principala a Romei. In interiorul acesteia se afla un punct de informatii pentru turisti, iar afara este capatul de linie al celor mai frecventate autobuze din sistemul public de transport persoane. In interiorul garii există şi un panou care indica autobuzul care duce la majoritatea obiectivelor turistice importante. Telefon: 848 88 80 88; Adresa: Piazza dei Cinquecento.

Gara Tiburtina este a doua cea mai importanta gara a Romei. In acest loc ajung toate trenurile din regiunea Lazio dar şi din alte regiuni. Transportul de persoane către aerorotul Fiumicino este asigurat de tren, sau autbuz (pe timp de noapte)]. Telefon: 848 88 80 88; Adresa: Piazzale della Stazione Tiburtina, 00162.

Aeroporturi

Aeroportul Leonardo Da Vinci – Fiumicino este cel mai mare aeroport al Italiei si al 6 lea din Europa in ceea ce priveste vomulul traficului aerian. Transportul de persoane către gara centrală dureaza aproximativ 30 de minute cu trenul Leonardo Da Vinci Express, asta in cazul in care nu doriti sa cheltuiti 50 de euro pentru taxi. Aeroportul ofera diverse facilitati, de la cafenele si magazine pana la banci si sali de conferinta.

Zborurile nationale pleaca de la terminalul A, cele internationale de la terminalul B iar cele transatlantice de la terminalul C. Birourile de informatii pentru clienti se gasesc in fiecare dintre aceste terminale sau la numarul de telefon 665951, in timp ce tabelele pentru informatii cu tehnologie touch-screen sunt in terminalul A.
Telefon: 06 65 95 1; Adresa: Via dell’Aeroporto di Fiumicino, 320, 00054 Fiumicino Roma.

Aeroportul Ciampino’ este cel de-al doilea aeroport din Roma, folosit in special pentru zboruri charter, localizat la 15 kilometri de centrul Romei. Sistemul de transport persoane este asigurat de autobuzul Cotral la fiecare 30 de minute, sau a metroul 1, de la statia Anagnina.
Telefon: 06 79 49 41; Adresa: Via Appia Nova 1651, 0040 Roma Ciampino.

Birouri de informatii in Roma

Birourile de informatii pentru turisti sunt foarte utile; puteti cere detalii specifice care nu se gasesc pe internet sau in ghidurile turistice. De asemenea, puteti solicita harti ale orasului sau ale companiilor de transport persoane, precum si recomandari in ceea ce priveste cazarea, locuri de joaca pentru copii, spitale sau evenimente.

Iată mai jos o selectie a birourilor care se afla in zonele cele mai frecventate de turisti, toate fiind deschise zilnic de la 9:00 la 19:30.

• Fori Imperiali, Piazza Tempio della Pace. Telefon: 0669924307
• San Giovanni, Piazza San Giovanni in Laterano, Telefon: 0677203535;
• Piazza Sonnino. , Piazza Sonnino, Telefon 0658333457;
• Palazzo delle Esposizioni, Via Nazionale, Telefon: 0647824525;
• Fontana di Trevi, Via Minghetti, Telefon: 066782988;
• Santa Maria Maggiore, Via dell’Olmata, Telefon: 0647880294.

Numere de urgenta

• Politia (Carabinieri) 112
• Urgente Generale 113
• Pompierii 115
• Asistenta pentru masini 116
• Ambulanta 118

Farmacii non stop in Roma

Fiecare farmacie italiana are pe timp de noapte un afis cu farmaciile non stop. Nu este nevoie sa ajungeti in fata unei farmacii inchise, pentru ca noi va punem la dispozitie adresele celor deschise permanent pe timp de noapte.
• Piazza Barberini 49, Via Arenula 73;
• Gara Termini, unde Via Carvour se intersecteaza cu Piazza dei Cinquecento.

Ce sa vizitezi in Roma

Vaticanul este cel mai mic stat din lume, cu aproximativ 500 de cetateni in frunte cu papa. Istoria si importanta sa religioasa sunt impresionante, iar din punct de vedere esetic veti ramane surprinsi de frumusetea gradinilor, a Bisericii Sf. Petru si a Capelei Sixtine.

