Dragi musafiri, vă poftesc pe la mine prin ogradă, să aruncaţi o privire la crescătoria mea de vorbe… Vorbe rostite, vorbe scrise, vorbe de duh sau chiar vorbe de_geaba!… Simţul umorului este un dar ca un diamant; câştigă strălucire abia după ce este şlefuit. Nu am pretenţii absolutiste şi nu „sunt mai bun” decât alţii… Despre mine pot să spun doar că umorul meu nu se bazează pe urlete şi strigături, pe gesticulări disperate şi că nu se aseamănă nici cu pitici, nici cu trăzniţi şi nici măcar cu improvizaţii de stand up care de cele mai multe ori frapează prin vulgaritate. Bancul, specia literară uitată de studiile filologice, are ritmul şi emoţia lui. Nu este nevoie să fim vulgari pentru a demonstra… stăpânire de scenă. Este de-ajuns să înţelegem poanta şi să-i dăm viaţă! Rezultatul vine de la sine, râdem şi râdem!
M-am apucat de bancuri după o foarte lungă pauză, timp în care am râs doar pe la colţuri şi mai mult pe ascuns pentru că lumea te judecă dacă vede că râzi de unul singur. Că nu am avut cu cine să râd, asta e altă chestiune… Oricum ar fi, eu pun în această pagină de întâmpinare câteva clipuri care au avut succes la lume; cele mai îndrăgite din câte am observat sunt bancurile din Ardeal, acolo unde graiul se întâlneşte cu actoria şi poanta se poate rosti chiar din priviri. Nu îndrug acum mai multe că nu de aceea aţi dat pe-aici, ca să ne scărpinăm reciproc, ci aţi venit pentru un zâmbet! Aşa că avem mai jos filmele care vin de la tătucul nostru, badea Iutub!

Însuşirea carateristică a ardeleanului este calmul, ba chiar “încetineala” din gesturi şi reacţii! În clipul acesta, “măsura” tăcerii şi ritmul dialogului sunt în concordanţă cu sufletul ardelenesc! Vă doresc vizionare plăcută! 🙂

Ion si Gheorghe la cârciumă

Din aceeaşi categorie:

Triunghiul umoristic Ion, Gheorghe şi Mărie stă la baza poantelor inspirate din viaţa satului sau din „înţelepciunile” care răzbat printre replici pline de surprize. În acest clip am preluat mai multe glume într-un fel de monolog în care personajele primesc o dinamică construită pe replici directe. Povestitorul, cel care spune bancul, este redus la un minim strict, atâta doar cât să creioneze atmosfera sau să construiască intriga. Ion şi Mărie au deci un dialog aproape erotic, adică s-ar mai formaliza ei atâta cât impune regula societăţii dar ar mai şi sări peste unele praguri…

Ion şi Mărie, discuţii aproape erotice

Dincolo de bancurile ardeleneşti există desigur şi un alt specific de interpretare, unde limbajul folosit este cel literar, fără influenţe regionale. Schimbările de registru verbal pot fi însă determinate de originea personajului care este ţigan, evreu, ungur, american, etc. etc., după cum cere textul. Glumele nu pot păstra caracterul lor inedit pentru că timpul nu iartă foile din calendar şi astfel ceea ce azi e un banc nou, mâine este „expirat”… Ce contează însă, este interpretarea! Un banc cunoscut capătă o nouă încărcătură umoristică atunci când interpretarea lui pune în valoare poanta. Astfel o glumă depozitată undeva în memorie câştigă iar strălucirea unui zâmbet dacă interpretul „merge bine”. „Sexul şi durerile de cap”, un clip îndrăgit de public!

Sexul şi durerile de cap

Cea mai importantă chestiune „secundară” rămâne sexualitatea cu toate complicaţiile ei, cu toate încurcăturile, cu toată complexitatea de situaţii pe care o invocă. „Sex rodeo” este un clip care ne duce într-o direcţie „sălătăreaţă”!

Sex rodeo

Glumele fără conţinut satiric sunt ca mâncarea fără sare şi piper. Trăsături de caracter specifice unor comunităţi sau chiar unor popoare determină practic naşterea ironiei şi împletirea acesteia în bancuri şi anecdote. Poantele sunt însă nevinovate şi intenţia umoristică nu are nimic în comun cu prejudecăţi xenofobe sau de altă factură. Despre evrei se râde la fel ca despre scoţieni sau alte naţii, inclusiv cea română despre care râdem chiar noi.

Intuiţie evreiască

Bancurile sunt grupate pe categorii, ” din Ardeal” şi restul! Dacă v-a plăcut un anume gen de glume, un click pe categoria respectivă deschide toată paleta de filme din genul selectat. Eu vă mulţumesc pentru vizionare şi mă bucur de fiecare comentariu. Cu un zâmbet pe buze vă salut din culise, Mihai Nae.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

Un comentariu

Categorie:

Bun Venit

Tags: