Unul dintre cele mai încântătoare și mai fascinante orașe ale Europei, un adevărat simbol cultural și istoric al Spaniei, Barcelona ar trebui să se afle între prioritățile oricărui turist care dorește să aibă experiențe de viață frumoase. Situată la întâlnirea munților cu marea, Barcelona domină Coasta Mediteraneană de Vest, atât prin îmbinarea dintre modernitate și tradiție, cât și prin specificul local, care atrage anual milioane de vizitatori. Contrastele puternice șochează pe aproape oricine: în centrul vechi se află un labirint de străzi înguste, iar în districtul Eixample se găsesc multe clădiri moderniste. Acest lucru, dar și alte amănunte pe care le veți descoperi în acest ghid, fac din Barcelona un oraș cu o istorie bogată, dar în același timp orientat spre un modernism aparte.

Barcelona – Scurt Istoric

Dovezi ale existenței ibericilor și latinilor pe teritoriul actual al Cataluniei (implicit al Barcelonei) datează încă din Antichitate. La început, fenicienii și grecii au întemeiat puncte de comerț de-a lungul coastei Cataluniei, dar prima schimbare majoră în dinamica regiunii a avut loc o dată cu crearea așezământului cartaginez în Barcino, în secolul III î. Hr.

Aşezare geografică

Barcelona are o poziție geografică privilegiată, fiind pe coasta nord-estică a Peninsulei Iberice. Este al doilea oraș ca suprafață și populație, după capitala Spaniei, Madrid.

Vremea în Barcelona

Clima din Barcelona este una temperat-oceanică, cu ierni răcoroase și veri călduroase. August este luna cea mai călduroasă din an, cu temperatura medie de 29 de grade Celsius. Localizarea în vecinătatea mării aduce umiditate, iar în august localnicii tind să părăsească orașul în favoarea stațiunilor de pe litoral. În legătură cu vremea locală, putem formula câteva recomandări.

Dacă staţi în oraș în timpul verii, vă sugerăm să alegeți cazarea la malul mării, unde briza face căldura mai ușor de suportat. Situarea în apropierea Munților Pirinei aduce ierni reci, cu zăpadă și îngheţ în timpul nopții, aproape în fiecare an. În orice caz, iarna sunt ocupate hotelurile aflate în oraș. Temperatura medie a iernii este de 10 grade. Sezoanele cu cea mai mare umiditate sunt primăvara și toamna, când precipitațiile sunt abundente. Însă lunile ideale pentru a vizita Barcelona sunt mai și iunie, când vremea este stabilă.

Barcelona – Mijloace de transport in comun – Gari, Aeroporturi

Mijloacele de transport sunt extrem de diverse, așa că se poate ajunge relativ ușor în orice parte a orașului.

Barcelona – Aeroport

Aeroportul Internaţional Barcelona este situat  la 18 km în sud-vestul oraşului. În iunie 2009 s-a deschis un nou terminal (T1). Terminalul 2 are trei clădiri, T2A, T2B şi T2C.
De la aeroport, trenul RENFE (de la Terminalul 2) merge spre staţiile Estacio de Sants şi Passeig de Gracia. Călătoria durează aproximativ 25 de minute şi costă 2.80 euro (în 2012).

Alternativ, se poate lua autobuzul “Aerobus” expres spre centrul oraşului. Ajunge în Placa Espanya şi Plaça de Catalunya, la fiecare 12 minute. Există o staţie în faţa fiecărui terminal. Călătoria spre centrul oraşului durează aproximativ 40 de minute. Preţ: 4.25 euro (2012), o călătorie.
Din aeroport: în timpul săptămânii de la 6 am la miezul nopţii; duminica şi sărbătorile legale de la 6.30 am la miezul nopţii.

Barcelona – Gări

Există două staţii principale de tren în Barcelona (Estació de Sants şi Estació de França).

Estació de Sants este gara principală din Barcelona pentru plecările şi sosirile naţionale şi internaţionale. Transportul de persoane organizat pe cinci linii principale din şi înspre Estació de Sants deserveşte o mare parte din Barcelona. Este uşor de ajuns la staţie cu autobuzul sau metroul (linia albastră L5, linia verde L3).  
Adresă: Plaça del Països Catalans
Tel: (93) 495 6215

Estació de França deserveşte călătoriile spre Franţa şi restul Europei. Staţia acoperă de asemenea destinaţii spre nordul Barcelonei, cum ar fi Figueres şi Girona.
Adresă: Avda. Marqués de L´argentera,
Tel: +34 902 24 02 02.
Se află doar la câteva minute distanţă de Parc de Ciutadella. Cea mai apropiată staţie de metrou este Barceloneta.

Barcelona – Serviciul public de transport persoane – Autobuz

Există două staţii principale de autobuz (Estació de Sants şi Estació de Nord).
Barcelona are peste 100 de linii de autobuz, şi deşi acoperă mai multe destinaţii decât liniile de metrou, turiştii le pot considera mai greu de utilizat. Funcţionează de la 6:30 până la 22:30, de luni până sâmbătă şi vin la fiecare 5 până la 20 de minute, mai puţin frecvent duminica. Când se termină serviciul de zi, se pot folosi autobuzele de noapte (marcate cu “N”), între 22:30 şi 04 (depinde de linie). Toate autobuzele de noapte trec prin Plaça Catalunya şi vin aproape în fiecare oră.

Există şi un autobuz turistic. Acesta oferă un mod plăcut de a descoperi oraşul de la etajul superior, care e descoperit. Circulă pe trei rute principale cu cele mai interesante obiective turistice din Barcelona. Puteţi opta pentru un bilet de o zi sau de două zile. Se oferă un ghid audio în 10 limbi. Serviciul este disponibil zilnic între 9 am şi 8 pm.

Barcelona – Serviciul public de transport persoane – Metrou

Metroul funcţionează între 5am şi 11pm, de luni până joi (între 5am şi 2am, vineri şi sâmbătă; 6am până la miezul nopţii duminica).
Reţeaua de metrou operată de TMB constă în 6 linii (L1 până la L5 şi L11); 3 linii (L6, L7, L8) circulă în tot oraşul. Oamenii fac referinţă la linii în funcţie de numărul lor şi de culoare. Cum metroul este dotat cu aer condiţionat, poate reprezenta o alternativă mai confortabilă în lunile călduroase de vară.

În Barcelona există şi 7 linii de tramvai.