Panteonul a fost un templu pagan donat Papei Bonifaciu, reprezentand una dintre minunile Romei antice. Atractiile principale pentru turisti sunt Domul, Fantana, Oculusul si Mormantul lui Rafael.

Galeria Borghese este printre cele mai importante muzee mici din lume. Amplasata in Vila Borghese, ea gazduieste nume mari precum Caravaggio si Bernini, purtandu-si vizitatorii prin perioadele Clasicismului, Renasterii si Neoclasicismului.

Colosseumul este poate cel mai cunoscut simbol al Romei, o constructie giganta care pe vremuri gazduia lupte sangeroase. Aici se poate intra numai alaturi de un ghid, iar turul tine 3 ore. Forumul si Columna lui Traian, Inchisoarea Mamertina si Forumul lui Iulius Cezar sunt alte atractii ale zonei.

Colina Palatina este cea care a dat nastere cuvantului “palat.”Aici puteti face plimbari printre bordeiele lui Romulus din Epoca de Fier, puteti vizita Gradina Farnese sau Stadiumul, precum si Muzeul Palatin si Aquariumul.

Fontana di Trevi este alt simbol foarte faimos al Romei, un loc care nu ramane nevizitat de niciun turist. Important este sa vizitati fantana atat ziua cat si seara, deoarece ea are cu totul si cu totul alt farmec. Traditia spune ca trecatorii trebuie sa arunce cate o moneda in fantana ale carei sculpturi infatiseaza o fecioara alaturi de Augustus.

Fontana_di_Trevi

 

 

 

 

 

 

Treptele Spaniole sunt decorul din fundal al Vilei Borghese, impodobite cu multe flori si acompaniate de statui si fantani. Ele dau un aer foarte elegant zonei si reprezinta un alt punct de atractie important al Romei.

• Santa Maria Maggiore este printre cele mai mari biserici din Roma, impresionand prin stilul puternic bizantin. Mozaicurile si obiectele de cult sunt deosebite, insa puteti astepta destul de mult la coada pentru a putea vizita si interiorul.

Galeria Nationala de Arta Antica este impartita in doua sectiuni: Palazzo Barberini si Palazzo Corsini. Printre altele, in prima sectiune va puteti delecta cu iluzii optice iar in cea de-a doua cu picturile lui Rubens.

Columna lui Marcus Aurelius a fost ridicata in memoria luptelor de la Dunare. Are 30 de metri inaltime si este formata din 28 de module de marmura, prezetand scene de lupta din cele doua razboaie.

Casa de Aur a lui Nero a fost confundata, atunci cand a fost descoperita, cu niste grote. Picturile murale de aici au fost sursa de inspiratie pentru multi artisti plastici ai Renasterii, printre care si Rafael.

Palazzo dei Conservatori contine fragmente din uriasa statuie a lui Constantin, bustul lui Iunius Brutus si Lupoaica de bronz, cel ami vechi simbol al Romei.

Forumul roman a avut semnificatia mandriei civice pentru o perioada de mai bine de 1000 de ani. Apoi, el a devenit o ruina insa imparatul Augustus a reusit sa ii redea eleganta si sa-l transforme intr-un monument impunator.

Mijloace de transport in comun in Roma

Reteaua de transport în comun din Roma este complexa si usor de folosit in acelasi timp. Indicatoarele nu lipsesc, astfel ca puteti gasi cu usurinta drumul catre destinatia dumneavoastra. Cu ajutorul metroului, autobuzelor, tramvaielor sau trenurilor regionale veti ajunge la majoritatea obiectivelor turistice sau in imprejurimi, precum si la Vatican. Recomandarea noastra este sa evitaţi călătoriile cu metroul,  chiar daca aveti de parcurs distante mai lungi. Roma este in totalitate un obiectiv turistic in aer liber, asa trebuie sa profitati de fiecare ocazie pentru a vedea cat de multe puteti. Transportul de persoane funcţionează bine şi la suprafaţă.

