PUSCARIASII ACADEMICIENI – MÂNDRIA NAŢIUNII

Lista profesorilor universitari și a editurilor care au girat „lucrările științifice” scrise de deținuți în pușcării
IANUARIE 2016
În urmă cu câteva zile, Republica.ro lansa un Apel pentru desființarea Uniunii Scriitorilor din Pușcării, prin care cerea eliminarea portiței legale prin care deținuții scapă mai repede de închisoare dacă scriu „lucrări științifice”.

Nu mai puțin de 20.000 de oameni au distribuit demersul nostru împotriva imposturii.

Peste 400 de cărți scrise de deținuți au apărut în ultimii trei ani, cu scopul de a le aduce autorilor lor reduceri ale pedepselor. Această situație a fost posibilă cu ajutorul profesorilor universitari care girează cărțile scrise în pușcării. La fiecare carte considerată lucrare științifică, unui deținut i se scad, potrivit legii 254/2013, câte 30 de zile din pedeapsă. Condițiile ca acest lucru să se întâmple sunt ca un profesor universitar să ateste că respectiva lucrare are un subiect științific și respectă canoanele științifice și ca aceasta să fie publicată la o editură recunoscută.

Republica.ro vă prezintă listele cu editurile și cadrele didactice universitare care au sprijinit, din 2007 până astăzi, publicarea a sute de cărți scrise de deținuți. Datele au fost puse la dispoziție de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Republica.ro.

În tabelele anexate mai jos, veți găsi numele deținuților care au scris lucrări, dar și numele profesorilor care le-au girat lucrările și numele editurilor care le-au publicat.

Profesorul „clanului” din sport: Cojocaru

Coordonatorii științifici ai lui Gigi Becali sunt mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza (care i-a coordonat cartea „Iubirea milostivă și mântuitoare”, editura Saeculum 2014), ÎPS Teodosie (care predă la Universitatea Ovidius din Contanța), prof. univ. dr. Viorel Cojocaru (Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București) și Dan Pavel, politolog și conf. univ. dr. (vechi consultant politic al latifundiarului din Pipera).

Vărul lui Gigi Becali, Ioan Becali, l-a folosit tot pe Viorel Cojocaru pentru a-i gira cele 3 cărți din 2015 („Manualul investitorului în fotbal”, „Statutul lucrătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne și internaționale”, „Arbitrul și rolul său în fotbal”, toate la editura Oscar Print).

Viorel Cojocaru și-a oferit serviciile și celui de-al treilea membru al familiei Becali aflat după gratii, Victor Becali („Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor”).

Tot la Viorel Cojocaru au apelat și MM Stoica, în 2014 („FIFA World Cup – Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii”), și Cristian Borcea („Am fost președintele unui vis – Dinamo București” și „Aspecte din activitatea organizatorică a cluburilor de fotbal”).

Gigi Nețoiu, condamnat la 3 ani și 4 luni pentru înșelăciune, și-a făcut cele 4 „lucrări științifice” cu conferențiarul universitar doctor Iancu Anica, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Craiova. Nețoiu s-a ocupat de teme de cercetare din domeniul agricol și zootehnic, ca de exemplu în cartea „Performanțe economice în creșterea bovinelor și ovinelor în România”.

Profesorii lui Dan Voiculescu

Pe perioada detenției, Dan Voiculescu a scris 10 cărți considerate lucrări științifice. În anul 2014, a publicat la editura Niculescu „Omenirea încotro”, coordonată de prof. univ. dr. Dumitru Miron de la Academia de Științe Economice București. Același profesor i-a coordonat și lucrarea „Dezvoltarea economică durabilă”, apărută la Editura Monitorul Oficial.

Anul 2015 a fost pentru Dan Voiculescu unul de boom creativ. I-au mai apărut cinci cărți coordonate de Dumitru Miron: „A patra cale”, la editura Bibliotecha Târgoviște, „Efecte de antrenare a investițiilor străine în economia românească 1990-2014”, tot la editura Bibliotecha Târgoviște, „Investiții străine – vector al dezvoltării economice”, la editura Niculescu, „A New Theory of the Value” – conferință internațională, și ”Managementul riscului în accesarea și gestionarea fondurilor europene”, la editura Casa Cărții de Știință, Cluj Napoca.

Tot în 2015, Dan Voiculescu a mai publicat cartea „Economia românească” (editura Bibliotecha Târgoviște), coordonată de prof. univ. dr. Dorina Poanta, de la Universitatea Financiar Bancară București, „Competiția economică” (editura CA Publishing), coordonată de prof. univ. dr. Valeriu Potecea de la Universitatea Româno-Americană, și „Clasa de mijloc. Teoria și practica antreprenorială” (Casa Cărții de Știință, Cluj Napoca), coordonată de prof. univ. dr. Ion Smeureanu de la ASE.