Bilete: Puteţi cumpăra un singur bilet de autobuz sau metrou care costă 1.35 euro (în 2012) sau puteţi opta pentru o cartelă zilnică (5.25 euro) ce vă permite călătorii nelimitate, inclusiv cu trenul de la aeroport, în decursul unei zile. Alternativ, puteţi opta pentru o cartelă T-10, ce vă permite 10 călătorii cu metroul, autobuzul, tramvaiul sau trenul spre aeroport. O cartelă T-10 (pentru zona 1) costă 7.70 euro şi acoperă cea mai mare parte a zonei turistice şi centrul Barcelonei. Avantajul este că poate fi împărţită cu alţi membri ai grupului. Dacă doriţi să călătoriţi înafara zonei 1, bilete T-10 sunt disponibile pentru alte zone.
Cardul Barcelona este altă opţiune bună. Costă 26 euro pentru două zile (22 euro pentru copii între 4 şi 12 ani) sau 42 euro pentru cinci zile (33 euro pentru copii între 4 şi 12 ani) şi vă oferă acces nelimitat la transportul public plus reduceri în magazine, restaurante şi majoritatea muzeelor. Cardul vă oferă şi o reducere de 20% la autobuzul expres spre aeroport (Aerobus). De asemenea, la cumpărarea cardului, primiţi gratuit o hartă şi un ghid turistic pentru Barcelona.

Barcelona – Taxiuri

Taxiurile sunt o alternativă bună şi destul de ieftină, deşi străzile din centru pot fi congestionate. Taxiurile în Barcelona au culorile galben şi negru; lumina verde de deasupra arată dacă sunt libere. Taxiurile cu licenţă expun preţul călătoriei pe aparatul de bord, deşi dacă aveţi multe bagaje preţul poate să crească.

Telecabine și teleferice în Barcelona

La dispoziția vizitatorilor există și acest mijloc de transport, care oferă o vedere unică asupra orașului. Prețurile sunt accesibile.

Telefericul de Tibidabo costă 3 euro o călătorie (2012). Vine la fiecare jumătate de oră, de la 7.05am la 9.35pm (la urcare) şi de la 7.25am la 9.55pm (la coborâre)
Telefericul de Montjuic funcţionează în weekend şi de sărbători între 11am şi 8pm iarna, zilnic între 11am şi 9.30pm vara. Se poate ajunge la castelul Montjuic cu telecabina.
Altă telecabină merge între Miramar şi Montjuic de-a lungul portului, spre Torre Jaume I şi Torre Sant Sebastiá. Funcţionează zilnic între 11am şi 9pm (Iulie-Sept); între 12 şi 5.45pm restul anului.

Calatorie cu masina la Barcelona

Înainte de a opta pentru o călătorie cu mașina până în Spania, la Barcelona, trebuie să aveți în vedere distanța foarte mare, care implică un efort suplimentar. Un amănunt în plus este acela că parcarea este o mare problemă în Barcelona, din cauza aglomerației. Cea mai bună variantă este să utilizați parcarea Glòries. Preţul parcării include un bilet de metrou şi autobuz pentru o persoană.
Vă puteţi lăsa maşina începând cu o zi (4.65 euro) până la o săptămână (19.10 euro/ preţ în 2012).

Cazare in Barcelona

Atenţie! Preţurile indicate au fost înscrise în anul 2012.

Un oraș aflat mereu în topul destinațiilor turistice, cum este Barcelona, dispune de o ofertă impresionantă în privința hotelurilor și a altor spații de cazare. Cele mai bine cotate hoteluri sunt amplasate in centrul orașului, pe litoral și în apropiere de gară. Iată câteva dintre hotelurile care au primit cele mai multe aprecieri din partea turiștilor:

Hotelul Alma Barcelona este situat lângă prestigiosul bulevard Passeig de Gracia și oferă o recepție cu program de 24 de ore, un restaurant elegant, o saună și camere dotate cu aer condiționat și acces Wi-Fi gratuit. Camerele au un decor elegant și modern, incluzând și fotolii din piele. De asemenea, în dotările de bază este inclus un televizor cu ecran plat. La cerere, personalul hotelier oferă transport de la Aeroportul Barcelona El Prat, aflat la 25 de minute de mers cu mașina. Prețurile pornesc de la 205 euro/persoană.

Eurostars Grand Marina Hotel GL este situat în clădirea World Trade Centre din cartierul Ciutat Vella și are vedere spre portul din Barcelona. Dispune de o piscină sezonieră pe acoperișși de Wi-Fi gratuit în întregul complex. Grand Marina oferă camere cu aer condiționat și băi cu hidromasaj. În toate camerele se găsește un meniu de perne.

Facilitățile de la acest hotel includ un centru de fitness și jacuzzi, fiind disponibile și serviciile de masaj. Hotelul mai deține un superb bar cu pian și muzică live, iar micul dejun este servit pe terasă. La restaurant sunt oferite mâncăruri mediteraneene și, nu în ultimul rând, un peisaj marin fantastic. Prețul minim este de 128,52 euro pentru o persoană.

Catalonia Ramblas este un hotel amplasat lângă bulevardul Las Ramblas, având printre dotările sale o piscină în aer șiber, cu terasă și zonă de destindere. Centrul de spa de la acest hotel deține o zonă de apă și de relaxare, dar puteți apela și la serviciile oferite de o saună, o baie turcească și un jacuzzi. În plus, nu lipsesc serviciile de masaj și tratamentele de înfrumusețare.

Dar în Barcelona putem găsi numeroase hoteluri cu prețuri avantajoase și servicii de calitate. Câteva exemple sunt semnificative în acest sens:

Agora Student Residence este situat destul de departe de centrul orașului, la 10 km, însă tarifele pornesc de la 47 euro pentru o persoană. Serviciile includ parcarea cu plată la recepție, sală de gimnastică, facilități pentri invalizi. Oferta de camere este variată: single, matrimoniale, cu trei paturi sau cvadruple. În toate camerele găsim acces la internet și aer condiționat.

Campanile Barcelona este un alt hotel la care remarcăm raportul avantajos dintre calitate și preț, deși amplasarea față de centrul orașului nu constituie un atu (15 km depărtare). Serviciile sunt mai diversificate decât la hotelul prezentat anterior. Acestea includ: serviciu de bagaje de la 7:00 la 22:00, parcare pentru autoturisme și autocare, piscină acoperită și facilități pentru invalizi. Camerele sunt de mai multe tipuri: single, duble, matrimoniale, cu trei paturi sau pentru nefumători (o noutate). Fiecare cameră dispune de conexiune pentru notebook, aer condiționat, televizor conectat la satelit, uscător de păr. Un avantaj notabil este distanța foarte mică până la cea mai apropiată stație de autobuz (1 minut). Prețurile pornesc de la 56 euro de persoană.