Daca aveti in plan sa faceti un maraton al obiectivelor turistice in Roma, sfatul meu este sa va procurati un Roma Pass.

RomaPass.jpg

Acesta este un card care va asigura deplasarea cu sistemul local de transport persoane pe o perioada de timp limitata, reduceri la obiective turistice si evenimente, iar ca bonus veti avea intrarea libera la 2 muzee. Foarte important este faptul ca atunci cand aveti un Roma Pass, veti intra pe o intrare separata amenajata la fiecare obiectiv turistic, evitand astfel cozile interminabile care se formeaza in fiecare zi la intrarile obisnuite.

Pretul unui astfel de card este de 25 de euro, insa afacerea este una rentabila avand in vedere ca intrarea la Colosseum si la Galeria Borghese costa impreuna cat un card Roma Pass. Cum ambele sunt niste destinatii care trebuie vizitate puteti considera ca ati primit cadou din partea Consiliului Romei si a Ministerului Artei si Culturii transport gratuit si reducere la restul muzeelor prin achizitionarea acestui card. Se poate cumpara online sau de la centrele special amenajate in statii.

Daca optati insa pentru calatoria cu un taxi, am selectat niste numere de companii la care puteti apela pentru a evita situatiile neplacute, pentru ca stim cu totii cum turistii reprezinta o tinta uşoară pentru calatorii „in jurul lumii”.

• Taxi Centro, Piazza Barberini, 1, Roma; Telefon: 06 4814447;
• Assotaxi, Piaza dei Giuochi Delfici, Roma. Telefon: 339 3333414;
• Compagnia Taxi, Via Giorgio Pitacco, 40, Roma. Telefon: 06 27801278;
• Samarcanda Taxi, via Guido Miglioli, 5, Roma. Telefon: 06 55282813.

Roma este un oraş aglomerat iar obiectivele tristice se află de regula in zone pietonale De aceea este recomandat să folosiţi serviciul local de transport in comun. Totusi pentru cei care doresc sa inchirieze o masina pentru excursii in afara Romei, etc. iată mai jos o selecţie de numere:

Inchirieri de masini

• Maggiore Rent, Via Po, 8, Roma, Telefon: 06 88 40137;
• Avis Car Rent, Via Urbana 177, Roma, Telefon: 06 481 7620;
• Hertz Italiana, Via Giovanni Giolitti, 34, Roma, Telefon: 06 474 0389;
• Autonoleggio Travelcar, Via Giovanni Giolitti, 34, Roma, Telefon: 06 483841.

Cu maşina la Roma – Parcarea în Roma

Parcarile sunt de regula aglomerate, greu de gasit si mai ales scumpe. In centrul orasului pot parca doar locuitorii Romei, insa si pentru ei acest lucru reprezinta o mare dificultate. Este bine de stiut ca ridicare masinilor este frecventa aici si procedura de recuperare este destul de complicata. DE aceea se recmandă din start folosirea mijloacelor publice de transport persoane.

Totusi, pentru ca uneori acestea sunt necesare am selectat cateva adrese care v-ar putea fi de ajutor. Trebuie sa aveti pregatiti in jur de 30-40 de euro pentru o zi de parcare.

• Borghese Garage, Via Galoppaio.
• Termini, Piazza dei Cinquecento.
• Prati, Piazza del’Unita.
• Es Park Giolitti, Via Giovanni Giolitti.

Planificarea unei calatorii in Roma

Cand decideti sa vizitati Roma, stabiliti din timp un plan pe care sa il urmati, in functie de hobbyurile, interesele si preferintele dumneavoastra. Intrucat sunt atat de multe lucruri de facut in Roma, riscati sa fiti pusi in situatia de a pierde timp pentru a va hotari ce vreti sa faceti in cele din urma. Din acest motiv, va punem la dispozitie in cele ce urmeaza informatii si recomandari cu privire la activitatile pe care le puteti desfasura aici, atunci cand veti lua cate o pauza intre multele obiective turistice.

