Un marş al tăcerii – Viena Duminica 11 Ianuarie 2015

In memoria victimelor de la Paris ucise în atacuri teroriste

Je suis Charlie Hebdot  

 

Duminică 11 ianurie (2015) s-au organizat în mai multe capitale europene manifestări stradale de comemorare a victimelor de la atacurile teroriste din Paris. Gestul în sine este concomitent un act de pioşenie şi unul de revoltă. Cei răpiţi dintre noi cu gloanţe, în clipe de cumplită groază şi teamă devin simboluri, devin un fel de martiri ai libertăţilor noastre din Vest. O serie întreagă de psihologi vin cu teorii despre „oameni dezechilibraţi”, despre tineri cu un fond social precar… Ambasada Frantei VienaTeorii care nu încearcă să scuze comportamentul criminal al teroriştilor dar care ar dori să-i dea acestuia „un raft” în cadrul societăţii, un fel de explicaţie „cauză şi efect”… Se mai vorbeşte mult despre eventuale politici de prevenire a unor astfel de excese de violenţă. Apar voci care pun întâmplările pe seama unui sistem de securitate ineficient. Se ţin dezbateri televizate, ziarele arborează păreri cu caracter de concluzii, se vorbeşte în şedinţe, în tramvai, la cârciumă, pe stradă! Toţi avem opinii, toţi exprimăm „ceva”; o indignare neputincioasă, fără arcuri su pistoane sociale capabile să schimbe mersul lucrurilor. O masă amorfă deFlori si lumanri pentru victimele de la Charlie Hebdot oameni, populaţii care se văd reduse la protestul stradal, la un oftat colectiv şi la o dezvinovăţire individuală marcată de uşoara ridicare din umeri. 


Nimeni nu vorbeşte despre marea responsabilitate a asumată copilăreşte de ţările NATO, aceea de a intra cu forţe militare în ţări musulmane (şi nu numai) pentru a le aduce acestora „democraţie” şi desigur „o nouă viziune” asupra relaţiilor interumane la nivelul fiecărei societăţi. Nimeni nu vorbeşte despre faptul că aceste ţări cotropite de „noi” nici nu doresc aşa-zisa democraţie şi nimeni nu vorbeşte despre faptul că nici măcar noi, cei care trăim în ţările democratice nu ştim precis ce înseamnă libertatea, cum să deosebm între drepturi şi îndatoriri, ce să facem cu această „zeamă lungă” a civilizaţiei care se ascunde sub numele de „democraţie… 


Toată lumea vorbeşte despre necesitatea unui nou sistem de învăţământ, dar nimeni nu spune răspicat că este nevoie de materii noi, de noi concepte educaţionale care să repună valorile reale ale existenţei în rama unei convieţuiri paşnice, în cadrul unei vieţi prospere şi mai ales conştientizate.
Marsul tacerii la Viena

 

Gloanţele care s-au tras la Paris exprimă o răbufnire determinată de o profundă imcompatibilitate a sistemelor de valori. Fiecare dintre noi are „ceva” sfânt” în el, un sacrament intim, un colţ al sufletului unde ne ruşinăm, ne mustrăm, unde aşezăm speranţe, dorinţe şi chiar rugăciuni, unde ne întâlnim cu fiinţa noastră dezbrăcată de masca cotidiană. A-l desena pe profetul Mohamed în mod blasfemic este o jignire profundă pentru cercuri largi de musulmani. Din aceste pături de concetăţeni câţiva credincioşi jigniţi se vor ridica mereu pentru a face cunoscută opinia lor pe căi brutale. Ce învăţăm de aici? Din perspectiva faptului că avem colegi de muncă musulmani, că aceştia fac o serie întreagă de munci la diverse niveluri sociale (de la maşina de pânie în zori de zi până la curăţenia oraşelor), din acest unghi de vedere deci, se cuvine să arătăm respect şi să nu facem glume proaste. Dacă este benefică munca lor în societate atunci trebuie să respectăm şi pachetul de valori pe care aceşti „autohtoni emigranţi” îl primesc din tată în fiu. 

marusl Tacerii la Viena 11.01.2015

 

Cauzele crimelor de la Paris trebuie căutate cu totul şi cu totul în alte spaţii, ideastice şi chiar geografice. Ultima mare greşeală a Vestului a fost politica faţă de Siria, asta ca să ne referim doar la conflictul cu lumea arabă. Dacă ar fi să vorbim despre Ucraina am pătrunde în alt capitol al aceluiaşi manual de greşeli politice majore!


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasa o replica

Adresa ta de email nu va fi data publicitatii. Nici Can-Can si nici macar cei de la Zalando nu pupa de la noi informatii cu adresa ta. Te poti simti in siguranta!

Categorie:

Absurdistan, Ganduri scrise