AAE Rey Don Jaime este un hotel la care prețurile pot atrage pe oricine: de la 22 euro pe noapte, pentru o persoană. Și aici sunt oferite multe servicii care fac voiajul mai plăcut. În fiecare cameră regăsim un televizor, un telefon, acces la internet și Wi-Fi, prosoape și așternuturi incluse. Hotelul acceptă cazarea grupurilor de turiști și animalelor de companie. Există o sală de conferințe și spații destinate nefumătorilor. De asemenea, hotelul deține un centru pentru închirieri de biciclete și depozite pentru bagajele voluminoase. Poziționarea în oraș, calitatea serviciilor și curățenia au primit aprecieri de la turiștii veniți din România.

Obiective turistice in Barcelona

Patrimoniul istoric și cultural merită pe deplin pus în valoare, prin reamintirea celor mai importante obiective turistice ale acestui oraș. Nu în ultimul rând, ceea ce atrage vizitatorii este și amplasarea geografică excelentă.

Barcelona intr-o zi

Sa descoperi esenta Barcelonei intr-o singura zi poate fi o provocare, dar eforturile iti vor fi recompensate din plin. Garantat!

Iti sugeram sa incepi devreme si sa te urci in Barcelona Bus Turístic (Autobuzul Turistic Barcelona) cu destinatia spre nord (Autobuzul Rosu). Poti lua primul autobuz la ora 9 dimineata din Plaça Catalunya, sau din oricare statie in apropierea hotelului tau. Pe Passeig de Gràcia, intre strada Consell de Cent si strada Aragó veti vedea Casa Lleó Morera, Casa Amatller si casa Batlló, trei bijuterii ale Art-Nouveau-ului catalan, cunoscut si sub numele de arhitectura modernista, concepute de Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch si respectiv, Antoni Gaudí. Pe masura ce treci pe langa ele ai impresia ca privesti la un muzeu modernist in aer liber! Cateva colturi mai sus, pe coltul strazii Provença, vei vedea Casa Milà, faimoasa Pedrera, ceea ce in catalana inseamna cariera de piata, de asemenea conceputa de Gaudí, iar fatada care da impresia ca se unduieste, iti va aminti cu siguranta de valurile marii. Mergand spre est din Passeig de Gràcia vei vedea cea mai reprezentativa opera a lui Gaudí: biserica Sagrada Família (Familia Sfanta), un compendium arhitectural unde fiecare coltisor are o poveste de impartasit. Ai putea petrece ore intregi doar uitandu-te la aceasta minunata cladire…dar, in cazul tau, o perioada scurta de timp va trebui sa fie de ajuns.

Dupa pranz, Barcelona Bus Turístic cu destinatia spre sud (Autobuzul Albastru) te va duce pe dealul Montjuïc. Pe masura ce urci pe Bulevardul Maria Cristina vei vedea silueta impozanta a Palatului National conturandu-se pe linia cerului. Cladirea gazduieste Museu Nacional d’Art de Catalunya – MNAC, (Muzeul National de Arta din Catalunia), unul din muzeele cele mai importante din Barcelona. Dar, MNAC nu este singurul muzeu de pe acest deal care este atat de iubit de locuitorii Barcelonei, vei gasi, de asemenea, si Fundatia Miró si Caixa Forum, ca sa numim numai doua dintre ele. Putin mai sus de aici, vei intalni Pavilionul Mies Van der Rohe, contributia la oras a arhitectului cu acelasi nume scolit la Bauhaus, Poble Espanyol cu arhitectura sa variata, si Cercul Olimpic, care curpinde unele dintre locurile principale ale Jocurilor Olimpice din 1992: Palatul Sf. Jordi, Stadionul Lluís Companys si bazinele Picornell, cladiri care au fost admirate de toata lumea cu ocazia acelui important eveniment.

Dupa-amiaza este momentul pentru o plimbare prin Cartierul Gotic. In Plaça Nova vei putea vizita Catedrala (asigura-te ca vei vizita si arcada gotica!) si ruinele zidului Roman aflate pe coltul strazii Bisbe. Aceasta strada totodata duce catre Plaça Sant Jaume unde Primaria si cladirea guvernului Catalan, Palau de la Generalitat, stau fata in fata. La o distanta de cativa metri, in Plaça del Rei vei putea sa admiri trecutul medieval al orasului. Apoi, daca vei merge pe strada Argenteria, vei vedea impresionanta Biserica Santa Maria del Mar, un splendid exemplu al arhitecturii gotice catalane. La incheierea zilei, iti recomandam sa iei cina pe Rambla, in timp ce privesti spectacolul oferit de trecatorii care se plimba…si te decizi cand te vei intoarce in Barcelona!

Doua zile in Barcelona

Fii pregatit pentru doua zile intense de vizitat obiective turistice pline de surprize. Iata un itinerariu special conceput sa te ajute sa vezi cat mai mult din oras in doua zile.

In prima zi este o idee buna sa iesi si sa ‘respiri’ aerul modernist al orasului. Cea mai buna cale de a face asta este sa iei autobuzul turistic cu destinatia spre nordul orasului (Autobuzul Rosu) pana la Sagrada Familia, unde vei descoperi bogata simbolistica a capodoperei lui Gaudí. Mergand mai sus vei ajunge la Parcul Güell, unde vei gasi apogeul interactiunii intre natura si arhitectura lui Gaudí. La ora pranzului, cartierul Gràcia este o optiune minunata, vei fi surprins de atmosfera de cartier traditional, varietatea bogata de restaurante care servesc meniuri internationale si o combinatie de magazine de artizanat si design. La ora 16:00 turul Barcelona Modernista pe jos (Barcelona Walking Tours Modernisme) este o oportunitate excelenta de a te bucura de un tur cu ghid al Passeig de Gràcia si al districtului patrimoniu, Quadrat d’Or. Aici vei vedea cladiri precum La Pedrera si Casa Batlló ale lui Gaudí, dar si alte puncte de referinta ale altor arhitecti, printre care si Domènech i Montaner si Puig i Cadafalch, intr-un itinerariu care-ti va oferi prilejul unei intelegeri in detaliu al acestui muzeu modernist in aer liber. Noaptea, vei avea posibilitatea de a te bucura de partea cea mai moderna a Barcelonei daca vei lua cina la Born. Aici, vei putea vedea Biserica Santa Maria del Mar, si sa te lasi captivat de acest cartier care este un amestec minunat de farmec medieval si cele mai in voga restaurante si baruri din Barcelona.