Turul Romei cu autocarul

Majoritatea turistilor ajunsi la Roma opteaza pentru un tur cu autocarul. Chiar daca aveti de gand sa vizitati foarte mult, un tur cu autocarul va va oferi o privire de ansamblu asupra Romei si o frumoasa continuitate a acesteia. Pretul nu este unul mare si partea buna este ca puteti cobori de cate ori doriti.

Cu autocarul ATAC numarul 110 va veti plimba pe langa 80 de obiective. Acesta nu are un ghid, insa cu ajutorul pliantelor va puteti face o idee a ceea ce vedeti. Plecarea de face zilnic din jumatate in jumatate de ora, de langa gara Termini, iar pretul unui bilet este de 12 euro. Programul incepe la ora 10:00 si se termina la ora 18:00, iar din aprilie pana in septembrie se prelungeste de la ora 9:00 pana la ora 20:00. Telefon: 800-431784.

Puteti alege si turul cu ghid electronic, disponibil in 8 limbi straine, City Sightseeing Roma. Adresa: Via Antonio Salandra, 18, 00187 Roma. Telefon: +39 06 22771707.

Cazare in Roma

In general, conditiile de cazare in Roma sunt bune. Se gasesc hoteluri si pensiuni la preturi acceptabile, in conditii decente. Bineinteles, indicat este sa va cazati in apropierea centrului, pentru a va facilita accesul la obiectivele turistice si pentru a economisi timp. Daca doriti insa sa stati intr-o zona mai linistita, aveti o paleta variata din care puteti alege, fara sa mai fie nevoie sa va faceti griji din cauza preturilor. Cateva recomandari:

Hoteluri si pensiuni

Hotel Katty : este localizat intr-o zona foarte buna, aproape de gara Termini. Comfortabil si curat, este ideal pentru cei ce vor sa ajunga repede la principalele obiective turistice, fie pe jos, fie cu transportul in comun. Pret: 56 euro/ noapte. Adresa: Via Palestro 35, Telefon: 0044 203 027 7155.

Hotel Inn In Rome este de asemenea central. Poti ajunge cu usurinta pe jos la Colosseum si la Fori Imperiali. Hotelul se remarca printr-un design elegant si servicii bune, iar personalul vorbeste mai multe limbi straine. Pretul unei nopti : 59 euro. Adresa: Viale Manzoni 13. Telefon: 877 214 4288.

Sant’Anna. Este situat langa Biserica Sf. Petru si are un décor deosebit, cu fresce si camere spatioase. Se afla intr-o zona linistita si este dedicat celor ce pun pret pe ambianta. Adresa Borgo Pio 133, Telefon: 06 6880 1602.

Bed and Breakfast Maria Luisa este in apropierea garii Termini, aproape de via Veneto si de piata Barberini. Amplasat intr-o casa frumoasa cladire istorica, hotelul reprezinta o buna alegere pentru pretul de 52 euro pe noapte. Adresa: Via Antonio Salandra 6; Telefon: 0044 203 027.

Hoteluri de lux

Eden este destinatia multor vedete si are o vechime considerabila. Panorama asupra intregului oras si grija pentru detalii, alaturi de luxul opulent fac din acesta mai mult decat un hotel. Adresa: Via Ludovisi 49, Telefon: 06 478 121.

Regina Baglioni este de asemenea o colectie de lucruri de valoare puse la un loc, formand un ansamblu memorabil. Matase pe pereti, candelabre naucitoare. Adresa: Via Veneto 72, Telefon: 06 421 111.

Apartamentele de inchiriat pe perioade scurte devin din ce in ce mai populare. Ele sunt comode, pentru ca ofera turistilor senzatia de “casa”. Nu putini sunt cei ce apeleaza la un apartament in locul unei camere de hotel, pentru ca in general turistii vin in grup si prefera sa stea impreuna la un pret putin mai scazut. Pentru a vedea ofertele va sfatuim sa consultati revistele Wanted in Rome si Porta Portese. 

Camping

 • Roma Camping, Via Aurelia 831, Telefon: 06 662 3018;
• Flaminio Village, Via Flaminia Nuova 821, Telefon: 06 333 2604;
• Camping Tiber, Via Tiberina km 1400, Telefon: 06 3361 0733.