Profesorii lui Dinel Staicu

Dinel Staicu, condamnat la cinci ani pentru fapte de corupție, a publicat în închisoare nu mai puțin de 10 cărți, toate la aceeași editură, Sitech Craiova. Doar în 2015 Staicu a publicat opt cărți. „Piața de capital fiscalizat”, coordonată de conf. dr. Buziernescu Răducu Emil, „Foreign policy”, coordonată de conf dr. Ramona Pîrvu, „Raportul de cauzalitate dintre creditare și criza economico-financiară”, coordonată de prof. univ. dr. Nicolae Schigea, „Acensiunea și prăbușirea băncilor în contextul globalizării”, coordonată de conf. univ. dr. Roxana Badircea, „Noul bon fiscal etalon”, coordonată de aceeași Roxana Badircea, „Barterul fiscal”, coordonată de prof. univ. Marcel Dracea, „Economia fiscală de piață”, coordonată e conf. univ. dr. Dorel Berceanu, și „Idei fiscale de autodefinire a epocii moderne”, coordonată de prof. univ. dr. Gheorghe Pîrvu. În 2014, Dinel Staicu a scris două cărți: „Reforma bancară și fiscală”, cordonată de prof.univ. dr. Marcel Dracea și „Creditul social fiscalizat”, coordonată de prof. univ. dr. Gheorghe Pîrvu. Toți coordonatorii științifici ai lui Dinel Staicu sunt cadre didactice la Universitatea din Craiova.

Coordonatorii științifici ai lui Dan Diaconescu

Dan Diaconescu a scris până acum 5 cărți în închisoare, toate apărute la editura Aius Craiova: „Tehnici științifice de realizare a interviului modern” (coordonator prof. univ. dr. Marin Ion, de la Universitatea Hyperion București), „Mecanica ruperii materialelor compozite” (coordonator prof. univ. dr. ing. Nicolae Toma, de la Politehnica București), „Talk-show-ul” (coordonator prof. univ. dr. Marin Ion, de la Universitatea Hyperion Bucuresti), „Știrea – concept, evoluție și modalități științifice de realizare” (coordonator prof. univ. dr. Marin Ion, de la Universitatea Hyperion Bucuresti), „Televiziunea – Menire socială, dezvoltarea știintifică și comunitară” (coordonator prof. univ. dr. Marin Ion, de la Universitatea Hyperion București).

Coordonatorii științifici ai lui Gheorghe Popescu

Gheorghe Popescu a scris 4 cărți cât s-a aflat în spatele gratiilor: „Fotbal pentru viitori fotbaliști profesioniști” (Fundaţia-Editura Craiova, coordonator: conf. univ. dr. Ciolca Sorin, de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport), „Considerații privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel școlar” (editura Scrisul Românesc, coordonator: prof. univ. dr. Viorel Cojocaru de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București), „Abordări teoretice și practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii și juniori din perspectiva interdisciplinară” (editura Scrisul Românesc, coordonator conf. univ. dr. Barbu Dumitru, de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport Craiova), „Personalitatea sportivului, condiție obligatorie pentru succesul în sport” (editura Scrisul Românesc, coordonator: prof. univ. dr. Marian Dragomir, de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport Craiova).

Profesorii lui Copos

George Copos a scris 5 cărți: „Alianțe matrimoniale în politică ale principilor români din Țara Românească și Moldova” (editura Niculescu, coordonator: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, de la Universitatea din București), „Turismul ca vector de interculturalitate” (editura Niculescu, coordonator: conf. univ. dr. Cucu Virginia, de la Universitatea Artifex București), „Franciză vs. managment în industria hotelieră” (Editura Niculescu, coordonator: prof. univ. dr. Andreica Marin, de la Academia Comercială din Satu Mare), „Tășnadul medieval” (Editura Niculescu, coordonator: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, de la Universitatea din București), „Turismul european durabil și provocările lui” (editura Meteor Press, coordonator: prof. univ. dr. Andreica Marin, de la Academia Comercială din Satu Mare).

Profesorii lui Adrian Năstase

Adrian Năstase a scris în detenție „Cele două Românii” (editura Niculescu, coordonator: prof. univ. Dobrescu Paul, de la SNSPA) și „Imunitatea parlamentară în România şi Europa” (editura Wolters Kluwer, coordonator: conf. univ. dr. Gabriel Liviu Ispas, de la Universitatea Titu Maiorescu)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

Un comentariu

  • Cornelia Vodoiu 2 ani ago

    Dar cartile scrise de Ioan Niculae , ce profesori au girat continutul stiintific?

Categorie:

Absurdistan