In ziua urmatoare, te poti ‘pierde’ in Cartierul Gotic, si daca este o zi de vineri sau sambata, iti poti ‘potoli apetitul’ cu turul Bucataria Barcelonei pe jos (Barcelona Walking Tours Gourmet), tur care incepe la ora 11:00. Acest tur pe jos iti va oferi oportunitatea de a ‘savura’ Barcelona pe un drum culinar prin Orasul Vechi (Ciutat Vella), unde poti descoperi farmecele Pietii Boqueria (Mercat de la Boqueria), sa vizitezi unele dintre cele mai vechi puncte de referinta din Barcelona, sa te bucuri de faimoasele case de ciocolata de pe strada Petritxol si sa gusti din produsele tipice ale bucatariei din Barcelona. Dupa aceasta plimbare, profita de timpul pe care il mai ai de petrecut aici si lasa-te vrajit de bijuteriile arhitecturale ale Cartierului Gotic, cum ar fi catedrala din Plaça Nova, ansamblul monumental din Plaça del Rei, cladirile guvernamentale din Plaça Sant Jaume si farmecul medieval al strazilor din jurul la Plaça del Pi. De aici, te afli doar la o aruncatura de bat de Portal de l’Àngel, cunoscuta si drept strada cumparaturilor, care este locul perfect de a face cateva achizitii si de a-ti reincarca bateriile intr-unul din multe restaurante din zona. Dupa-amiaza esti invitat sa iti continui vizita in nordul orasului tot in Autobuzul Rosu cu Barcelona Bus Turísitic: si in timp ce te relaxezi pe scaun vei putea admira cladiri de referinta din oras, precum Manastirea Pedralbes si Stadionul Futbol Club Barcelona. Ca sa inchizi cercul calatoriei tale, ce spui de o cina in Port Vell, ca sa te bucuri de briza marii Mediterane? Iti poti incheia seara aici, in centrul comercial Maremàgnum. Probabil ca te vei simti obosit pana la urma, dar s-a meritat.

Trei zile in Barcelona

Ai trei zile la dispozitie sa te bucuri de oras? Iata o alternativa care-ti va oferi posibilitatea de a descoperi partile cele mai importante ale Barcelonei. Fa-ti un Card Barcelona si pregateste-te pentru trei zile de vizitat…intense dar memorabile.

Ziua I

Ziua incepe in cartierul cel mai vechi al orasului. Turul Barcelona Gotica pe jos (30% discount cu Cardul Barcelona), un fascinant tur pe jos al mostenirii gotice a orasului, incepe la ora 10 fix. Dupa tur, poti continua sa descoperi sa si admiri bijuterii arhitecturale, daca te indrepti spre Passeig de Gràcia si vizitezi Casa Batlló si La Pedrera ale lui Gaudí. Daca doresti, iti poti recapata energia la una dintre localurile de tapas din zona. Apoi te poti indrepta catre Stadionul si Muzeul Barça, una dintre atractiile cele mai populare ale orasului…Apoi, ce spui de o calatorie sus catre Tibidabo la bordul unui Tramvia Blau sau tramvai albastru? Te poti opri de asemenea la Cosmo Caixa, spectaculosul Museu de la Ciència (Muzeul de Stiinta), si din varful Tibidabo poti sa vezi privelisti ale orasului care iti taie rasuflarea. De asemenea, este un loc foarte potrivit sa iei cina in timp ce privesti deasupra orasului.

Ziua a II-a
Poti profita de Cardul tau Barcelona si sa calatoresti cu Furnicularul pentru a explora celalalt deal al Barcelonei: Montjuïc. Aici poti vizita Fundatia Miró, Cercul Olimpic, Poble Espanyol, un loc plin de farmec, si impresionantul Museu Nacional d’Art de Catalunya (Muzeul National de Arta din Catalunia). Momentul pranzului iti ofera scuza perfecta sa cobori la mare si pe plaja Barceloneta si, dupa ce te-ai delectat cu o portie delicioasa de orez sau fructe de mare, urca in varful Monumentului lui Columb sau Mirador de Colom (intrare gratuita cu Cardul Barcelona) si sa vezi o priveliste minunata a Barcelonei si a faimoasei Rambla. La baza monumentului poti inchiria o bicicleta de la Barcelona Bici si sa mergi sa te plimbi pe malul marii catre Satul Olimpic sau Vila Olímpica, unde deliciile culinare si briza marii te vor imbia sa ramai la cina.

Ziua a III-a
Pentru un inceput al zilei care sa-ti lase apa in gura, te poti inscrie la turul Bucataria Barcelonei pe jos (Barcelona Walking Tours Gourmet), un tur cu ghid al Mercat de la Boqueria (Piata Boqueria) si al unora din magazinele alimentare mari din Ciutat Vella (Orasul Vechi), unde au loc si degustari de mancare. Profita de timpul petrecut in centrul Barcelonei sa faci unele cumparaturi, iar la ora pranzului, vei gasi in aceasta parte a orasului ceva care sa satisfaca toate gusturile culinare. De aici, cu o scurta calatorie cu metroul poti merge sa vezi Sagrada Familia, si sa admiri de indelete capodopera lui Gaudí.
Poti merge cu metroul sau cu autobuzul pana la Parcul Güell, unde vei putea petrece o dupa-amiza idilica plimbandu-te prin acest loc magic creat de Gaudí. Din parc, poti merge pe jos pana in cartierul Gràcia, cu strazile sale inguste, piete si magazine care-ti va oferi finalul perfect al vizitei tale la Barcelona.

Patru zile in Barcelona

Poti obtine multe satisfactii daca petreci patru zile in Barcelona. Iata cateva sugestii care includ si vizitarea reperelor principale ale orasului si unele care chiar te invita sa descoperi unele zone in apropierea Barcelonei, astfel incat sa profiti la maxim de calatoria ta.

Ziua I. Gaudí.
Cumpara-ti un Card Barcelona si incepe-ti ziua cu o vizita la impresionanta Biserica Sagrada Família. Cu siguranta nu te va lasa indiferent. Dupa aceea, daca vrei cateva locuri de vizitat, mergi la una din centrele de informatii turistice. O alta optiune buna este sa mergi pe jos pana in cartierul Gràcia din apropiere unde poti lua pranzul intr-una din pietele sale incantatoare. De la statia de metrou Fontana, linia 3 te va duce la Parcul Güell, unde vei putea continua sa admiri operele spectaculoase ale lui Gaudí. Si, daca tot de afli in partea de nord a orasului, poti merge pana la muntele Tibidabo la asfintit si sa iei cina in timp ce te bucuri de o panorama a orasului care-ti taie rasuflarea

 Ziua a II-a. Barcelona pe jos

Tururile pe jos, ‘Barcelona pe jos’ sunt metoda perfecta de a vedea orasul la picior, si ti-ai putea dedica ziua la doua dintre aceste itinerare tematice. Dimineata, iti recomandam sa mergi pe malul apei cu Debarcaderul Barcelonei pe jos (Barcelona Marina Walks): vei vizita plajele din Barcelona si te vei bucura de o calatorie pe una din barcile de agrement Golondrina din port. Apoi, iti poti incheia dimineata cu o savoare maritima cand mananci o paella delicioasa in Barceloneta. Dupa-amiaza, datorita turului Barcelona Modernista pe jos (Barcelona Walking Tours Modernisme) vei cadea sub vraja lui Gaudí cand vei vizita La Pedrera si Casa Batlló, cele doua bijuterii arhitecturale de pe Passeig de Gràcia. Vei descoperi, de asemenea, si lucrari ale arhitectilor de calibru precum Puig i Cadafalch si Domènech i Montaner, care cu siguranta te vor incanta. Si, pe cand te plimbi prin Eixample, de ce sa nu te lasi tentat de unul dintre restaurantele sale. Mmmm…ce spui de niste tapas?

Ziua a III-a. De la istoria zilei de ieri la arta de azi

Fiecare colt al Barcelonei este plin de istorie. Dimineata, te invitam sa descoperi trecutul Roman si medieval al orasului in Cartierul Gotic si la Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona (Muzeul de Istorie al Orasului Barcelona), care este plin de surprize. Dupa aceea, te poti pierde printre standurile din Mercat de la Boquería (Piata Boquería) care-ti vor lasa apa in gura si de aici, mergi in jos spre Mirador de Colom (Monumentul lui Columb) inalt de 60 de metri. Rambla, pe care te-ai plimbat pana acum, va avea cu totul alta dimensiune. Ti-ai putea dedica restul diminetii pentru un pic de cumparaturi in zona Portal de l’Àngel si strada Pelai, un paradis al cumparaturilor care va satisface toate gusturile. Dupa-amiaza, Furnicularul te va duce sus pe Montjuïc si la Cercul Olimpic, un martor impozant al faimoaselor Jocuri Olimpice din 1992, si, de asemenea, si la Fundatia Joan Miró si la Poble Espanyol. Seara, incheie-ti vizita cu o cina si cu o bautura in popularul cartier Born.

Ziua a IV-a. O calatorie uimitoare

Sunt atat de multe locuri interesante care te asteapta in afara Barcelonei si care sunt usor de vizitat cu ajutorul Catalunya Bus Turístic (Autobuzul Turistic Catalunia). Una dintre optiuni ar fi o calatorie la muntele Montserrat si la manastirea de pe acesta, care au un loc special in inima tuturor locuitorilor din Catalunia. Calatoria include si o excursie in orasul Sitges, de pe malul marii, cu o autentica atmosfera Mediteraneana. Daca preferi, poti opta pentru o calatorie in nordul Cataluniei. Aici, orasul natal al lui Dalí, Figueres, te asteapta, cu muzeul dedicat pictorului si fascinantul oras Girona, al carui tur cu ghid este inclus in calatorie. Aceste locuri minunate cu siguranta nu te vor lasa indiferent.

Complexul Gaudi

Sagrada Familia, capodopera neterminată a lui Antonio Gaudi, este un adevărat simbol cultural al Barcelonei  și, în același timp, unul din cele mai vizitate obiective turistice din oraș. Chiar și ideea de a construi catedrala stârnește uimire și interes: o organizație religioasă a dorit, în acest mod, să oprească decreștinarea locuitorilor și să readucă spiritualitatea în viața acestora. Îndepărtarea de catolicism a spaniolilor începuse simultan cu industrializarea și creșterea nivelului de trai. În 1887 a fost cumpărată o parcelă de pământ, destinată construirii a ceea ce urma să devină parte integrantă a culturii și religiei spaniole.

Arhitectul Antonio Gaudi  și-a dedicat ultimii 15 ani din viață exclusiv acestui proiect. El nu a respectat proiectul original, conceput de Francisco de Paula del Villar, ci a preferat să-l schimbe într-un mod radical. Stilul neogotic conceput de Gaudi  pentru construcția acestei imense catedrale se bazează pe forme aflate în natură.

Biserica are 18 turnuri  care reprezintă, în ordinea înălțimii lor, principalele repere ale religiei creștine: cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști și Sfânta Fecioară, cel mai înalt turn simbolizând autoritatea spirituală a lui Iisus Hristos. La finalizarea construcției, preconizată a se încheia în anul 2026, acest turn va avea montată în vârf o cruce uriașă. Înălțimea sa, de 170 metri, este cu un metru mai mică deât a unui deal de lângă Barcelona. La 7 noiembrie 2010, Papa Benedict al XVI-lea a sfințit catedrala și a ridicat-o la rangul de „minor basilica”. Deși este departe de a fi finalizată, Sagrada Familia primește anual peste 1 milion de vizitatori. Dacă  ajungeți în Barcelona, acest obiectiv turistic nu trebuie ratat. Poate fi vizitată cripta unde Gaudi este înmormântat. De asemenea, pot fi vizitate turnurile; un lift vă poate duce într-unul din turnuri, de unde puteți admira întregul oraș. Există și un muzeu dedicat vieții acestui mare arhitect, Antonio Gaudi, precum și istoriei bisericii proiectate de el. Iată și programul de vizitare:

1 aprilie – 30 septembrie: orele 9:00 – 20:00

1 octombrie – 30 martie: 9:00 – 18:00

25, 26 decembrie și 1 – 6 ianuarie: 9:00 – 14:00.

Tarifele (statut 2012) sunt convenabile atât pentru adulți, cât și pentru copii:

Adulți: 8 euro

Tur cu ghid: 11.5 €
Redus: 5 € – studenti peste 18 ani
Redus: 3 € – elevi si studenti pana in 18 ani
Bilet combinat Sagrada Familia si muzeul Gaudi: 9 €
Redus: 5 € – grupuri de minim 20 de persoane
Redus: 3 € – grupuri de elevi.