 Timp liber in Roma

“Cand esti in Roma, sa faci ca romanii” este o zicala binecunoscuta spusa de un imigrant polonez. Eu nu pot decat sa fiu de acord cu el, pentru ca odata ce ai trecut pragul Romei, trebuie sa faci tot posibililul sa o descoperi cu adevarat. De aceea, trebuie sa imprumutam din stilul de viata al romanilor pe parcursul perioadei in care ne aflam aici, pentru a putea simti cu adevarat spiritul roman. Si bineinteles, nu puteti rata o portie de paste sau o pizza de exceptie.

Atunci cand iti petreci timpul in aceleasi locuri in care ei isi desfasoara rutina de zi cu zi, vei avea ocazia sa treci printr-o experienta interculturala. Poti servi un faimos espresso alaturi de italienii care petrec o zi obisnuita impreuna cu turistiii care, ca si noi, isi petrec ziua sorbind informatii noi si imagini frumoase.

Noi va sugeram:

Alexanderplatz este printre cele mai bune cluburi de jazz din Roma. Aici se canta muzica live, iar vedete precum Lionel Hampton si George Coleman au cantat aici. Adresa: Via Ostia 9.

Accademia 90 este un palat in care puteti dansa pana dimineata, urmari meciuri pe ecrane mari si manca traditionala pizza. Terasa va va incanta cu o priveliste extraordinara. Adresa: Via de la Renella 0.

Gran Caffe Roma este o cafenea dichisita care isi intinde mesele pe stradutele pietruite, unde puteti savura un moment de liniste intr-un décor elegant. Preturile nu sunt mari, iarpersonalul este amabil. Adresa: Via Veneto 32.

L’Enotecantina este o vinoteca ce imbina stilul traditional cu cel modern, intr-un spatiu foarte larg. Puteti servi si masa odata ce ati ajuns aici. Adresa: Via della Croce 76b.

San Crispino, gelateria a carei specialitate este inghetata de miere, isi deschide portile in fiecare zi pentru iubitorii de inghetata si de clipe de relaxare. Adresa: Via della Panetteria 42.

Plimbari si activitati de agrement in Roma

Roma este un oras foarte generos din punct de vedere al modalitatilor in care oamenii isi pot petrece timpul. Fie ca sunt rezidenti sau turisti, cu siguranta vor gasi cu totii destule locuri in care sa mearga atunci cand au timp liber sau vor sa se recreeze. Plimbarile pietonale sunt incluse in plimbarile de agrement, pentru ca Roma este, cum spuneam mai devreme, un obiectiv turistic in totalitatea sa. Cladirile, stradutele si monumentele care se gasesc la tot pasul incanta privirile trecatorilor neincetat.

Appia Antica este o zona foarte frumoasa care pune la dispozitia trecatorilor o multime de monumente antice. Duminica ea devine pietonala, astfel va puteti bucura in liniste de privelistile incarcate de istorie. Incepe cu Poarta San Sebastiano, cea mai impunatoare poarta a orasului, continua cu Catacombele.

Boca della Verita este cunoscuta in lumea intreaga si a fost preluata in multe contexte, intrucat a devenit un simbol al celor care mint. Este vorba despre o constructie din marmura Pavonazzetto rotunda, ce infatiseaza chipul unui barbat care are gura deschisa. Desi initial ea a fost gandita ca o fantana, legenda spune ca atunci cand un mincinos baga mana in gura barbatului, el va fi muscat. Adresa: Piazza della Boca de la Verita.

Lectiile de arta sunt o ocazie de a va dezvolta abilitatile artistice intr-un mediu boem si deosebit. Roma este o continua sursa de inspiratie in care va puteti dezvolta latura creativa alaturi de profesionisti ce privesc arta ca pe un stil de viata. Daca sunteti interesati, puteti contacta Art Association for the Revival of Traditinal Training, Telefon: 01 416 538 6059.