Aquarium Barcelona

Aquarium din Barcelona este al doilea obiectiv turistic ca număr anual de vizitatori și se află pe malul Mării Mediterane. Cele 35 de bazine adăpostesc peste 11.000 de animale marine și 450 de specii reprezentative pentru ecosistemul Mării Mediterane. Tocmai datorită colecției impresionante de viețuitoare, Aquarium Barcelona este considerat una dintre cele mai importante expoziții de animale marine din Europa. Vizitatorii sunt invitați să admire animale marine din emisfera sudică, din Marea Mediterană  sau din coloniile de atoli de la Tropice.

Dacă aveți ocazia să vizitați Aquarium, vă puteți aventura prin tunelul cu rechini, fiind înconjurați de apă și de viețuitoare acvatice letale. De asemenea, puteți vedea pești piranha din Amazon, caimani și peste 20 de specii de pinguini. Pentru că varietatea de specii marine este foarte mare, este un obiectiv care poate fi vizitat de întreaga familie. Copiii pot învăța mai multe despre viața marină, ocenaografie, pot participa la hrănirea animalelor marine sau se pot juca într-un submarin special amenajat pentru ei. Toate bazinele sunt amenajate astfel încât să reproducă cât mai fidel condițiile naturale în care trăiesc animalele expuse.

Aquarium este deschis tot timpul anului. De luni până vineri, se deschide la ora 9:30 și se închide la ora 21:00, iar în week-end și în timpul sărbătorilor la 21:30. În iulie și august, Aquarium are program până la ora 23:00.

Casele de bilete sunt deschise până cu o oră înainte de închiderea programului, iar prețurile sunt adaptate vârstei și veniturilor fiecăruia:

Adulți: 17 euro (statut 2012)

Copii cu vârsta între 4 și 12 ani: 12 euro

Adulți peste 60 de ani: 14 euro.

Dacă aveți „Barcelona Card”, puteți beneficia de o reducere de 10% din prețul biletului de intrare.

Montjuic

Montjuic este un deal aflat la marginea părții vechi a Barcelonei. Este un imens parc natural, în care vă destindeți fizic și spiritual și luați contact cu natura, după ce vă îndepărtați de aglomerația orașului.

Trebuie spus că, la capitolul parcuri, Barcelona întrece aproape orice oraș din Europa. Parc Guell, Citadella și Montjuic sunt doar trei dintre ele, însă deosebit de atrăgătoare. Montjuc este poziționat în vârful unui mic munte din apropierea orașului. De aceea, veți avea parte de o priveliște foarte frumoasă asupra Barcelonei.

Cea mai bună modalitate de a junge în Parcul Montjuic este o călătorie cu metroul. O altă cale de transport este funicularul, pe care îl luaţi chiar de pe plaja Barceloneta. În parc puteţi admira grădinile, un castel, satul olimpic al Olimpiadei din 1992 şi multe altele. Tot aici se află şi Palau Nacional, o clădire cu aer istoric, însă fără o vechime prea mare, fiind construită în 1929. Palatul a fost transformat în Muzeul Național de Artă Catalană. În fața acestuia se găsește Fântâna Magică din Montjiuc. Acest spectacol impresionant de apă, muzică și culori a avut loc pentru prima dată în 1929, cu ocazia Marii Expoziții Universale. Când cel care a conceput întregul ansamblu a înaintat proiectul său, cu un an înainte de expoziție, toată lumea a crezut că este un plan mult prea ambițios pentru a putea fi pus în practică și finalizat la timp. Peste 3000 de muncitori au fost mobilizați pentru a termina lucrarea, în mai puțin de un an.

Pe Montjuic aveți de văzut numeroase locații extrem de interesante. Pentru aproximativ 20 de euro, puteți vizita toate muzeele, puteți închiria o bicicletă și puteți înota în piscina olimpică. Tariful include folosirea funicularului și a trenului pentru turiști.

Însă, dincolo de toate acestea, Fântâna Magică din Montjuic vă poate oferi amintiri frumoase, prin spectacolele de muzică și lumini pe care le puteți viziona. Programul este prezentat mai jos:

Octombrie – aprilie: spectacole muzicale au loc vinerea și sâmbăta, de la orele 19:00, 19:30, 20:00, 20:30.

Mai – septembrie: joi, vineri, sâmbătă și duminică, de la orele 21:30, 22:00, 22:30, 23:00, 23:30.

Accesul este gratuit, dar aproape mereu se adună destul de multă lume la terasele din jur, așa că va trebui să ajungeți devreme, dacă vreți să prindeți un loc.

Stadionul Camp Nou si Muzeul FC Barcelona

Camp Nou a fost construit în 1957 și găzduiește, după cum bine se știe, meciurile echipei de fotbal FC Barcelona. Conform standardelor UEFA, stadionul are 5 stele și a fost gazda multor meciuri de nivel internațional, cum ar fi finale de Liga Campionilor sau meciuri ale naționalei Spaniei. Este cel mai mare stadion din Europa și al 11-lea din lume, cu o capacitate de 98.772 de locuri.

Deja a fost inițiat un proect amplu de modernizare, iar scopul este de a face din Camp Nou un simbol al orașului. Punctul forte, pe care mizează arhitecții, este asocierea cu stilul lui Antonio Gaudi. În plus, se are în vedere modernizarea infrastructurii stadionului prin creșterea numărului de locuri cu aproximativ 10.000 și acoperirea tribunelor în proporție de peste 50%. Costurile proiectului, de altfel impresionant, se ridică  la 250 de milioane de euro.

Muzeul clubului FC Barcelona este vizitat anual de peste 1 milion de turiști. Înființat în 1984, dimensiunile lui au crescut și a ajuns să fie cel mai mare muzeu al unui club de fotbal. Este un punct de referință pentru alte muzee de acest gen. Vizitarea muzeului include o prezentare a istoriei clubului prin colecții de fotografii, trofee și documente care amintesc de anii de glorie ai echipei.

Prețurile biletelor (statut 2012) pentru o vizită la Muzeul FC Barcelona și la Camp Nou sunt următoarele:

Muzeu

Adulți: 8,5 euro

Copii până la 13 ani: 6,8 euro.

Muzeu și turul stadionului:

Adulți: 17 euro

Copii până la 13 ani: 14 euro. Copiii sub 6 ani au acces gratuit.