O plimbare in oraselul Tivoli are menirea de a va relaxa si linisti, deoarece vorbim despre un orasel aflat pe o colina in apropierea Romei care se lauda cu 100 de fantani cochete si cu vila cardinalului D’Este. Un alt avantaj al unei vizite in Tivoli este privelistea de vis pe care o aveti asupra regiunii din jurul Romei, Roman Campagna. Puteti ajunge in Tivoli cu autobuzul Cotral de la Ponte Mammolo.

Piazza Navona este una dintre pietele principale ale Romei, un amalgam de biserici, opere de arta si cladiri fascinante. Fatada Sant’Ivo este spectaculoasa, iar atmosfera este infrumusetata de actorii de strada si fantanile arteziene. Tot in Piazza Navona se gaseste si Biserica Sant’ Agostino, in care aveti privilegiul de a vedea operele lui Caravaggio.

Statuile vorbitoare reprezinta un alt simbol al Romei si se afla de asemenea in Piazza Navona. Demult, in timpul Renasterii, ele erau mediul prin care poporul isi exprima glasul. De gatul lor erau agitate placute cu nemultumirile impotriva politicii si a papilor, de aceea ele se numeau “Statuile vorbitoare”.

Pentru copii:

Bioparco , gradina zoological, este amplasata vintr-un colt al Vilei Borghese. Datorita amplasarii si vegetatiei din belsug aceasta reprezinta o atractie atat pentru locuitorii Romei cat si pentru turisti. Adresa: Piazzale del Gardino Zoologico, deschisa zilnic intre 9:30 si 18:00.

Spectacolul de papusi la Giancolo este o activitate placuta si pentru adulti, deoarece jocul de culori si veselia debordanta a spectacolului au menirea de a atrage toate privirile. Adresa: Teatro de la Pulcinella, Giancolo. Program: de marti pana duminica.

Explora Museum este un muzeu special conceput pentru copii, pentru ca aici ei au ocazia sa inteleaga mecanismul de functionare al unor lucruri folosite in viata de zi cu zi. Adresa: Via Flaminia 82, Telefon: 06 361 3776.

Viata de noapte in Roma – Localuri

Alpheus se remarca prin statura impozanta, intrucat este format din trei discoteci separate, fiecare cu gradina proprie. Aici se tin si spectacole si seri tematice, asa ca veti gasi cu siguranta ceva interesant de facut. Adresa: Via del Commercio 36.

Rock Castle Café este cunoscut pentru decorul sau in stilul unei temnite si pentru muzica de calitate. Atmosfera de petrecere este prezenta aici zilnic si trece de miezul noptii. Adresa: Via Lungot D. Cenci.

La Curia Di Bacco face parte din Teatrul lui Pompei si a fost amenajat intr-un stil clasic, unde va puteti bucura de acorduri muzicale si dans pana tarziu in noapte. Adresa: Via del Biscione 79.

Sciam este vestit pentru fantana arteziana de culoare turcoaz de la intrare dar si pentru un meniu arabesc variat. Nu vor lipsi dulciurile, asa ca pregati-va sa fiti surprinsi de arome puternice. Adresa: Via del Pellegrino 56.

Shopping in Roma

Este bine de stiut ca majoritatea magazinelor au pauza de masa intre orele 15 si 16. Trebuie sa aveti grija la cumparaturi, pentru ca in unele locuri preturile sunt putin exagerate, insa veti gasi si magazine decente unde aveti posibilitatea de face cumparaturile dorite. Daca nu sunteti rezident al UE, atunci cand faceti cumparaturi de peste 170 euro puteti primi, la cerere, taxele inapoi.

Daca sunteti in cautare de suveniruri, veti observa ca acestea se gasesc din abundenta in majoritatea pietelor, precum si pe stradute. Preturile variaza, insa puteti oricand sa incercati sa negociati cu vanzatorii, pentru ca acestia sunt deschisi la „afaceri” cu turistii.

Antichitatile sunt la mare cautare in Roma. Daca sunteti pasionati sau doriti sa faceti un cadou deosebit, sau pur si simplu vreti sa faceti o calatorie printre obiectele Romei Antice, vizitati strazile Via dei Coronari, in centrul istoric, si Via del Babuino.

Pe Via del Corso, Via Nazionale si Via del Governo Vecchio puteti intalni magazine de haine frumoase, la preturi accesibile. Moda italiana este frumos prezentata in vitrinele din aceasta zona, iar dumneavoastra va puteti alege cu cateva obiecte vestimentare din capitala italiana.

Festivaluri culturale

Nasterea Romei se serbeaza in fiecare an pe 21 aprilie in Piaza del Campidoglio printr-o gala fastuoasa. Evenimentul este infrumusetat de muzica si artificii, si acompaniat de discursul primarului. In aceasta zi, intrarea la Muzeele Capitonline este libera pana la ora 22.
Spectacolul national de echitatie de la Vila Borghese are loc anual. Decorul si organizarea il transforma intr-un eveniment grandios, frecventat de iubitorii de echitatie din intreaga lume.
Festa dell’Unita a fost initiat de fostul Partid Comunist. Reprezinta un festival al bunei dispozitii, al jocurilor, cantecelor si dansului. Nu are o locatie fixa si nici o data, insa de obicei are loc intr-un parc.

Servicii medicale, clinici private, spitale 

Desi nu intra in planurile noastre de concediu, uneori problemele de sanatate apar si ne ameninta linistea. Din precautie, va recomandam sa luati in considerare urmatoarele date, care va pot fi de un real folos. In Roma puteti apela la diferite clinici si spitale private, la care tarifele variaza in functie de asigurarea de sanatate. Fiecare spital mare are un serviciu non-stop, iar in ceea ce priveste serviciile de urgenta, acestea sunt gratuite pentru toti locuitorii Uniunii Europene. 

Medical Services Assistance. Adresa: Via Acquir, 7, Roma. Telefon: 06 5747504;
New Medical Service, Adresa: Viale Arrigo Boito, 42, Roma. Telefon: 06 99700508;
Go Medical Services, Adresa: Via Rubicone, 15, Roma. Telefon: 329 134 8496;
Medical Services Assistance, Adresa: Via Cristoforo Columbo, 440g, Roma. Telefon: 06 55300195.
• Medical Service 88, Adresa : Piazzale di Porta Pia, 116, Rome. Telefon: 06 44238511;
Medical Service 2000, Adresa: Clivo rutario 60, Rome. Telefon: 06 5895214.

Urmatoarele locatii beneficiaza de personal cunoscator al limbii engleze:

  • International Medical Centre, Adresa: Via Giovanni Amendola 7. Telefon : 064882371. Aceasta unitate va poate trimite la domiciliu, oriunde in Roma, personal specializat care sa se ocupe de problemele dumneavoastra de sanatate. Tariful unei astfel de actiuni este de aproximativ 150 euro.
  • Medi – Call, Studio Medico. Adresa: Via Salaria 300, Palazzina C, Interno 5. Telefon: 068840113. De asemenea, puteti solicita servicii la domiciliu pentru taxe pornind de la 100 de euro.
  • Rome American Hospital, Adresa: Via Emilio Logoni 69. Telefon: 0622551.
  • Salvador Mundi International Hospital, Adresa: Viale delle Mura Gianicolense 67, Telefon: 06588961. Este recomandat daca va aflati in zonele Janiculum sau Trastevere. 

Servicii medicale stomatologice:

Eastman Dental Hospital este un spital stomatologic non-stop, in Viale Regina 287, Telefon 06844831, de obicei destul de aglomerat.

  • Absolute Dentistry, Adresa: Via Giuseppe Pisanelli 3, Telefon 06 3600 3837.
  • Chello Studio Dentistico, Adresa: Viale Pasteur, 56, Telefon 06 5919731.
  • Malara Dentista e Agopuntore 292, Adresa: Via degli Scipioni, Telefon 06 32110579.
  • Gagliardi, Adresa: Via Emanuele Filiberto 125, Telefon  06 77200545.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Categorie:

Transfer

Tags:

, , , ,

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!