Programul de vizitare este flexibil: de la orele 10:00 la 20:00, între 14 aprilie și 12 octombrie, iar în restul anului este deschis de la 10:00 la 18:30. Duminica și în timpul sărbătorilor legale este deschis de la 10:00 la 14:30. În zilele în care se dispută meciuri din Primera Division sau din Liga Campionilor, muzeul este deschis între orele 10:00 – 15:00, iar turul stadionului Camp Nou nu se efectuează. Este închis pe 1 și pe 6 ianuarie și pe 26 decembrie. Parcarea este gratuită.

Muzeul National de Arta Catalana

Găzduit de un palat imens care se află deasupra fântânilor din Montjuic, Muzeul Național de Artă Catalană este considerat de mulți drept cel mai bun muzeu din Barcelona, din acest motiv fiind recomandată o vizită. Operele de artă catalană expuse aici sunt în stil gotic și renascentist, dintre secolele XI – XVIII.

Datorită mărimii clădirii și numărului mare de exponate, vizitarea muzeului poate dura destul de mult. Sunt expuse toate tipurile de artă: pictură, sculptură, gravuri, desene, fotografii și o  colecție de numismatică. Scopul principal al funcționării muzeului este de a detalia istoria artei catalane, din Evul Mediu până la jumătatea secolului trecut.

Aici puteți vedea opere ale unor mari pictori,  cum ar fi El Greco, Velazquez, Rubens, Zurbaran, Cranach. Se pune accent asupra artiștilor catalani.

Prețul unui bilet este de 8,5 euro (statut 2012) și include un ghid audio în 7 limbi de circulație internațională, fiind valabil două zile pentru întreg muzeul, oferindu-se acces la colecțiile temporare. Vizita este gratuită pentru copiii sub 15 ani, iar pentru persoanele între 15 – 21 de ani și pentru familii (2 adulți și un copil) se aplică o reducere de 30%. Orarul este acesta:

Marți – sâmbătă: 10:00 – 19:00

Duminica și în sărbătorile legale: 10:00 – 14:30

Luni: închis, cu excepția sărbătorilor legale. Pe 1 ianuarie, 1 mai și 25 decembrie, muzeul este închis. În prima duminică din fiecare lună, intrarea este gratuită.

Parc Guell

Parc Guell este opera lui Antonio Gaudi, arhitectul care și-a lăsat amprenta într-un mod remarcabil asupra orașului Barcelona. Este la fel de deosebit și grandios ca și celelalte creații ale lui Gaudi. Menționăm că amenajarea parcului a fost încredințată lui Gaudi de către Eusebio Guell, care dorea o construcție stilată, pentru aristocrația orașului. 

Parcul deține clădiri și structuri de piatră uimitoare, inedite. La intrare se găsește celebrul dragon ornat într-o varietate de culori și care aproape că a devenit o emblemă a Barcelonei, fiind foarte cunoscut printre turiști. Coloritul său îi conferă o aură hipnotică. În vârful dealului pe care se găsește Parc Guell, există o zonă amenajată ca o terasă, conferind o priveliște superbă a parcului și a întregului oraș. Băncile din mozaic multicolor impresionează prin înfățișarea lor.

În Parc Guell se găsește și o casă în care Gaudi a trăit pentru o perioadă. Acum transformată în muzeu, ea conține piese de mobilier extrem de interesante, prtoiectate de același Gaudi.

Ca să vizitați Parcul Guell, trebuie să mergeți ceva vreme pe jos, deoarece cea mai apropiată stație de metrou este la 10 minute distanță. Din cauza locației și mărimii sale, ar trebui să alocați o jumătate de zi pentru vizitarea acestui obiectiv, dar merită din plin. Parcul se deschide la ora 10:00 și se închide la ora 19:00. Intrarea este liberă. 

Barri Gothic

O zonă caracterizată prin clădiri vechi și înalte, străbătută de străzi înguste și pline de istorie, Barri Gothic este cartierul gotic al orașului Barcelona. Pablo Picasso și Juan Miro au trăit și au lucrat aici o perioadă a vieții lor.

Este situat în partea dreaptă a deja celebrei La Rambla, fiind considerat centrul istoric al Barcelonei, cu excepțția câtorva modificări aduse la sfărțitul secolului XIX și începutul secolului XX. Majoritatea clădirilor de aici au fost construite în Evul Mediu, dar există și vestigii antice. Rămășițe ale zidului roman pot fi încă văzute în Barri Gothic. El Call, cartierul medieval evreiesc, este amplasat tot în această zonă.

Practic, Barri Gothic este un labirint de străduțe care converg în piațete. O mare parte a cartierului gotic este închisă traficului, cu excepția viehiculelor care se ocupă cu aprovizionarea și a taxiurilor. Clădirile care merită văzute sunt Basilica La Merce și Primăria Barcelonei (Casa de la Ciutat), dar și Catedrala La Seu. 

Muzeul Pablo Picasso

Muzeul Pablo Picasso din Barcelona deține o colecție de peste 3.500 de lucrări ale marelui pictor, fiind în același timp  instituția în care se află cele mai multe din operele realizate în tinerețe de artist. Muzeul se găsește pe strada Montcada, în cartierul Condal și a fost deschis pentru prima dată publicului la 9 martie 1963.

Ideea de a înființa acest obiectiv cultural i-a aparținut lui Jaime Sabartes, prieten și secretar personal al lui Picasso până în 1915. Sabartes a dăruit orașului Barcelona colecția sa de opere ale pictorului, acestea fiind primele exponate ale muzeului. Ulterior, muzeul și-a îmbogățit inventarul de opere prin donații ale pictorului însuși, ale soției și ale moștenitorilor, majoritatea picturilor fiind realizate între 1890-1917.

Palatul Aguilar, clădirea care adăpostește muzeul, are propria sa istorie. Edificiul construit în secolul XIII a aparținut lui Berenguer Aguilar, un aristocrat catalan. În interiorul palatului mai sunt vizibile urme ale unor picturi din secolul XIII, care sunt expuse acum la Muzeul Național de Artă Catalană. Pe măsură ce și-a mărit colecția, muzeul a trebuit să se extindă și să folosească diverse edificii anexe, toate construite în secolul XIII.

Pe lângă latura artistică deosebită, muzeul ilustrează relația specială a lui Picasso cu orașul Barcelona, relație care a luat naștere în copilăria și adolescența artistului și a continuat până la moartea acestuia.

Orar de vizitare:

Marți – duminică: 10:00 – 20:00

Luni: închis. De asemenea, este închis în zilele de 1 ianuarie, 13 aprilie, 1 mai, 1 și 24 iunie, 12 octombrie, 24 și 25 decembrie.

Timp liber in Barcelona

În privința petrecerii timpului liber, dacă alegeți Barcelona ca destinație de vacanță, veți fi surprins de varietatea ofertelor. Orașul este interesant nu doar din perspectiva valorii obiectivelor turistice, ci și din punctul de vedere al modalităților de consumare a timpului liber. Iată cele mai importante sugestii, imposibil de refuzat:

Port Vell

Un loc excelent pentru o plimbare și pentru admirarea mării este Port Vell, o mărturie a modului în care locuitorii orașului au știut să profite de amplasarea la malul mării a metropolei. Pe lângă activitatea maritimă, puteți avea parte de numeroase momente de recreere.

Ajuns într-o stare nu tocmai satisfăcătoare, Port Vell a fost transformat într-un port modern pentru yacht-uri, aici regăsindu-se și un centru comercial și de distracție. Înaintea Jocurilor Olimpice din 1992, Port Vell, care fusese scos din uz, era doar o zonă aflată în paragină, cu depozite goale, clădiri industriale, gropi de deșeuri și linii de cale ferată abandonate. În cadrul unuia dintre cele mai drastice programe de reamenajare urbană, zona a fost transformată într-un port pentru yacht-uri și o locație de recreere, oferind orașului ieșire la mare. O șosea care trecea pe malul mării a fost mutată în subteran pentu a face loc zonei pietonale, care se întinde acum de la Monumentul lui Columb până în cartierul Barceloneta.

Un pod pietonal din lemn, Rambla de Mar, a fost construit pentru a face legătura între La Rambla și Maremagnum, un complex cu magazine, cinematografe, baruri și restaurante. În spatele complexului Maremagnum se găsește un cinematograf IMAX și Barcelona Aquarium. 

Cinematograful IMAX are trei sisteme de proiecție: ecranul Omnimax, IMAX Flat și 3D IMAX, pentru care spectatorii folosesc ochelari speciali 3D. 

Cea mai importantă atracție din Port Vell este Aquarium, unde cei peste 6 milioane de litri de apă adăpostesc o varietate foarte mare de pești, printre care și 11 rechini.

În apropiere de Maremagnum se află clădirea Aduana, o veche clădire vamală construită în anul 1902. Tot în această zonă se găsește un ponton care duce spre noul World Trade Center. În celălalt capăt al Port Vell poate fi văzută o statuie care atrage toate toate privirile, opera lui Roy Lichtenstein. Este înaltă de 14 metri și poartă numele „El Cap de Barcelona” (Capul Barcelonei).

La Rambla

Partea veche a orașului Barcelona este, cu siguranță, una din atracțiile de prim rang, unde vă puteți petrece timpul liber într-un mod cât se poate de plăcut și de util. Este un loc încărcat de romantism și frumusețe. Străzile înguste, magazinele, aerul în sine te invită să te plimbi prin împrejurimi pentru a cunoaște fiecare detaliu.

Probabil cea mai cunoscută zonă a Barcelonei, La Rambla se întinde de la Placa de Catalunya până la Statuia lui Columb, fiind în același timp locul unde se întâlnesc toate categoriile de oameni, turiști și localnici, într-o diversitate extravagantă și plină de culoare.

Atracții precum Centrul de Artă Santa Monica, Mozaicul Miro sau Mercat de la Broqueria prezintă un interes deosebit. Dar o simplă plimbare pe străduțe este cea mai bună modalitate de a cunoaște La Rambla. Deși terasele și localurile sunt ceva mai scumpe, merită să le încercați.

 Shopping la Barcelona

Dacă vă place să faceți cumpărături, Barcelona are o ofertă variată de magazine unde puteți găsi, pe lângă produsele obișnuite, suveniruri care rămân mărturie a vizitei dumneavoastră în acest oraș. Aici trebuie să menționăm faimoasa linie de 5 km de shopping, care se întinde de la Rambla, prin Placa de Catalunya și apoi pe Passeig de Gracia până la Avenguda Diagonal. Este o zonă pietonală foarte mare, care face plimbarea prin magazine foarte plăcută.

Câteva locații sunt demne de amintit pentru activitatea de shopping:

Maremagnum

Este un mall destul de mare, având avantajul că este situat într-o zonă atractivă, fiind legat de Rambla, chiar pe malul Mării Mediterane. Aici puteți găsi majoritatea brandurilor internaționale. De asemenea, tot aici există cafenele, restaurante și cinematografe. Prețurile sunt de nivel mediu.

Centrul Comercial Glories

Este un mall pe jumătate în aer liber. Aici puteți găsi magazine cu branduri celebre, cum ar fi Zara, Mango, Levis, C&A, H&M, Pepe Jeans, dar și restaurante. Noutatea este reprezentată de supermarketul Carrefour. La Centrul Comercial Glories se poate ajunge cu metroul.

Lilla

Este un complex de magazine aflat pe Avenguda Diagonal. Este găzduit de o clădire în stil modernist, de aceea este și atractiv pentru turiști. Are peste 130 de magazine cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, articole sportive, dar și produse din domeniul muzicii și literaturii. Aici găsiți agenții de turism, cafenele, birouri de informare turistică și restaurante. la subsol este un supermarket cu prețuri extrem de rezonabile. La Complexul Lilla puteți găsi produse cu prețuri pentru toate buzunarele, de la cele aparținând brandurilor cu renume (mai scumpe), până la cele cu prețuri accesibile și de calitate.

Viata culturala in Barcelona

Omul modern, cu toate că duce o viață foarte agitată, nu se poate despărți de cultură și de evenimente cu specific social. O piesă de teatru, un spectacol de operă sau un concert ne dau o altă perspectivă asupra existenței și ne plasează, adeseori, deasupra banalității și rutinei cotidiene.

Teatrul in Barcelona

 Teatre Nacional de Catalunya a fost înființat la inițiativa Departamentului pentru Cultură al Guvernului Catalan. Clădirea a fost construită între 1991-1996, după planurile arhitectului postmodernist Ricardo Bofill.

Pe 12 noiembrie 1996 avea loc spectacolul de inaugurare a teatrului cu piesa Angels a America, al cărui autor este Tony Kushner și avându-l ca regizor pe Jose Maria Flotats. Una din curiozitățile clădirii ce adăpostește această instituție culturală este asemănarea cu Teatrul Regal Național din Marea Britanie, deoarece se găsesc trei săli: Sala Gran, Sala Petita și Sala Tallers. Piesele de teatru puse în scenă sunt renumite pentru varietatea lor și sunt adeseori prezentate în dialectul catalan.

Vă dorim un sejur de neuitat!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

Categorie:

Transfer